Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022

Ενδοοικογενειακή βία: Νομικοί προτείνουν διαζύγιο από απόσταση – Δεν περιόρισε τις γυναικοκτονίες η αυστηροποίηση των ποινών

Τα θύματα κατά κύριο λόγο είναι γυναίκες, ενώ οι καταγγελίες είναι χιλιάδες.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ενδοοικογενειακή βία: Νομικοί προτείνουν διαζύγιο από απόσταση – Δεν περιόρισε τις γυναικοκτονίες η αυστηροποίηση των ποινών Freepik

Σοκ προκαλούν τα στοιχεία για υποθέσεις που αφορούν ενδοοικογενειακή βία που αποκαλύπτουν τι συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες των σπιτιών σε όλη την Ελλάδα. Τα θύματα κατά κύριο λόγο είναι γυναίκες, ενώ οι καταγγελίες είναι χιλιάδες.

Όπως έγραψε το dikastiko.gr, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ,Τάκης Θεοδωρικάκος μιλώντας στο MEGA το πρωί της Τετάρτης χαρακτήρισε την ενδοοικογενειακή βία «σύνθετο πρόβλημα που δεν προσφέρεται για πολιτική εκμετάλλευση», ενώ έδωσε στο φως και στοιχεία που σοκάρουν.

Ενδοοικογενειακή βία: Πάνω από 5.000 περιστατικά καταγγέλθηκαν σε ένα χρόνο

Ειδικότερα, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι από τον Οκτώβριο του 2021, έχουν συσταθεί και λειτουργούν 6 Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, 5 στην Αθήνα και 1 στη Θεσσαλονίκη, ενώ 1200 αστυνομικοί έχουν εκπαιδευτεί ειδικά για τη διαχείριση αυτών των υποθέσεων. Όπως επεσήμανε ο κ. Θεοδωρικάκος, για όλες τις υποθέσεις που καταγγέλλονται σχηματίζονται δικογραφίες και το πρώτο οκτάμηνο αυτής της χρονιάς, η Ελληνική Αστυνομία και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχουν αντιμετωπίσει 5.140 περιστατικά.

Διαζύγιο από απόσταση προτείνουν νομικοί

Σύμφωνα με νομικούς, η αυστηροποίηση των ποινών δυστυχώς δεν περιόρισε τις γυναικοκτονίες. Ο γνωστός ποινικολόγος Μιχάλης Δημητρακόπουλος δίνει μάλιστα μία συμβουλή μέσω του MEGA σε όσες γυναίκες θέλουν να πάρουν διαζύγιο αλλά φοβούνται να το πουν:

«Στις γυναίκες που θα αποφασίσουν να χωρίσουν με τον σύζυγό τους, να το ανακοινώσουν από απόσταση ασφαλείας. Αλλιώς κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα και η ζωή τους».

Συμβουλευτικά κέντρα

«Πλέον υπάρχουν 44 συμβουλευτικά κέντρα τα οποία προσφέρουν και ψυχολογική στήριξη και νομική ανεξαρτήτως εισοδήματος και πλέον και εργασιακή στήριξη. Έχουμε 19 ξενώνες, σε όλη την Ελλάδα, όπου μπορούν να φιλοξενηθούν μαζί με τα ανήλικα παιδιά τους», λέει η Μαρία Συρεγγέλα, υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ο φόβος της κοινωνικής κατακραυγής στις περισσότερες περιπτώσεις κακοποίησης είναι τόσο δυνατός, που κάνει το θύμα να παραμένει σιωπηρό και να υπομένει.

Η Γραμμή SOS 15900, µια υπηρεσία εθνικής εμβέλειας, δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες θύματα βίας ή σε τρίτα πρόσωπα να επικοινωνήσουν άμεσα µε ένα φορέα αντιμετώπισης της έµφυλης βίας.

Την γραμμή στελεχώνουν ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι που παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά σε 24ωρη βάση, 365 µέρες τον χρόνο.

Panic button

Freepik

Θεοδωρικάκος για ενδοοικογενειακή βία: 1200 αστυνομικοί έχουν εκπαιδευτεί ειδικά για τη διαχείριση αυτών των υποθέσεων

Ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι από τον Οκτώβριο του 2021, έχουν συσταθεί και λειτουργούν 6 Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, 5 στην Αθήνα και 1 στη Θεσσαλονίκη, ενώ 1200 αστυνομικοί έχουν εκπαιδευτεί ειδικά για τη διαχείριση αυτών των υποθέσεων. Όπως επεσήμανε ο κ. Θεοδωρικάκος, για όλες τις υποθέσεις που καταγγέλλονται σχηματίζονται δικογραφίες και το πρώτο οκτάμηνο αυτής της χρονιάς, η Ελληνική Αστυνομία και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχουν αντιμετωπίσει 5.140 περιστατικά.

«Εάν κάποιος φτάσει στην Αστυνομία είναι υποχρεωτικό ότι σχηματίζεται δικογραφία και η υπόθεση πηγαίνει στη Δικαιοσύνη. Αυτό είναι υποχρέωση της Ελληνικής Αστυνομίας, διότι τα αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας είναι αυτεπάγγελτα, δηλαδή μηνύσεις γίνονται κατευθείαν», τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ