Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021

Ένωση Δικαστών Εισαγγελέων: Οι διακοπές των δικών να γίνονται χωρίς συνεδρίαση των δικαστηρίων

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ένωση Δικαστών Εισαγγελέων: Οι διακοπές των δικών να γίνονται χωρίς συνεδρίαση των δικαστηρίων

Θέση στο ζήτημα των διακοπών δικών, που ανέδειξε το dikastiko.gr, με αρθρογραφία του όλες αυτές τις μέρες, μετά από καταγγελίες δικαστικών λειτουργών, παίρνει η Ένωση Δικαστών Εισαγγελέων. Άλλωστε πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνταν γιατί εν μέσω πανδημίας θα πρέπει ένα δικαστήριο, σε πλήρη σύνθεση, να συνεδριάσει σε μια αίθουσα λίγων τετραγωνικών, με κατηγορουμένους και διαδίκους, για να δώσει απλώς μια ημερομηνία της επόμενης συνεδρίασης, όταν μάλιστα η ίδια η ΚΥΑ που περιγράφει την βούληση του υπουργείου Δικαιοσύνης δίνει την απάντηση: πως υπάρχουν δυνατότητες χρήσης των τεχνολογιών και η διακοπή μπορεί απλώς να ανακοινωθεί από την γραμματέα.

Η μεγαλύτερη δικαστική Ένωση παίρνει θέση και με επιστολή της προς τον υπουργό Δικαιοσύνης ζητεί αφενός να συμπεριληφθούν και οι δικαστές στην εξαίρεση των δημοσιών λειτουργών που μπορούν να μεταβαίνουν εκτός του τόπου κατοικίας τους για υπηρεσιακούς λόγους (εύλογο) και επίσης οι διακοπές δικών να γίνονται χωρίς τη συνεδρίαση του δικαστηρίου.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Για την έκδοση νέας ΚΥΑ

Η Ένωση κοινοποίησε σήμερα την παρακάτω επιστολή στον Υπουργό Δικαιοσύνης:

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Μετά την χθεσινή ενημέρωση από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκο Χαρδαλιά για την αυστηροποίηση των μέτρων περιορισμού των άσκοπων μετακινήσεων, θεωρούμε αναγκαίο να διευκρινιστεί ότι στις εξαιρέσεις των μετακινήσεων εμπίπτουν και οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί που μεταβαίνουν εκτός του τόπου κατοικίας τους για υπηρεσιακούς λόγους.

Κατά δεύτερον και ενόψει της έκδοσης νέας ΚΥΑ αιτούμαστε την διατήρηση του υφιστάμενου πλαισίου όπως έχει διαμορφωθεί με την ΚΥΑ Δ1α/Γ.Π.οικ. 21159/27-3-2020. Είναι ωστόσο αναγκαίο να γίνει τροποποίηση της παραγράφου 3 του Τέταρτου Άρθρου σχετικά με τις δίκες που έχουν διακοπεί για δικάσιμο εντός του χρονικού διαστήματος της αναστολής, οι οποίες θα πρέπει με τη νέα ΚΥΑ να ανασταλούν χωρίς την ανάγκη σύγκλησης του Δικαστηρίου και να επαναπροσδιοριστούν μετά την άρση των έκτακτων μέτρων. Η άσκοπη σύγκληση πολυμελών ποινικών δικαστηρίων για τον ορισμό αποκλειστικά και μόνο νέας δικασίμου εκθέτει σε πολλαπλούς κινδύνους δικαστικούς, εισαγγελικούς λειτουργούς, δικηγόρους και πολίτες. Θεωρούμε επίσης ότι θα ήταν εντελώς αντιφατικό ταυτόχρονα με την αυστηροποίηση και την προσπάθεια περιορισμού των μετακινήσεων όλων των πολιτών να διευρυνθεί ο κατάλογος των εξαιρέσεων (όπως ενδεχομένως με τη συζήτηση και των συναινετικών προσημειώσεων) και να αυξηθεί ο αριθμός των υποθέσεων που θα συζητούνται στα Δικαστήρια».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ