Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Ένοχοι για προδοτική κατασκοπεία ο 36χρονος γραμματέας του Τουρκικού Προξενείου και ο 53χρονος μάγειρας

Η Εισαγγελέας της έδρας στην αγόρευση της την Τρίτη εισηγήθηκε την ενοχή τους και για τα 3 αδικήματα.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ένοχοι για προδοτική κατασκοπεία ο 36χρονος γραμματέας του Τουρκικού Προξενείου και ο 53χρονος μάγειρας freepik

Υπόθεση κατασκοπείας: Με ομόφωνη απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Ρόδου κρίθηκαν ένοχοι κατασκοπείας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, με κοινό ενιαίο σκοπό χρήσης για διαβίβαση κρατικών απορρήτων σε άλλον με σκοπό πρόκλησης κινδύνου στα συμφέροντα του κράτους ο 36χρονος γραμματέας του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο και ο 53χρονος πρώην μάγειρας του πλοίου «Ε/Γ – Ο/Γ ΣΤΑΥΡΟΣ».

Σύμφωνα με τη dimokratiki.gr, το δικαστήριο τους έκρινε αθώους για τα αδικήματα της υποστήριξης πολεμικής δύναμης του εχθρού από κοινού και κατ’ εξακολούθηση και για παραβίαση μυστικών της πολιτείας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση.

Θυμίζουμε ότι η Εισαγγελέας της έδρας στην αγόρευση της την Τρίτη εισηγήθηκε την ενοχή τους και για τα 3 αδικήματα.

Σε ότι αφορά την αναγνώριση ελαφρυντικών περιστάσεων που προτάθηκαν από τους συνηγόρους η Εισαγγελέας πρότεινε την απόρριψη τους για τον 36χρονο, ο οποίος όπως είπε, έχει απασχολήσει την Βουλή ως «ανθέλληνας».

Θυμίζουμε ότι η  δράση του είχε φτάσει το 2017 στη Βουλή από τον τότε ανεξάρτητο βουλευτή Νίκο Νικολόπουλο. Αφορμή στάθηκαν οι αναρτήσεις του στα social media, συμβόλων τουρκισμού, των «Γκρίζων Λύκων», της σημαίας της λεγόμενης «Ανεξάρτητης δυτικής Θράκης» κ.α.

Οι συνήγοροι του αντέδρασαν στην συγκεκριμένη εισήγηση.

Για τον 53χρονο η Εισαγγελέας εισηγήθηκε να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου. Το δικαστήριο  αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου και στους δύο κατηγορούμενους.

Σε ότι αφορά την ποινή η Εισαγγελέας πρότεινε να τους επιβληθεί ποινή κάθειρξης 6 ετών.

Το δικαστήριο επέβαλε ποινή κάθειρξης 5 ετών στον 36χρονο και ποινή φυλάκισης 4 ετών στον 53χρονο.

Η ποινή του πρώτου δεν ανεστάλη. Υπόθεση κατασκοπείας

Υπόθεση κατασκοπείας: Υποβάθμιση των στοιχείων

Οπως έγραψε η «δημοκρατική», από την ακροαματική διαδικασία κατέστη σαφές ότι οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων επιδιώκουν να υποβαθμίσουν τη σοβαρότητα των στοιχείων και συγκεκριμένα των φωτογραφιών και των μηνυμάτων που αντήλλασσαν μεταξύ τους ισχυριζόμενοι ότι είτε αυτά είναι προσιτά σε όλους που ήταν παρόντες στο Καστελόριζο την επίμαχη περίοδο Ιουλίου – Νοεμβρίου 2020, είτε μέσω του διαδικτύου είτε ακόμη ότι θα μπορούσαν οι Τούρκοι να αντλήσουν πληροφορίες με τη χρήση drones.

Επιπλέον επιδιώκουν να πείσουν ότι την επίμαχη περίοδο ναι μεν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις διένυαν περίοδο έντασης κάτι που είχε οδηγήσει σε ενίσχυση των ναυτικών δυνάμεων στην περιοχή του Καστελλόριζου, πλην όμως δεν υφίστατο κίνδυνος κλιμάκωσης σε πόλεμο.

Χθες ζητήθηκαν και παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο και τα πειστήρια. Εξετάστηκαν τα κιάλια που βρέθηκαν στον 53χρονο αλλά και το κινητό του τελευταίου για να διαπιστωθεί αν είχε φθορά.

Ο 36χρονος απολογούμενος αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες εις βάρος του. Ζούσε όπως είπε μια ήσυχη ζωή και ποτέ δεν έκανε κάτι λάθος. Υποστήριξε ότι από ενθουσιασμό ζήτησε σε sms από τον 53χρονο να του πει τον αριθμό στρατιωτικού πλοίου, όπως είπε, προσθέτοντας ότι δεν θυμάται καλά.

Αρνήθηκε τον ισχυρισμό που είχε αναπτύξει ο συγκατηγορούμενός του ότι συναντήθηκαν σε σούπερ μάρκετ της Ιαλυσού και ότι του ζήτησε να διαγράψει κάτι από το κινητό που συνομιλούσαν.

Σε ό,τι αφορά στο πακέτο δεδομένων που του έδωσε για το κινητό του υποστήριξε ότι το έκανε για να τον βρίσκει και να τον βοηθά.

Ισχυρίστηκε ακόμη ότι ο 53χρονος είχε καταθέσει αρχικώς χωρίς δικηγόρο και δεν ήξερε τι έλεγε στην κατάθεσή του. Τόνισε ότι οι σχέσεις του με τον 53χρονο είχαν αποκλειστικά κοινωνικό χαρακτήρα λόγω της καταγωγής του.

Θυμίζουμε ότι είχε αναπτύξει τον ισχυρισμό ότι η προσπάθεια εμπλοκής του στην υπόθεση συνιστά πράξη καθαρά πολιτική και όχι προσωπική, προκύπτουσα απλά και μόνο από τη θέση που κατέχει στο Προξενείο της Τουρκίας, με στόχο να δημιουργήσει εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών!

Ο 53χρονος μάγειρας είχε ομολογήσει ότι ο 36χρονος τον στρατολόγησε και ότι του έστελνε μηνύματα μέσω της εφαρμογής «what’s up».

Ο ίδιος του απαντούσε είτε με τηλεφωνικές κλήσεις είτε μέσω της εφαρμογής, ενώ του έδωσε πληροφορίες για τις κινήσεις του ελληνικού στρατού τον Οκτώβριο του 2020 δύο φορές, ενώ το Νοέμβριο υπήρξε, όπως ισχυρίστηκε, ρήξη στις σχέσεις τους διότι αντιλήφθηκε ότι ήταν επικίνδυνος. Υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι έδωσε στον 36χρονο πληροφορίες μετά από δύο ταξίδια τον Οκτώβριο για τις ακριβείς θέσεις των πολεμικών πλοίων, τον αριθμό αυτών και τα διακριτικά που έφεραν στην πλώρη αλλά και τον αριθμό των στρατιωτών σ’ αυτά. 

Ενώπιον της Ανακρίτριας υποστήριξε ουσιαστικά τα ίδια λέγοντας ότι ο 36χρονος του ζήτησε να του δίνει τις θέσεις των πολεμικών πλοίων που βρίσκονταν στο Καστελλόριζο, καθώς και τους αριθμούς που έφεραν αυτά, ζητώντας του η επικοινωνία αυτή να γίνεται μόνο μέσω της εφαρμογής what’ s up. Ισχυρίστηκε, ότι οι μοναδικές πληροφορίες που διαβίβασε δύο μοναδικές φορές στον 36χρονο, ήτοι τον αριθμό των ελληνικών πολεμικών πλοίων που έπλεαν τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή στην περιοχή του Καστελλορίζου, δεν αποτελούν κρατικά απόρρητα, καθώς μπορούσαν να γίνουν ορατά από το ευρύ κοινό της συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής, ήτοι η πληροφορία αυτή δεν περιοριζόταν σε συγκεκριμένο κύκλο προσώπων.

Χθες ισχυρίστηκε ότι ο 36χρονος τον ρωτούσε μάλλον από περιέργεια προσθέτοντας ότι δεν θυμάται. Πρόσθεσε εξάλλου χθες ότι παραξενεύτηκε όταν οι αστυνομικοί πήγαν στο καράβι και τον συνέλαβαν. Ισχυρίστηκε ακόμη χθες ότι ευρισκόμενος στην Ασφάλεια φοβήθηκε και δεν ήξερε τι έλεγε γιατί δεν είχε λάβει και τα φάρμακά του και ότι μετά από μέρες αντιλήφθηκε τι είχε καταθέσει και ανασκεύασε. Υποστήριξε χθες ότι δεν τον πίεζε o 36χρονος να του δίνει πληροφορίες στρατιωτικού περιεχομένου.

Ως συνήγοροι υπεράσπισης του πρώτου παρίστανται οι δικηγόροι Αθηνών κ.κ. Ηλίας Αναγνωστόπουλος και Αλέξανδρος Τσακαλίδης, η δικηγόρος Ρόδου κ. Τίνα Χατζηκωσταντίνου και του δεύτερου ο δικηγόρος κ. Στέλιος Αλεξανδρής.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ