Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024

Ένοχη η φιλόλογος του ΕΠΑΛ Υμηττού που δεν φορούσε μάσκα και είχε ζητήσει… μάσκαρα – ΒΙΝΤΕΟ

Την ενοχή της κατηγορουμένης και για τα δύο αδικήματα πρότεινε ο εισαγγελέας της έδρας, τονίζοντας στην αγόρευσή του ότι «το ζήτημα δεν είναι η χρήση της μάσκας, αλλά κυρίως ο σεβασμός στους νόμους. Αν ο καθένας ερμηνεύει κατά το δοκούν τους νόμους, οδηγούμαστε σε μια κοινωνία ανομίας».

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ένοχη η φιλόλογος του ΕΠΑΛ Υμηττού που δεν φορούσε μάσκα και είχε ζητήσει… μάσκαρα – ΒΙΝΤΕΟ

Στην πρώτη καταδίκη σε βάρος εκπαιδευτικού γιατί δεν φορούσε μάσκα προχώρησε σήμερα το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών το οποίο επέβαλε σε κατηγορούμενη φιλόλογο ποινή φυλάκισης 12 μηνών με τριετή αναστολή.

Πρόκειται για καθηγήτρια του ΕΠΑΛ Υμηττού, η οποία κρίθηκε ένοχη για τα αδικήματα της παραβίασης των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορoνοϊού και της διατάραξης λειτουργίας υπηρεσίας, ενώ παράλληλα της αναγνωρίσθηκε το ελαφρυντικό του προτέρου σύννομου βίου.

Την ενοχή της κατηγορουμένης καθηγήτριας είχε ζητήσει νωρίτερα στο ακροατήριο ο εισαγγελέας της έδρας, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε, πως η φιλόλογος είχε αυτοαναγορευθεί σε λοιμωξιολόγος. Μεταξύ άλλων ο εισαγγελέας είπε στην αγόρευσή του: «Το ζήτημα δεν είναι η μάσκα, αλλά ο σεβασμός στο νόμο. Εάν κάποιος τον εφαρμόζει κατά το δοκούν οδηγούμαστε σε κοινωνία ανομίας. Η κατηγορουμένη λέει συνεχώς «έκρινα, αποφάσισα, η γνώμη μου είναι» δηλαδή λέει ότι αποφάσισε να φοράει μάσκα όποτε θέλει αυτή. Όπως προέκυψε από την ακροαματική διαδικασία τηρούσε τα άλλα μέτρα, αλλά έκρινε, νόμισε, αποφάσισε να μη φορά μάσκα, αναβίβασε τον εαυτό της σε λοιμωξιολόγο. Αναρωτιέμαι εάν έχει καταλάβει ακόμα τον κίνδυνο που υπάρχει. Ζητώ να κηρυχθεί ένοχη».

Αντίθετα, συμβολαιογράφος, φίλη της καθηγήτριας, η οποία κατέθεσε στο δικαστήριο είπε πως στο σχολείο που διδάσκει η κατηγορούμενη λόγω προσωπικών διενέξεων με άλλον καθηγητή υπάρχει «τοξικό κλίμα». Ακόμη η μάρτυρας επισήμανε πως η φιλόλογος ελάμβανε όλα τα υπόλοιπα μέτρα προστασίας από τον κορoνοϊό.

Υπενθυμίζεται πως η φιλόλογος είχε συλληφθεί στις 23 Οκτωβρίου μετά από καταγγελίες και βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο, όπου εμφανιζόταν να βρίσκεται στην τάξη των μαθητών χωρίς να φορά μάσκα με τους μαθητές να της φωνάζουν ότι πρέπει να τη χρησιμοποιήσει ενώ εκείνη ζήταγε… μάσκαρα.

Στην απολογία της στο δικαστήριο πως είχε ενημερώσει τόσο το διευθυντή του σχολείου όσο και τους μαθητές ότι λόγω μιας ωτίτιδας που την ταλαιπωρούσε τον τελευταίο καιρό θα έκανε εκτεταμένη χρήση του «διαλείμματος μάσκας». Ανέφερε πάντως η ίδια λάμβανε όλα τα υπόλοιπα μέτρα για την προστασία από τον κορoνοϊό.

Σε ό,τι αφορά στο περιστατικό που κατήγγειλε μητέρα μαθητή ότι ο γιος της αποβλήθηκε από το μάθημα επειδή ζήτησε από την καθηγήτρια να βάλει μάσκα, η φιλόλογος είπε: «Ο συγκεκριμένος μαθητής την ημέρα που του υπέδειξα να βγει μαζί με άλλους συμμαθητές του ήταν πολύ ανήσυχος και μαζί με τους άλλους χυδαιολογούσαν και έβριζαν. Το τμήμα ήταν μια μικρή ζούγκλα. Είχα χρέος να τα επαναφέρω στην τάξη. Φυσικά δεν τα τιμώρησα, ούτε τα έβαλα ποινολόγιο. Ποτέ δεν τους υπέδειξα να φεύγουν και να παίρνουν απουσία. Πράγματι έκανα εκτεταμένη χρήση του «διαλείμματος μάσκας» για ιατρικούς λόγους κατά τη διάρκεια του μαθήματος και είχα ενημερώσει και τον διευθυντή του ΕΠΑΛ και τους μαθητές, λαμβάνοντας όλα τα υπόλοιπα προβλεπόμενα μέσα προστασίας. Δεν θα έβαζα ποτέ σε κίνδυνο τους μαθητές και τους συναδέλφους μου».

Ακόμη στη δίκη κατέθεσε και ο διευθυντής του σχολείου, ο οποίος ανέφερε πως έμαθε για το περιστατικό όταν η μητέρα του μαθητή προσήλθε ενώπιόν του να το καταγγείλει: «Είπα στη μητέρα να μην κάνει αναφορά, αλλά να φωνάξω την καθηγήτρια να το λύσουμε το θέμα. Ήρθε η φιλόλογος χωρίς μάσκα, της έκανε παρατήρηση η μητέρα και έφυγε η συνάδελφός μου λέγοντας ότι έχει μάθημα. Τότε η μητέρα προχώρησε σε αναφορά. Εγώ δεν έχω δει εάν φοράει ή δεν φοράει μάσκα, αλλά έχω αναφορές από τα πενταμελή και το δεκαπενταμελές ότι δεν φορούσε και έκαναν αποχή από το μάθημά της. Έχει καλό βιογραφικό, εξαίρετη επιστήμονας και εκπαιδευτικός. Δεν ήθελε να εκθέσει σε κίνδυνο τα παιδιά, άνοιγε τα παράθυρα, χρησιμοποιούσε τα αντισηπτικά. Δεν το περίμενα αυτό. Κανένα παιδί δεν έχει αρρωστήσει».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ