Σάββατο 25 Μαϊου 2024

Ένωση Διοικητικών Δικαστών: Στοπ στην «τετ α τετ» επιθεώρηση

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ένωση Διοικητικών Δικαστών: Στοπ στην «τετ α τετ» επιθεώρηση
Να ανασταλεί η προσωπική επαφή που προβλέπεται στο πλαίσιο της διαδικασίας επιθεώρησης της εργασίας των δικαστών από τους επιθεωρητές, σύμφωνα με τον ΚΟΔΚΔΛ, ζητά η Ένωση Διοικητικών Δικαστών. Επικαλούμενη την κατάσταση που διαμορφώνεται πανελλαδικά για τη δημόσια υγεία αιτείται μέχρι να λήξουν τα έκτακτα μέτρα να παρακαμφθεί το στάδιο της προσωπικής επαφής του επιθεωρητή και του επιθεωρούμενου.
Συγκεκριμένα, σε σχετική ανακοίνωση της Ένωσης αναφέρεται:
“Η Ένωση Διοικητικών Δικαστών, ενόψει της κατάστασης που διαμορφώνεται πανελλαδικά για τη δημόσια υγεία, όπως αποτυπώνεται στις εισηγήσεις των επιστημόνων, αλλά και στα έκτακτα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, τα οποία έχουν ως κοινή συνισταμένη την κατά το δυνατό αποφυγή της μετακίνησης των πολιτών, ζητά, όσον αφορά τη διαδικασία της επιθεώρησης των διοικητικών δικαστών, να ανασταλεί έως το πέρας των έκτακτων μέτρων, το στάδιο της προσωπικής επαφής του επιθεωρητή και του επιθεωρούμενου (άρθρο 84 παρ. 7 εδ. δεύτερο του ΚΟΔΚΔΛ) προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος μετάδοσης – εξάπλωσης του κορωνοϊού από τη μετακίνηση εκατοντάδων συναδέλφων για τον παραπάνω σκοπό. Είναι αυτονόητο ότι μόλις λήξουν τα έκτακτα μέτρα αναμένουμε την πρόσκλησή μας από τους Επιθεωρητές προς ολοκλήρωση της διαδικασίας της επιθεώρησης”.
Το άρθρο 84 παρ. 7 του ΚΟΔΚΔΛ αναφέρει τα ακόλουθα:
«Οι επιθεωρητές εξετάζουν το σύνολο της εργασίας των δικαστικών λειτουργών και ιδίως το νομικό και πραγματικό μέρος κάθε υπόθεσης και τις δοθείσες με την απόφαση απαντήσεις στους προβληθέντες από τους διαδίκους ισχυρισμούς. Επίσης, προκειμένου να διαμορφώσουν ασφαλή γνώμη ως προς τα αξιολογούμενα, σύμφωνα με το άρθρο 85 παράγραφος 2 του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων, ουσιαστικά προσόντα διεξάγουν λεπτομερώς κάθε χρήσιμη έρευνα, έχουν απαραιτήτως προσωπική επαφή με τους επιθεωρουμένους και ζητούν τη γνώμη του προϊσταμένου του δικαστηρίου, της εισαγγελίας και του Προέδρου του τμήματος στο οποίο οι επιθεωρούμενοι υπηρετούν. Επιλαμβάνονται, επίσης, όλων των θεμάτων που εμπίπτουν στην επιθεώρηση και ανακύπτουν κατά τη διάρκεια της θητείας τους. Οι επιθεωρητές αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγοu μπορούν να ελέγχουν την ποινική εργασία των δικαστών της περιφέρειάς τους, χωρίς να συντάσσουν σχετική έκθεση. Υποχρεούνται, όμως, να διαβιβάζουν τα προκύπτοντα από τον έλεγχο αυτόν αξιόλογα στοιχεία στον αρμόδιο αρεοπαγίτη επιθεωρητή, προκειμένου να συνεκτιμηθούν κατά τη σύνταξη από αυτόν της σχετικής έκθεσής του.
Οι επιθεωρητές, αρεοπαγίτες και αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου ελέγχουν υποχρεωτικά τις αποφάσεις περί αναβολών, που χορήγησαν τα δικαστήρια στα οποία μετείχαν οι επιθεωρούμενοι δικαστικοί λειτουργοί και κρίνουν περαιτέρω αν συντρέχει εξ αυτού του λόγου περίπτωση πειθαρχικού ελέγχου τους».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ