Πέμπτη 03 Δεκεμβρίου 2020

Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών: Υποχρεωτικό κλείσιμο των καταστημάτων και μέτρα στήριξης του εμπορίου

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών: Υποχρεωτικό κλείσιμο των καταστημάτων και μέτρα στήριξης του εμπορίου

Υποχρεωτικό κλείσιμο των καταστημάτων, ζήτησε ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών (ΕΣΑ), Σταύρος Καφούνης, με νέα επιστολή προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σε προηγούμενη επιστολή του ο ΕΣΑ είχε ζητήσει το «προαιρετικό» κλείσιμο των καταστημάτων, με στόχο την έγκαιρη λήψη προληπτικών μέτρων που θα συγκρατήσουν τη διασπορά του ιού. Σήμερα το αίτημα για προαιρετικό κλείσιμο μετατρέπεται σε αίτημα για υποχρεωτικό κλείσιμο των καταστημάτων και αφορά στο σύνολο της αγοράς και με τους ίδιους όρους που ισχύουν για το κλείσιμο των μεγάλων εμπορικών κέντρων.

Οι λόγοι για τους οποίους ο ΕΣΑ ζητά το υποχρεωτικό κλείσιμο είναι οι εξής:

  • Η διαφύλαξη της υγείας των καταναλωτών, που επισκέπτονται τα ανοικτά καταστήματα
  • Η διαφύλαξη της υγείας των εργαζομένων που όχι μόνο πρέπει να έρχονται σε επαφή με χιλιάδες ανθρώπους, αλλά και να χρησιμοποιούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, με ό,τι κίνδυνο αυτό συνεπάγεται, και φυσικά των καταστηματαρχών, που για ακόμα μία φορά πρέπει να σταθούν όρθιοι και να παλέψουν μόνοι και απροστάτευτοι
  • Η προστασία της επιχειρηματικής κοινότητας σε μια αγορά που υπολειτουργεί. Ως αποτέλεσμα σωρεύονται ζημίες που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσουν σε οριστικό λουκέτο πολλές επιχειρήσεις και σε άμεση απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας και μη αναστρέψιμης καταστροφής του παραγωγικού ιστού της χώρας

Μέτρα στήριξης του εμπορίου

Ο ΕΣΑ ζητά επίσης μέτρα στήριξης του εμπορίου, ώστε το υποχρεωτικό κλείσιμο των καταστημάτων να αποφέρει όσο το δυνατόν λιγότερες ζημιές, κυρίως οικονομικές, προς τους ιδιοκτήτες, τους εργαζόμενους, αλλά και το κράτος, γιατί όπως υπογραμμίζουν στην επιστολής τους, “πρόταση για κλείσιμο, χωρίς μέτρα στήριξης αποτελεί καθαρή οικονομική αυτοκτονία του εμπορίου”

Αναλυτικά, τα μέτρα που προτείνει ο Σύλλογος:

  • Παράταση μέχρι την ομαλοποίηση και στη συνέχεια ένταξη όλων των φορολογικών, ασφαλιστικών και λοιπών υποχρεώσεων στο καθεστώς των 48 δόσεων.
  • Κάλυψη της μισθοδοσίας του προσωπικού από το κράτος, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα πιθανά κονδύλια για τη μείωση της ανεργίας, με την υποστήριξη και της Ε.Ε.
  • Παράταση πληρωμής των πάσης φύσεως ρυθμίσεων προς το Δημόσιο, τους Ασφαλιστικούς φορείς, τα Τραπεζικά Ιδρύματα, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους οργανισμούς ΔΕΚΟ, έως την ομαλοποίηση της κατάστασης.
  • Μηδενισμός υποχρέωσης καταβολής ενοικίων, για το διάστημα που οι επιχειρήσεις θα παραμείνουν κλειστές.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ