Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023

Εννέα αστυνομικοί μπλεγμένοι σε εγκληματικές οργανώσεις- Χρησιμοποιούσαν υπερσύγχρονα μηχανήματα και δορυφόρους

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Εννέα αστυνομικοί μπλεγμένοι σε εγκληματικές οργανώσεις- Χρησιμοποιούσαν υπερσύγχρονα μηχανήματα και δορυφόρους

Δύο μεγάλα κυκλώματα αποκάλυψε η υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων στη Βόρεια Ελλάδα. τα οποία λειτουργούσα στην Κεντρική Μακεδονία.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το newsit.gr στα κυκλώματα, συνολικά κατηγορούνται 147 άνθρωποι, ανάμεσά τους και οι 9 αστυνομικοί, ενώ στο πλαίσιο του αυτοφώρου, συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα 14 άνθρωποι, εκ των οποίων οι τρεις είναι αστυνομικοί, με τις κατηγορίες της αρχαιοκαπηλίας, της παράνομης διακίνηση μεταναστών, μέχρι και εμπόριο λαθραίων τσιγάρων.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, η πρώτη εγκληματική οργάνωση, ενέχεται σε τουλάχιστον 70 παράνομες ανασκαφές – έρευνες για αρχαία αντικείμενα ή θησαυρούς ενώ ο άνθρωπος που κινούσε τα “νήματα” φέρεται να είναι ο ένας από τους τρεις αστυνομικούς που συνελήφθησαν. Και όχι… απλός αστυνομικός αλλά ανώτερος αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας. Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για αστυνομικό διευθυντή, στη Βόρεια Ελλάδα.

Μάλιστα στις ανασκαφές που έκαναν μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, περιλαμβάνεται και ανασκαφή σε αρχαιολογικό χώρο – σε αρχαία ελληνική τύμβο «τούμπα», στην περιοχή Τούμπας Πενταλόφου, που χρονολογείται στην ύστερη εποχή του χαλκού (2000-1100 π.Χ.).

Είχαν υπερσύγχρονα μηχανήματα και χρησιμοποιούσαν ακόμη και τους δορυφόρους

Η σπείρα διέθετε σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό προηγμένης τεχνολογίας, όπως συσκευή διασκόπησης – ανιχνευτή μετάλλων και πρόγραμμα – λογισμικό σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, το οποίο με χρήση δορυφόρων σαρώνει φωτογραφίες περιοχών για τον εντοπισμό στο υπέδαφος αρχαίων ή θησαυρών (λίρες, χρυσός, χαλκός).

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, τα περισσότερα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης γνώριζαν πολύ καλά τις περιοχές που δραστηριοποιούνταν και διέθεταν εμπειρία στη χρήση συσκευών ανίχνευσης. Επιπλέον διέθεταν μηχανήματα (φορτηγά – αγροτικά οχήματα – εκσκαφέα και άλλα), που ήταν απαραίτητα για τις ανασκαφές που επιχειρούσαν, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι μετακινήσεις τους γίνονταν με το υπηρεσιακό όχημα του συλληφθέντα αξιωματικού.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών, μεταξύ άλλων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ανιχνευτές μετάλλων, εργαλεία επεξεργασίας εδάφους, συσκευή ακτίνας λέιζερ, συσκευή GPS και μετρητής συχνοτήτων, λίρες και αρχαία νομίσματα, αρχαία αντικείμενα, κυνηγετικά μαχαίρια, πιστόλι αερίου replica, πολεμικά τυφέκια, επαναληπτική καραμπίνα και φυσίγγια, βιβλιάρια, κάρτες τραπεζών και 20.915 ευρώ.

Αστυνομικοί “πείραζαν” διαβατήρια μεταναστών με… το αζημίωτο

Η δεύτερη εγκληματική οργάνωση διευκόλυνε την παράνομη διαμονή αλλοδαπών στην Ελλάδα, μέσω νόθευσης των διαβατηρίων τους. Οι δύο αστυνομικοί που συνελήφθησαν, εκμεταλλευόμενοι τη θέση τους σε υπηρεσία διαβατηριακού ελέγχου, έπαιρναν λεφτά για την παράνομη θεώρηση – νόθευση διαβατηρίων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας, έβαζαν εικονικές σφραγίδες εισόδου – εξόδου στα διαβατήρια των αλλοδαπών. Διαμεσολαβητές ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους αλλοδαπούς και στους συλληφθέντες αστυνομικούς, ήταν τρεις αλλοδαποί, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, οι οποίοι επίσης συνελήφθησαν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, οι συλληφθέντες αστυνομικοί, μόνο τον τελευταίο χρόνο έκαναν περισσότερες από 150 παράνομες θεωρήσεις διαβατηρίων, εισπράττοντας για κάθε περίπτωση από 150 έως 250 ευρώ, ενώ οι 3 συνεργαζόμενοι αλλοδαποί εισέπρατταν 50 ευρώ για κάθε διαβατήριο.

Από τις έρευνες που έγιναν, βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν, 28 διαβατήρια, 20.500 ευρώ, κινητά τηλέφωνα και πλήθος βιβλιαρίων και καρτών τραπέζης.

Παράλληλα, από την έρευνα προέκυψε και τρίτη περίπτωση εγκληματικής δραστηριότητας, που αφορά σε υποθέσεις διακίνησης λαθραίων καπνικών προϊόντων. Σε αυτήν συμμετείχαν, ο συλληφθείς για την πρώτη εγκληματική οργάνωση ανώτερος αξιωματικός και οι 2 αστυνομικοί που συνελήφθησαν για τη δεύτερη εγκληματική οργάνωση, αστυνομικοί.

Πηγή: newsit.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ