Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023

ΕνΔΕ προς Υπουργό Δικαιοσύνης: Ενεργοποιείστε τη διάταξη για τον ορισμό Εισηγητών πτώχευσης από τα μεγάλα Ειρηνοδικεία των Νομών

«Κρίνεται επιβεβλημένη η ενεργοποίηση του αρ. 208 ν. 4738/2020 στην κατεύθυνση να ορίζονται Εισηγητές της Πτώχευσης Ειρηνοδίκες που υπηρετούν στα κεντρικά Ειρηνοδικεία των Νομών».

NEWSROOM icon
NEWSROOM
ΕνΔΕ προς Υπουργό Δικαιοσύνης: Ενεργοποιείστε τη διάταξη για τον ορισμό Εισηγητών πτώχευσης από τα μεγάλα Ειρηνοδικεία των Νομών Eurokinissi

Εισηγητές πτώχευσης: Όπως επισημαίνεται ο ορισμός του Ειρηνοδικείου ως πτωχευτικού δικαστηρίου και του Ειρηνοδίκη ως Εισηγητή, θα επιφέρει δυσλειτουργία στα μικρά και ιδίως μονοεδρικά Ειρηνοδικεία στα οποία ο Ειρηνοδίκης που θα συγκροτεί το Δικαστήριο και θα κηρύσσει την πτώχευση θα ορίζει, παράλληλα τον εαυτό του ως Εισηγητή της.

Ως εκ τούτου, αναφέρεται στο αίτημα «κρίνεται επιβεβλημένη η ενεργοποίηση του αρ. 208 ν. 4738/2020 στην κατεύθυνση να ορίζονται Εισηγητές της Πτώχευσης Ειρηνοδίκες που υπηρετούν στα κεντρικά Ειρηνοδικεία των Νομών, τόσο για την ορθή εφαρμογή του νόμου, όσο και για την ομαλή λειτουργία των Ειρηνοδικείων και των υπηρετούντων Ειρηνοδικών, κυρίως στα μικρά και μονοεδρικά Ειρηνοδικεία της χώρας.»

Συγκεκριμένα, το αίτημα έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ, Με τον ν. 4738/2020 «Ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α΄207/27.10.2020) αρμόδια δικαστήρια για πτωχεύσεις μικρού αντικειμένου ορίστηκαν τα Ειρηνοδικεία της χώρας. Το ΔΣ της Ένωσής μας με την υπ’ αρ. πρωτ. 583/18.12.2020 αίτηση προς Εσάς ζήτησε την ενεργοποίηση του αρ. 208 του ν. 4738/2020 που προβλέπει ότι «Με προεδρικό διάταγμα, έπειτα από πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης, μπορεί να ορίζεται ότι στις πτωχεύσεις μικρού αντικειμένου τα Ειρηνοδικεία ορισμένων μόνο περιφερειών έχουν πτωχευτική αρμοδιότητα και να ρυθμίζονται ειδικότερα οι λοιπές περιφέρειες για τις οποίες τα δικαστήρια αυτά έχουν κατά τόπο αρμοδιότητα, θέματα οργάνωσης και στελέχωσής τους και κάθε άλλο ειδικό θέμα και σχετική λεπτομέρεια.», έτσι ώστε να ορίζονται Εισηγητές της Πτώχευσης οι Ειρηνοδίκες που υπηρετούν στα κεντρικά Ειρηνοδικεία των νομών.

Το επόμενο διάστημα επίκειται η έναρξη εφαρμογής του ν. 4738/2020, χωρίς ωστόσο να έχει ενεργοποιηθεί η σχετική διάταξη, ούτε να έχουν αποδεσμευθεί τα Ειρηνοδικεία με μικρό αριθμό υπηρετούντων από τα καθήκοντα του Εισηγητή Πτώχευσης. Ο ορισμός του Ειρηνοδικείου ως πτωχευτικού δικαστηρίου και του Ειρηνοδίκη ως Εισηγητή, όμως, θα επιφέρει δυσλειτουργία στα μικρά και ιδίως μονοεδρικά Ειρηνοδικεία στα οποία ο Ειρηνοδίκης που θα συγκροτεί το Δικαστήριο και θα κηρύσσει την πτώχευση θα ορίζει, παράλληλα τον εαυτό του ως Εισηγητή της. Ως εκ τούτου, κρίνεται επιβεβλημένη η ενεργοποίηση του αρ. 208 ν. 4738/2020 στην κατεύθυνση να ορίζονται Εισηγητές της Πτώχευσης Ειρηνοδίκες που υπηρετούν στα κεντρικά Ειρηνοδικεία των Νομών, τόσο για την ορθή εφαρμογή του νόμου, όσο και για την ομαλή λειτουργία των Ειρηνοδικείων και των υπηρετούντων Ειρηνοδικών, κυρίως στα μικρά και μονοεδρικά Ειρηνοδικεία της χώρας.»

ΠΗΓΗ: ΕνΔΕ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ