Σάββατο 27 Ιουλίου 2024

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Τί θα κάνει η Ελλάδα – Παραλαμβάνονται σήμερα οι πρώτες δόσεις – ΒΙΝΤΕΟ

Σήμερα, Τετάρτη 14 Απριλίου, η χώρα μας παραλαμβάνει τις πρώτες 33.600 δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson και η Ελλάδα αναμένει από την Johnson&Johnson μέχρι τον Ιούνιο, 1,3 εκατ. δόσεις εμβολίων.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Εμβόλιο Johnson & Johnson: Τί θα κάνει η Ελλάδα – Παραλαμβάνονται σήμερα οι πρώτες δόσεις – ΒΙΝΤΕΟ EUROKINISSI

Σε εξέλιξη είναι η διαδικασία παραλαβής των εμβολίων κατά της Covid-19 και ο εμβολιασμός των πολιτών, με το σταδιακό άνοιγμα επιπλέον ομάδων, σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, την ώρα που η απόφαση των ΗΠΑ να αναστείλουν το εμβόλιο της Johnson & Johnson προκάλεσε ένα νέο έντονο κύμα ανησυχίας για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού.

Σήμερα, Τετάρτη 14 Απριλίου, η χώρα μας παραλαμβάνει τις πρώτες 33.600 δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson και η Ελλάδα αναμένει από την Johnson&Johnson μέχρι τον Ιούνιο, 1,3 εκατ. δόσεις εμβολίων. Η εταιρεία είχε επιβεβαιώσει ότι σκόπευε να παραδώσει στην Ε.Ε. 55 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της, όπως προβλέπει η σύμβασή της, μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Ωστόσο ανακοίνωσε την Τρίτη 13 Απριλίου ότι θα καθυστερήσει τις παραδόσεις των εμβολίων της για την Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εξετάζει, σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες υγείας, τις περιπτώσεις πολύ σπάνιων θρομβοεμβολών σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί.

Στο μεταξύ οι άλλες παρασκευάστριες εταιρείες εμβολίων συνεχίζουν τις παραδόσεις.

Από την εταιρεία Pfizer και σύμφωνα με το πλάνο παραδόσεων που έχει αποστείλει αναμένουμε για τον Μάιο 1.550.000 δόσεις και το μήνα Ιούνιο 1.700.000 δόσεις.

Από την εταιρεία AstraZeneca αναμένουμε περίπου 450.000 δόσεις για κάθε έναν από τους υπόλοιπους 3 μήνες, Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο, ενώ η Moderna έχει διαβεβαιώσει για αποστολή μέχρι στιγμής 100.000 δόσεων, παρόλο που αναμένουμε περισσότερες παραλαβές από την εταιρεία αυτή.

Σε «αναμμένα κάρβουνα» η Ευρώπη

«Δεν είναι σαφές αν υπάρχει αιτιώδης σχέση μεταξύ του εμβολιασμού» και αυτής της πάθησης σημειώνει ο Οργανισμός σε ανακοίνωσή του που εστάλη στο πρακτορείο Reuters, με την ανησυχία παγκοσμίως να χτυπά «κόκκινο».

Η αμερικανική εταιρεία, μετά τις αναφορές περί σπάνιων θρομβοεμβολών σε γυναίκες οι οποίες είχαν κάνει το εμβόλιο, αποφάσισε να φρενάρει προληπτικά τις παραδόσεις εμβολίων στην Ευρώπη. «Η ασφάλεια και η ευημερία των ανθρώπων που χρησιμοποιούν τα προϊόντα μας είναι η πρώτη μας προτεραιότητα» αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

«Σημειώνουμε τη δήλωση της Johnson & Johnson ότι θα καθυστερήσει την παράδοση των εμβολίων. Παραμένουμε σε επαφή με την εταιρεία για να παρακολουθήσουμε την κατάσταση» δηλώνει πηγή της Κομισιόν.

«Η ασφάλεια των πολιτών μας είναι απόλυτη προτεραιότητά μας. Ακολουθούμε μια επιστημονική προσέγγιση και επομένως τις απόψεις του EMA. Και ο EMA εξετάζει αυτό το ζήτημα. Προς το παρόν δεν είναι σαφές ότι υπάρχει σχέση μεταξύ του εμβολίου και των θρομβώσεων. Ο EMA συνεχίζει να ερευνά το ζήτημα και να βλέπει ποιες ενέργειες θα συμβουλεύει» τονίζει η ίδια πηγή.

Η Ευρωπαία Επίτροπος για την ασφάλεια Φαρμάκων και Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, σε δήλωσή της υποστήριξε πως όλες οι εξελίξεις παρακολουθούνται στενά.

Ψυχραιμία συνιστά η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών

Φυσικά, οποιαδήποτε απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων αναμένεται να επηρεάσει και την Ελλάδα, η οποία παραλαμβάνει σήμερα τις πρώτες 33.600 δόσεις του εμβολίου.

Επί του παρόντος, το εμβολιαστικό πρόγραμμα στην Ελλάδα συνεχίζεται, εντούτοις δεν αποκλείεται τα δεδομένα να αλλάξουν τα επόμενα 24ωρα. ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ

Μιλώντας για το εμβόλιο της Johnson & Johnson ο καθηγητής Πνευμονολογίας, και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης, επεσήμανε πως «είναι ακόμα πιο σπάνιο το φαινόμενο από ό,τι στην AstraZeneca, αν αποδειχτεί ότι υπάρχει σύνδεση των θρομβώσεων με αυτό το εμβόλιο. Φαίνεται ότι χτυπάει περισσότερο γυναίκες, σχετικά νέες. Πολλά φάρμακα, κοινά, που παίρνουμε όλοι μας, κάνουν το ίδιο σύνδρομο. Συνεχίζουμε να δίνουμε αυτά τα φάρμακα γιατί σώζουν ζωές, έναντι των σπάνιων περιστατικών που μπορεί να προκύψουν».

«Ο κόσμος δεν πρέπει να φοβάται τον εμβολιασμό, γιατί η πιθανότητα να νοσήσει από τον κοροναϊό είναι κατά πολύ μεγαλύτερη» πρόσθεσε.

Το θέμα (σ.σ. αναβολής εμβολιασμών) δεν υπάρχει στην ατζέντα, δήλωσε στο MEGA μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, συνιστώντας ψυχραιμία μέχρις ότου υπάρχει απόφαση από τις ευρωπαϊκές αρχές. Η μεγάλη αγωνία αυτή τη στιγμή είναι μη τυχόν τα περιστατικά θρόμβωσης πυροδοτήσουν κύμα δυσπιστίας για το εν λόγω εμβόλιο, το οποίο βάσει του αρχικού σχεδίου θα παραδιδόταν σε διόλου ευκαταφρόνητες ποσότητες.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, έως το τέλος Ιουνίου θα έχουμε παραλάβει συνολικά 1.200.000 δόσεις που θα σημαίνει ισάριθμους πολίτες εμβολιασμένους, αφού το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι μονοδοσικό. Και αξίζει να τονισθεί ότι σε αυτό το εμβόλιο βασίζονται οι υγειονομικές αρχές για την επιτάχυνση της εξέλιξης του προγράμματος εμβολιασμού και την πολύ θετική προοπτική να ξεκινήσει ο εμβολιασμός έναντι της COVID-19 των ατόμων ηλικίας κάτω των 50 ετών εντός του Ιουνίου.

Οι ΗΠΑ έκαναν την αρχή

Oι αναφορές για το εμβόλιο της Johnson & Johnson (J&J) – περιλαμβάνουν εξαιρετικά σπάνια περιστατικά πήξης, συμπεριλαμβανομένου ενός τύπου θρόμβου στο αίμα που ονομάζεται θρόμβωση εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου (CVST), που παρατηρήθηκε σε συνδυασμό με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων αίματος, που ονομάζεται θρομβοπενία.

Η επιτροπή Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) σχεδιάζει να επανεξετάσει τις περιπτώσεις που σχετίζονται με το εμβόλιο J&J και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) θα επανεξετάσει από την πλευρά της την ανάλυση που θα παρουσιαστεί από το CDC.

Στην περίπτωση της J&J, και οι έξι λήπτες ήταν γυναίκες ηλικίας μεταξύ 18 και 48 ετών, ενώ τα συμπτώματα εμφανίστηκαν έξι έως 13 ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Συνολικά, περισσότερες από 6,8 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Johnson & Johnson έχουν γίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες έως τις 12 Απριλίου.

Ποια συμπτώματα «κρούουν το καμπανάκι»

H θρόμβωση αίματος προκαλείται όταν το αίμα γίνεται πυκνό και σχηματίζει μια ημιστερεή μάζα. Μπορεί να είναι μια χρήσιμη αντίδραση για να σταματήσει μια αιμορραγία σε περίπτωση τραυματισμού, όμως οι θρόμβοι μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα εάν διακόψουν τη ροή του αίματος σε μια ζωτική περιοχή.

Οι θρομβώσεις αίματος μπορούν να προκληθούν στα πόδια, την κοιλιά και τους πνεύμονες. Οι περισσότερες θρομβώσεις που σχετίζονται με το εμβόλιο AstraZeneca έχουν εμφανιστεί σε φλέβες στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Η συγκεκριμένη θρόμβωση, γνωστή ως θρόμβωση εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου, μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο, επιληπτικές κρίσεις, ακόμα και θάνατο.

Μέχρι στιγμής, οι περισσότεροι θρόμβοι που αναφέρθηκαν ήταν σε γυναίκες κάτω των 60 ετών, εντός δύο εβδομάδων από τον εμβολιασμό. Δεδομένου ότι οι νέοι είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν αυτήν την παρενέργεια, οι ρυθμιστές εμβολίων στο Ηνωμένο Βασίλειο συνιστούν στα άτομα κάτω των 30 να μην κάνουν το εμβόλιο AstraZeneca, εκτός εάν έχουν ήδη λάβει την πρώτη τους δόση.

Τα συμπτώματα θρόμβωσης περιλαμβάνουν δύσπνοια και πονοκεφάλους.

Ο EMA είπε ότι οι ασθενείς που έλαβαν το εμβόλιο AstraZeneca πρέπει να ζητήσουν ιατρική βοήθεια αμέσως, εάν έχουν τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Πόνος στο στήθος
  • Πρήξιμο στο πόδι
  • Επίμονος κοιλιακός πόνος

Νευρολογικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων σοβαρών και επίμονων πονοκεφάλων ή θολή όραση.

Μερικές ήπιες παρενέργειες, όπως πόνος στο σημείο της ένεσης ή άλλοι πόνοι στο σώμα, είναι φυσιολογικές τις ημέρες μετά το εμβόλιο. Αλλά εάν εμφανίσουμε σοβαρά ή επίμονα συμπτώματα περίπου τέσσερις έως 20 ημέρες μετά τον εμβολιασμό, θα πρέπει να ζητήσουμε ιατρική βοήθεια, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Οι θρόμβοι αίματος συνήθως αντιμετωπίζονται με φάρμακα κατά της πήξης. Οι επιπλοκές μπορούν να αποφευχθούν εάν αντιληφθούμε την θρόμβωση εγκαίρως.

ΒΙΝΤΕΟ: OPENTV-MEGATV

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ