Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022

Ένας καυγάς στο σχολείο στοίχισε τη ζωή σε 10χρονο αγόρι – Αναποτελεσματικές οι έρευνες για το θάνατό του

Δεν εξετάστηκε η ευθύνη των σχολικών αρχών. Επιδικάστηκε αποζημίωση 24.000 ευρώ στους συγγενείς του ανήλικου.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ένας καυγάς στο σχολείο στοίχισε τη ζωή σε 10χρονο αγόρι – Αναποτελεσματικές οι έρευνες για το θάνατό του EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Θάνατος μαθητή: Το 2010, ένας 10χρονος έχασε τη ζωή του μετά από καυγά στην τάξη του σχολείου του. Αιτία θανάτου του ανηλίκου υπήρξε η οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια και διαταραχή της καρδιακής λειτουργίας του εξαιτίας μιας επιληπτικής κρίσης που πιθανώς συνδέεται με τον ξυλοδαρμό και την ψυχολογική και συναισθηματική του κατάσταση.

Ο ανήλικος δεν είχε διαγνωστεί τότε ότι έπασχε από κρίσεις επιληψίας και δεν είχαν γίνει για το λόγο αυτό συστάσεις προς τις αρχές του σχολείου να τελεί υπό ιδιαίτερη προσοχή και παρακολούθηση.

Ωστόσο, οι έρευνες και δικαστικές διαδικασίες που ακολουθήθηκαν από τις αρχές κρίθηκαν ανεπαρκείς. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), προβλέποντας στην απόφαση του αποζημίωση 24.000 ευρώ στον παππού και τον πατέρα του ανήλικου από την Αρμενία.

«Υπήρχαν σοβαρές ελλείψεις και καθυστερήσεις στην έρευνα για τις συνθήκες του σχολικού συμβάντος που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο του. Η ανάκριση μαρτύρων, η συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων και η άσκηση ποινικής διαδικασίας δεν είχαν γίνει έγκαιρα και υπήρχαν παραλείψεις στα αρχικά στάδια, πριν από την έναρξη της ποινικής διαδικασίας. Υπήρχε επίσης έλλειψη πληρότητας της διαδικασίας. Ειδικότερα, η ποινική έρευνα είχε περιοριστεί αποκλειστικά στον ξυλοδαρμό, περιορίζοντας αναπόφευκτα το πεδίο της έρευνας μόνο σε αυτό το θέμα» σημειώνει το ΕΔΔΑ.

«Η έρευνα είχε αποτύχει να εξετάσει σωστά ολόκληρη τη σειρά των γεγονότων που οδήγησαν στο θάνατο του αγοριού, συμπεριλαμβανομένου του ευρύτερου θέματος της ευθύνης των σχολικών αρχών για το περιστατικό. Αυτό παρέμεινε έτσι παρά το γεγονός ότι είχαν ληφθεί καταθέσεις από τους συμμαθητές του, στο πλαίσιο της ιδιωτικής έρευνας των γονέων, αποκαλύπτοντας ποιος τον είχε χτυπήσει. Αν και η πιθανή ευθύνη των σχολικών αρχών είχε ελεγχθεί στο πλαίσιο της ποινικής έρευνας, αυτό είχε γίνει με μάλλον επιπόλαιο τρόπο. Ούτε η έρευνα είχε εξετάσει το θέμα της ιατρικής βοήθειας στο σχολείο την ημέρα του συμβάντος, συμπεριλαμβανομένου του εάν ο θάνατος θα μπορούσε να είχε αποτραπεί εάν είχε παρασχεθεί ιατρική βοήθεια ή το είδος και το χρονικό πλαίσιο για μια τέτοια βοήθεια, παρά το γεγονός ότι το Περιφερειακό Δικαστήριο είχε επιστήσει δύο φορές την προσοχή της ανακριτικής αρχής στο ζήτημα. Το Εφετείο δεν είχε επίσης εξετάσει εάν η μη διαθεσιμότητα ιατρικής βοήθειας την ημέρα του συμβάντος, ήτοι η απουσία ιατρικού/νοσηλευτικού προσωπικού, είχε ως αποτέλεσμα να τεθεί σε κίνδυνο η κατάσταση της υγείας του» τονίζεται.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ