Τρίτη 23 Ιουλίου 2024

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων για απόφαση Χ.Α : Η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη ήταν και συνεχίζει να είναι πυλώνας της Δημοκρατίας

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων για απόφαση Χ.Α : Η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη ήταν και συνεχίζει να είναι πυλώνας της Δημοκρατίας

Την άποψη πως σε κρίσιμες στιγμές της ιστορίας που συνδέθηκαν με δίκες υψηλού συμβολισμού, η ελληνική Δικαιοσύνη κράτησε το τιμόνι σταθερό και ανέδειξε την κοινωνική σημασία της ποινικής δικαιοδοτικής κρίσης εξέφρασε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων σε ανακοίνωσή της μετά την απόφαση για την Χρυσή Αυγή. Ο πρόεδρος της Ένωσης, Χριστόφορος Σεβαστίδης βρέθηκε από την έναρξη της διαδικασίας εντός της αίθουσας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Στην ανακοίνωσή της η ΕνΔΕ αναφέρει:

«Ολοκληρώθηκε σήμερα με την έκδοση της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών μία από τις πιο εμβληματικές δίκες στη σύγχρονη Ελλάδα. Η Ένωση, που δια του Προέδρου της παραστάθηκε κατά την απαγγελία της απόφασης, συγχαίρει τους Δικαστές που έφεραν σε πέρας τη δύσκολη αποστολή που ανέλαβαν: Την ενδελεχή εξέταση των πραγματικών περιστατικών της δικογραφίας με αμεροληψία, αντικειμενικότητα και ορθοκρισία.

Ολοκλήρωσαν μια πολυετή διαδικασία με την παρουσία δεκάδων κατηγορουμένων, την εξέταση εκατοντάδων μαρτύρων και την ανάγνωση χιλιάδων εγγράφων, παρά τις ακατάλληλες συνθήκες και την έλλειψη αναγκαίων υποδομών.

Η ιστορία θα αποτιμήσει με νηφαλιότητα την αξία και τη σπουδαιότητα της απόφασης. Άλλωστε και σε άλλες κρίσιμες στιγμές της ιστορίας που συνδέθηκαν με δίκες υψηλού συμβολισμού (υπόθεση Γρ. Λαμπράκη, εκδίκαση των πρωταιτίων της Χούντας) η ελληνική Δικαιοσύνη κράτησε το τιμόνι σταθερό και ανέδειξε την κοινωνική σημασία της ποινικής δικαιοδοτικής κρίσης. Η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη ήταν και συνεχίζει να είναι πυλώνας της Δημοκρατίας».

Θεματοφύλακας το δικηγορικό σώμα λέει η Ολομέλεια των δικηγόρων.

Το δικηγορικό σώμα έχει σταθεί αταλάντευτα απέναντι στη «Χρυσή Αυγή» και τις επιδιώξεις της και ουδέποτε την αντιμετώπισε ως κόμμα του συνταγματικού τόξου αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η νεοναζιστική οργάνωση “Χρυσή Αυγή” έχει καταδικαστεί στη συνείδηση του δημοκρατικού ελληνικού λαού για τις  θέσεις της και την εν γένει δράση της και με την πρόσφατη,  νωπή ακόμη,  εκλογική ετυμηγορία του 2019,  έπαψε να αποτελεί κόμμα του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Ο λαός μας στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και της ιστορικής του ευθύνης.

Το δικηγορικό σώμα, με την ιστορία και τις παραδόσεις του,   αποτελεί  διαχρονικά θεματοφύλακα των δημοκρατικών ιδεωδών και των ατομικών ελευθεριών και έχει σταθεί αντιμέτωπο σε κάθε προσπάθεια δημοκρατικής εκτροπής και αλλοίωσης του πολιτεύματος. Αταλάντευτα  έχει σταθεί  απέναντι στη «Χρυσή Αυγή» και τις επιδιώξεις της και ουδέποτε την αντιμετώπισε ως κόμμα του συνταγματικού τόξου.

Τα θεσμικά όργανα του δικηγορικού σώματος ακολουθώντας την πάγια θέση να μην παρεμβαίνουν σε εκκρεμείς δίκες, δεν είχαν προβεί μέχρι σήμερα σε καμία τοποθέτηση σχετικά με την εξέλιξη και το αποτέλεσμα της δίκης, που αποτελούσε αποκλειστικό έργο της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Η σημερινή ιστορική απόφαση έρχεται να επιβεβαιώσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο με την ισχύ και τη βαρύτητα μιας ποινικής απόφασης, πέραν της πολιτικής καταδίκης, όπως αυτή εκφράστηκε στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, τον εγκληματικό χαρακτήρα της οργάνωσης αυτής και να δικαιώσει όσους σθεναρά αντιστάθηκαν στη δράση της.

Καλούμε τους Έλληνες πολίτες και τους Δικηγόρους σε διαρκή  δημοκρατική εγρήγορση,  ώστε να μην χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε ξανά στο μέλλον τέτοιου είδους μορφώματα.

Δ. Βερβεσός: Εμβληματική απόφαση, δικαιώνει την πρόσφατη λαϊκή ετυμηγορία των εκλογών

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός χαρακτηρίζει εμβληματική την απόφαση του Εφετείου και καλεί όλους τους δικηγόρους να είναι σε διαρκή επαγρύπνηση για να μην υπάρξουν αντίστοιχα φαινόμενα στο μέλλον. Όπως αναφέρει ο κ. Βερβεσός:

«Σήμερα, με την απόφαση για τον χαρακτηρισμό της «Χρυσής Αυγής» ως εγκληματικής οργάνωσης, η Ελληνική Δικαιοσύνη στάθηκε στο ύψος περιστάσεων, δίκασε σύμφωνα με το Σύνταγμα και το Νόμο και πάντα υπό το φως των πραγματικών περιστατικών που αποδείχθηκαν κατά την πολυετή ακροαματική διαδικασία.

Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι και οι Έλληνες δικηγόροι, διαχρονικά,  δεν αναγνωρίσαμε με τη στάση μας τη Χρυσή Αυγή ως κόμμα που ανήκει στο Συνταγματικό τόξο, όσο αυτή συμμετείχε στη Βουλή,  πιστοί πάντα στις παραδόσεις του Σώματος και την ιστορία των αντιφασιστικών αγώνων μας.

Η στάση μας αυτή δικαιώθηκε και με την σημερινή εμβληματική δικαστική απόφαση του  Εφετείου που επιβεβαιώνει και την πρόσφατη νωπή λαϊκή ετυμηγορία στις βουλευτικές εκλογές του 2019, η οποία έθεσε τη Χρυσή Αυγή εκτός Κοινοβουλίου.

Καλούμε τους Έλληνες δικηγόρους σε διαρκή αγωνιστική και δημοκρατική επαγρύπνηση, για να μη ζήσουμε στο μέλλον πάλι τέτοιου είδους φαινόμενα»

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ