Τετάρτη 05 Οκτωβρίου 2022

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση ανέργων (στα επίπεδα του 2010) και ασφαλιστικών εισφορών και αύξηση μέσου μισθού, λέει το Υπουργείο Εργασίας

Τι δείχνουν τα στοιχεία της έρευνας ανθρώπινου δυναμικού της Στατιστικής Υπηρεσίας και του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση ανέργων (στα επίπεδα του 2010) και ασφαλιστικών εισφορών και αύξηση μέσου μισθού, λέει το Υπουργείο Εργασίας eurokinissi

ΕΛΣΤΑΤ: Σημαντική βελτίωση της αγοράς εργασίας, αφενός με μείωση της ανεργίας, αφετέρου με αύξηση των απολαβών των εργαζομένων καταγράφουν τα στοιχεία από την έρευνα ανθρώπινου δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ, αλλά και από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας, βάσει των στοιχείων αυτών η ανεργία μειώθηκε κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες από το 2019 όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας η Ν.Δ. μέχρι τον Ιανουάριο του 2022. Παράλληλα την τετραετία 2018- 2021 καταγράφεται αύξηση του μέσου μηνιαίου μισθού κατά 4,3%.

«Όλα αυτά παρά την κρίση του κορονοϊού και τις σχετικές αρνητικές προβλέψεις για την ανεργία! Αυτές οι θετικές εξελίξεις δεν ήταν τυχαίες. Έγιναν πραγματικότητα λόγω της φορολογικής, δημοσιονομικής, αδειοδοτικής, εργασιακής και ασφαλιστικής πολιτικής της κυβέρνησης που ενθάρρυνε τις επενδύσεις και δημιούργησε νέες δουλειές» σημειώνει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

ΕΛΣΤΑΤ

eurokinissi

ΕΛΣΤΑΤ: Αναλυτικά, για την ανεργία αναφέρει

 • Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η ανεργία έχει μειωθεί κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες από τη στιγμή που η ΝΔ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας. (Από 17,2% όταν ηττήθηκε στις εκλογές του 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ, στο 12,8% τον Ιανουάριο του 2022).
 • Τον Ιανουάριο του 2022 είχαμε το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας από τον Ιούλιο του 2010 (12,8%) και τον χαμηλότερο αριθμό ανέργων από τον Μάρτιο του 2010 (587,1 χιλ.).
 • Η μείωση της ανεργίας είναι μεγαλύτερη στις γυναίκες και τους νέους, δύο πληθυσμιακές ομάδες που επλήγησαν ιδιαίτερα από την κρίση.
 • Το τρίτο τρίμηνο του 2021 το ποσοστό απασχόλησης ανήλθε σε 63,3% (το υψηλότερο από το τρίτο τρίμηνο του 2010) ενώ ο αριθμός των απασχολούμενων ξεπέρασε τον Ιούνιο του 2021 το ψυχολογικό φράγμα των 4 εκατ. για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2011.
ΕΛΣΤΑΤ

ΠΗΓΗ ΕΛΣΤΑΤ

ΕΛΣΤΑΤ : Αυξήθηκαν οι μισθοί

Σημαντική βελτίωση παρουσιάζουν και τα επίπεδα των μισθών. Όπως τονίζεται η θετική εικόνα επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ που καταγράφει την μισθωτή απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα. Ειδικότερα την τετραετία 2018-2021 υπήρξε:

 • Αύξηση του μέσου μηνιαίου μισθού κατά 4,3% (από 1.072 σε 1.118 ευρώ)
 • Μείωση των εργαζομένων που λαμβάνουν έως 700 ευρώ μηνιαίως κατά 9,8% και αύξηση αυτών που λαμβάνουν πάνω από 1200 ευρώ κατά 14,8%
 • Παράλληλα, ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που υιοθέτησε η κυβέρνηση, σε συνδυασμό με της φορολογικές ελαφρύνσεις και οδήγησε σε αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων. Ενδεικτικά:
 • Για μηνιαίο μισθό 1.000 ευρώ το όφελος ανεβαίνει στα 3,2% (355 ευρώ ετησίως) ενώ για μηνιαίο μισθό 2.000 ευρώ φτάνει το 3,5% (691 ευρώ ετησίως).
 • Για τους εργαζόμενους που λαμβάνουν το κατώτατο μισθό το σωρευτικό όφελος από τις ανωτέρω μεταρρυθμίσεις και την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2% από 1.1/2022 κυμαίνεται από 3,97% έως 5,5%, ανάλογα με τις τριετίες που έχουν συμπληρώσει.
ΕΛΣΤΑΤ

Π.Σ ΕΡΓΑΝΗ

Οι μελλοντικές προκλήσεις

Ωστόσο, επισημαίνεται πως οι μεγάλες προκλήσεις στην αγορά εργασίας παραμένουν. «Κανένας δεν πανηγυρίζει για το ποσοστό ανεργίας, παρά την μείωση που παρατηρήθηκε, ούτε για την χαμηλή συμμετοχή των γυναικών και των νέων στην αγορά εργασίας» τονίζεται.

Για το λόγο αυτό – αναφέρει το υπουργείο Εργασίας – στο άμεσο μέλλον η πολιτική της κυβέρνησης θα ευνοήσει ακόμα περισσότερο εργαζόμενους και άνεργους, λαμβάνοντας μέτρα μεταξύ άλλων:

 • Με τη νέα σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού από 1ης Μαΐου.
 • Με τον πολλαπλασιασμό των προγραμμάτων για επιδότηση πρόσληψης ανέργων. Ήδη ο ρυθμός των σχετικών προγραμμάτων έχει τριπλασιαστεί σε σχέση με την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ και μόνο για το 2022 προβλέπεται η επιδότηση 86.000 θέσεων εργασίας από τον ΟΑΕΔ. Παράλληλα μάλιστα τρέχουν τα προγράμματα του Υπουργείου Εργασίας «πρώτο ένσημο» για τους νέους και κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών για 50.000 επιχειρήσεις όταν προσλαμβάνουν ανέργους.
 • Με την περαιτέρω μείωση της ανεργίας χάρη στην ανάπτυξη της οικονομίας, όπως προβλέπουν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί.
 • Με την εισαγωγή (από τον Ιούνιο σταδιακά) της ψηφιακής κάρτας εργασίας που θα είναι εγγύηση για το σεβασμό του ωραρίου και των υπερωριών των εργαζομένων.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ