Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων προς Τσιάρα: Να δημιουργηθεί πρωτόκολλο λειτουργίας δικαστηρίων σε συνθήκες πανδημίας

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων προς Τσιάρα: Να δημιουργηθεί πρωτόκολλο λειτουργίας δικαστηρίων σε συνθήκες πανδημίας

Την ανάγκη δημιουργίας πρωτοκόλλου για τη λειτουργία των δικαστηρίων την περίοδο του κορονοϊού επεσήμανε μεταξύ άλλων η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων κατά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα.

Ήδη, όλες οι ενώσεις δικαστών και δικαστικών λειτουργών είχαν αποστείλει σχετικό υπόμνημα ενόψει της έναρξης του δικαστικού έτους. Τώρα, η ΕνΔΕ προχωράει ένα βήμα πιο πέρα ζητώντας να υπάρξουν ρητές ρυθμίσεις μέσω πρωτοκόλλου, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα συγχρωτισμού αλλά και όλοι από τους δικηγόρους μέχρι τους πολίτες να γνωρίζουν τι προβλέπουν οι διαδικασίες.

«Συζητήθηκαν όλα τα αιτήματα που υποβάλαμε από τις 24 Σεπτεμβρίου, υπήρξε διάλογος και ανταλλαγή απόψεων» αναφέρει η ΕνΔΕ σε ανακοίνωσή της μετά την συνάντηση που είχε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της με τον υπουργό.

Όπως επισημαίνεται:

«Ο Υπουργός δεσμεύθηκε:

α) για τη συγκρότηση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για τον ΚΟΔΚΔΛ, η οποία θα ολοκληρώσει το έργο της μέχρι τα τέλη του τρέχοντος δικαστικού έτους,

β) για την άμεση δημιουργία πρωτοκόλλου λειτουργίας των Δικαστηρίων σε συνθήκες πανδημίας,

γ) για την άμεση εκκαθάριση των εκκρεμών απαιτήσεων από τα χρονοεπιδόματα και τις μισθολογικές ωριμάνσεις με εκτιμώμενο χρόνο ολοκλήρωσης της σχετικής διαδικασίας τα τέλη του τρέχοντος έτους,

δ) για την άμεση κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων των Ειρηνοδικών,

ε) για την προκήρυξη διαγωνισμού για την Κατεύθυνση Ειρηνοδικών στην ΕΣΔΙ εντός του 2021.

Θετική ανταπόκριση υπήρξε και στο αίτημά μας για καθορισμό αμοιβής στους δικαστικούς λειτουργούς που συμμετέχουν σε πειθαρχικά συμβούλια».

Για την διετή απαγόρευση ανάληψης δημοσίων αξιωμάτων

Τη δυνατότητα νομοθετικής παρέμβασης που θα μπλοκάρει τη μεταπήδηση δικαστών σε δημόσια αξιώματα για χρονικό διάστημα δύο ετών από την αφυπηρέτησή τους θα εξετάσει επίσης ο κ. Τσιάρας.

Σύμφωνα με την ΕνΔΕ «εξέτασε με προσοχή το αίτημά μας για απαγόρευση των αφυπηρετούντων δικαστικών λειτουργών να αναλαμβάνουν δημόσια αξιώματα εντός διαστήματος δύο ετών από την αφυπηρέτησή τους και υποσχέθηκε να μελετήσει τη δυνατότητα νομοθετικής παρέμβασης».

Παράλληλα, στην ανακοίνωση της Ένωσης αναφέρεται πως σχετικά με την πρόταση παράτασης των προθεσμιών για τον επαναπροσδιορισμό υποθέσεων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, ο Υπουργός δήλωσε ότι υπάρχουν διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας για ολοκλήρωση των διαδικασιών εντός του 2021, εκτίμησε δε ότι ο τελικός αριθμός των υποθέσεων που θα εκδικαστούν από τα Ειρηνοδικεία θα είναι πολύ μικρότερος από τις αρχικές προβλέψεις ενόψει της υποβολής μεγάλου αριθμού αιτήσεων στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα για την εξωδικαστική επίλυση των διαφορών.

Και καταλήγει: «Αντιπροτείναμε στο σημείο αυτό την ενίσχυση των Ειρηνοδικείων, που αντιμετωπίζουν μεγάλη εκκρεμότητα, με νεοπροσλαμβανόμενους Ειρηνοδίκες. Τέλος εκφράσαμε την πλήρη αντίθεσή μας σε οποιονδήποτε σχεδιασμό αξιοποίησης της Δικαιοσύνης ως εργαλείου προσέλκυσης επενδύσεων, όπως προτείνει το σχέδιο της επιτροπής Πισσαρίδη, καθώς και στις προτάσεις του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και στην προώθηση της τεχνητής νοημοσύνης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ