Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022

ΕνΔΕ: Στηρίζουμε το αίτημα των λειτουργών της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης για εξομοίωση με τους τακτικούς δικαστές

Αναγκαία η ψήφιση του εκτελεστικού νόμου του Συντάγματος. Έτοιμη η Ένωση να συμβάλλει στην επεξεργασία του.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
ΕνΔΕ: Στηρίζουμε το αίτημα των λειτουργών της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης για εξομοίωση με τους τακτικούς δικαστές

Στρατιωτική Δικαιοσύνη: Απόλυτα δίκαιο χαρακτηρίζει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕνΔΕ) «το αίτημα για άμεση έναρξη των διαδικασιών ψήφισης του εκτελεστικού νόμου του άρθρου 96 παρ. 5 του Συντάγματος που αφορά την περιβολή των μελών του Δικαστικού Σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων με τις εγγυήσεις λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας και την εξομοίωσή τους με τους τακτικούς δικαστές».

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της «τον Δεκέμβριο επισκέφτηκε την Ένωση αντιπροσωπεία του ΔΣ της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών Στρατιωτικής Δικαιοσύνης και μας κοινοποίησε το Ψήφισμα της Γενικής τους Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στις 27 Νοεμβρίου 2021».

Στο ψήφισμα περιλαμβάνεται και το θέμα ψήφισης του εκτελεστικού νόμου. «Η Ένωσή μας, εφόσον της ζητηθεί από την Πολιτεία, θα συμβάλει με την εμπειρία της στην επεξεργασία του εκτελεστικού νόμου καταθέτοντας τις παρατηρήσεις της» σημειώνει η ΕνΔΕ.

Όπως έγραψε και το dikastiko.gr η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών Στρατιωτικής Δικαιοσύνης στο πλαίσιο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης είχε χαρακτηρίσει «κενό γράμμα» την εξομοίωση με τους τακτικούς δικαστές.

Στρατιωτική Δικαιοσύνη

Στρατιωτική Δικαιοσύνη: Το ψήφισμα των λειτουργών

Ειδικότερα, στο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης είχε αποφασιστεί από τους δικαστικούς λειτουργούς της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης «να εκφράσουν την έντονη διαμαρτυρία τους για το γεγονός ότι, παρά τη διατύπωση σχετικής δέσμευσης από τον κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων στο πλαίσιο απάντησης σε επίκαιρη ερώτηση τον περασμένο Μάιο για κατάθεση στη Βουλή προς ψήφιση, εντός του θέρους 2021, του εκτελεστικού νόμου που προβλέπεται στο άρθρο 96 παρ. 5 του Συντάγματος και αφορά την περιβολή των μελών του Δικαστικού Σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων με τις εγγυήσεις λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας και την ως προς όλα εξομοίωσή τους με τους τακτικούς δικαστές, ουδεμία σχετική πρωτοβουλία έχει αναληφθεί μέχρι σήμερα. Προς τούτο, κρίνει αναγκαίο:

α) Να ενημερωθούν όλες οι Δικαστικές Ενώσεις καθώς και τα προεδρεία των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών, Πειραιώς και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων σχετικά με την αδικαιολόγητη καθυστέρηση ψήφισης του ως άνω εκτελεστικού νόμου, παρά την πάροδο πλέον των 2 ετών από την αναθεώρηση του Συντάγματος και

β) Να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την δέουσα ανάδειξη του ζητήματος από τα Μ.Μ.Ε.».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ