Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020

Ελληνοτουρκική ένταση στη Χάλκη: Τούρκικη ακταιωρός προσπάθησε να “τυφλώσει” ελληνικό Super Puma κατά τη διάσωση μεταναστών

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ελληνοτουρκική ένταση στη Χάλκη: Τούρκικη ακταιωρός προσπάθησε να “τυφλώσει” ελληνικό Super Puma κατά τη διάσωση μεταναστών

 

Τα ξημερώματα στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Τήλο και Χάλκη, κατά τη διαδικασία επιχείρησης διάσωσης δεκάδων μεταναστών, σύμφωνα με πληροφορίες του hellasjournal.com, η τουρκική πλευρά επιχείρησε να προκαλέσει θερμό επεισόδιο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το πλήρωμα μιας τουρκικής ακταιωρού επιχείρησε να «τυφλώσει» με προβολείς και εξοπλισμό λέιζερ ένα ελικόπτερο Super Puma του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, καθώς αυτό επιχειρούσε να παραλάβει έναν τραυματισμένο ναυτικό.

Το λιμενικό εκτελεί μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στη θαλάσσια περιοχή 21 ναυτικά μίλια δυτικά της Χάλκης και μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 96 αλλοδαποί, που επέβαιναν σε πλοίο το οποίο εντοπίστηκε μισοβυθισμένο.

Στην περιοχή, έσπευσαν αμέσως 4 περιπολικά σκάφη του Λιμενικού, ένα ναυαγοσωστικό σκάφος, ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού και πέντε παραπλέοντα εμπορικά πλοία, ενώ από αέρος συνδράμουν ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού.

Η τουρκική ακταιωρός φέρεται πως στη συνέχεια επιχείρησε να εμβολίσει σκάφος του ελληνικού Λιμενικού που συμμετείχε στην επιχείρηση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Αθήνα θα προβεί σε όλες τις νομικές ενέργειες καταγγέλλοντας την παρακώλυση διάσωσης ναυαγών με επίσημη διαμαρτυρία στο Eurocontrol.

O τουρκικός και ο ελληνικός στόλος βρίσκονται ανεπτυγμένοι στην ανατολική Μεσόγειο και η Άγκυρα φαίνεται πως επιχειρεί να αμφισβητήσει την ελληνική δικαιοδοσία για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σε περιοχή ευθύνης της Ελλάδας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τουρκικά πολεμικά πλοία που βρίσκονται στην περιοχή του ναυαγίου, επιχειρούν να διασώσουν ναυαγούς τους οποίους στη συνέχεια μεταβιβάζουν σε σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής.

Πηγή: lifo.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ