Τετάρτη 06 Δεκεμβρίου 2023

ΕνΔΕ: Ενώσεις από μορφώματα, που δημιουργήθηκαν κατόπιν εισβολής και κατοχής δεν μπορούν να γίνουν μέλη της Διεθνούς Ένωσης Δικαστών

Η κρίσιμη παρέμβαση, που έγινε δεκτή, στην 64η Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης. Στήριξη σε δικαστικούς λειτουργούς που πλήττονται.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
ΕνΔΕ: Ενώσεις από μορφώματα, που δημιουργήθηκαν κατόπιν εισβολής και κατοχής δεν μπορούν να γίνουν μέλη της Διεθνούς Ένωσης Δικαστών ende

Το παρών έδωσε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕνΔΕ) στην 64η Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Δικαστών (IAJ), που πραγματοποιήθηκε στο Τελ Αβίβ. Αντιπροσωπεία της ΕνΔΕ, αποτελούμενη από την Πρόεδρο Μαργαρίτα Στενιώτη, τον Αντιπρόεδρο Χαράλαμπο Μαυρίδη, τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα Ευστάθιο Βεργώνη και το μέλος του Δ.Σ. Δημήτρη Φούκα, συμμετείχε στο σύνολο των συνεδριάσεων του Κεντρικού Συμβουλίου καθώς και στην Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών.

Ιδιαίτερη σημασία έδωσε η αντιπροσωπεία της ΕνΔΕ στην τροποποίηση της διάταξης του καταστατικού της IAJ σχετικά με το ποιές δικαστικές ενώσεις δύνανται να καταστούν μέλη. Στο πλαίσιο αυτό από την ελληνική Ένωση διατυπώθηκαν επιφυλάξεις σχετικά με την προταθείσα τροποποίηση και διασφαλίστηκε ότι ενώσεις προερχόμενες από μορφώματα, που δημιουργήθηκαν κατόπιν εισβολής και κατοχής δεν μπορούν να καταστούν μέλη της IAJ.

Υλική και ηθική στήριξη λειτουργών σε διάφορες χώρες

Ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα που απασχόλησαν τους εκπροσώπους των 71 χωρών, που συμμετείχαν, ήταν η στήριξη, υλική και ηθική, των συναδέλφων σε διάφορα σημεία της υφηλίου, όπως η Ουκρανία, το Αφγανιστάν, η Πολωνία, η Τουρκία, η Γουατεμάλα, η Τυνησία κλπ., είτε διότι βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση είτε διότι αντιδημοκρατικά καθεστώτα παραβιάζουν τη δικαστική ανεξαρτησία καθώς και τις αρχές του κράτους δικαίου.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΕνΔΕ όταν η Πρόεδρος της Ένωσης  Δικαστών της Ουκρανίας κ. Olena Halushka, η οποία περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα της, όπου πολλοί Δικαστές έχουν τραυματισθεί, μερικοί έχουν χάσει τη ζωή τους  και πολλά δικαστικά κτήρια έχουν καταστραφεί, ενώ άλλα υπολειτουργούν, καταχειροκροτήθηκε από όλους τους συνέδρους.

"Ποινικός λαϊκισμός"

ende/freepik

Σημαντική ήταν η συνεδρία με θέμα: «Δίκαιο, τεχνολογία και δημόσια αγαθά», στην οποία αναπτύχθηκε το ζήτημα της χρήσης της τεχνολογίας στις δικαστικές διαδικασίες καθώς και οι προκλήσεις από τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στα δικαστικά συστήματα.

Συμμετοχή της ΕνΔΕ στις Επιτροπές

Κάθε εκπρόσωπος της ΕνΔΕ συμμετείχε στη συνεδρίαση καθεμίας από τις τέσσερις επιτροπές, στις οποίες κατέθεσε και εγγράφως τις θέσεις της, με την ακόλουθη θεματολογία:

1η  Επιτροπή: πειθαρχικά παραπτώματα Δικαστών, όπου διαπιστώθηκε, ότι, πλην των πειθαρχικών παραπτωμάτων στην υπηρεσία, έχουν αυξηθεί παγκοσμίως τα παραπτώματα στην ιδιωτική ζωή των Δικαστών  λόγω της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

2η  Επιτροπή: τα συστήματα απονομής δικαιοσύνης, πριν την πανδημία και  αν αυτά πρόσφεραν πλήρως ή μερικώς virtual civil trials ή ακροάσεις κατά το διάστημα της πανδημίας.

3η  Επιτροπή: η ελευθερία του λόγου και περιορισμοί αυτής

4η  Επιτροπή: εργασιακό περιβάλλον του δικαστή και περιορίζουσες την δικαστική ανεξαρτησία πρακτικές, προερχόμενες από το σύστημα διορισμού, ανάθεσης υποθέσεων και την χρηματοδότηση της δικαιοσύνης.

Αποφασίσθηκε η επόμενη συνεδρίαση της Διεθνούς Ένωσης Δικαστών να λάβει χώρα στην Ταϊβάν.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ