Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος: Πώς θα γίνει η επιστροφή της εισφοράς αλληλεγγύης

Οι διαδικασίες για την κατάθεσή της. Απαιτείται προσφυγή σε Διοικητικό Πρωτοδικείο.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος: Πώς θα γίνει η επιστροφή της εισφοράς αλληλεγγύης freepik

Οδηγίες για τον τρόπο για την επιστροφή της εισφοράς αλληλεγγύης δίνει η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, επισημαίνοντας σε κάθε περίπτωση πως προσβλέπει στην επίλυση πέραν της δικαστικής οδού, εξωδικαστικά είτε με απόφαση της φορολογικής διοίκησης, είτε με νομοθετική παρέμβαση.

Με τα ισχύοντα δεδομένα, όπως τονίζει παρέχει σχέδιο προσφυγής, το οποίο μπορεί να συμπληρωθεί ανάλογα με την περίπτωση (ρητή ή σιωπηρή απόρριψη της ενδικοφανούς προσφυγής από τη Διεύθυνση Επίλυση Διαφορών -ΔΕΔ-, ιδιότητα, βαθμός, ποσό εισφοράς αλληλεγγύης που πρέπει να επιστραφεί).

Σύμφωνα με την Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, αναγκαίος όρος για την κατάθεση προσφυγής είναι η προηγούμενη (σιωπηρή ή ρητή) απόρριψη της ασκηθείσας ενώπιον της Δ.Ε.Δ. ενδικοφανούς προσφυγής, που βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας λαμβάνει υποχρεωτικά χώρα εντός 120 ημερών από την υποβολή της (η προθεσμία αναστέλλεται κατά το χρονικό διάστημα από 1 έως 31 Αυγούστου).

Για την κατάθεση της προσφυγής ενώπιον του κατά τόπο αρμόδιου Μονομελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου προβλέπεται προθεσμία 30 ημερών, που αρχίζει είτε από την κοινοποίηση της ρητής απόρριψης στους προσφεύγοντες, είτε από την άπρακτη παρέλευση της ως άνω προθεσμίας των 120 ημερών, που ισοδυναμεί με τεκμαιρόμενη απόρριψη της προσφυγής.

Επιστημονική Ημερίδα

Pixabay

Επιστροφή της εισφοράς αλληλεγγύης: Οι διαδικασίες που προβλέπει το σχέδιο προσφυγής

Όπως αναφέρεται στο σχέδιο προσφυγής περιλαμβάνεται και συνοπτική έκθεση των νομικών ζητημάτων που στηρίζουν το αίτημα για επιστροφή της εισφοράς αλληλεγγύης, καθόσον αυτή αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για το κύρος του δικογράφου και η έλλειψή της μπορεί να οδηγήσει στην επιβολή αυξημένων στο τριπλάσιο δικαστικών εξόδων.

Μετά την κατάθεση της προσφυγής ενώπιον του αρμόδιου κατά τόπο Μονομελούς Διοικητικού Δικαστηρίου και μέχρι την προηγούμενη της δικασίμου θα πρέπει να προσκομιστούν, πέραν των λοιπών διαδικαστικών εγγράφων:

  1. μηνιαία εκκαθαριστικά μισθοδοσίας εκ των οποίων προκύπτει η παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης,
  2. το εκκαθαριστικό σημείωμα δυνάμει του οποίου επιβάλλεται εισφορά αλληλεγγύης συνολικά για το φορολογικό έτος 2021,
  3. αντίγραφο της δήλωσης επιφύλαξης ενώπιον της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. και
  4. αντίγραφο της ενδικοφανούς προσφυγής, που κατατέθηκε ενώπιον της ΔΕΔ.
Ασέλγεια σε ανήλικη

Freepik

Επιστροφή της εισφοράς αλληλεγγύης: Το μπαράζ προσφυγών

Μπαράζ προσφυγών των δικαστικών λειτουργών της χώρας, έχουν κατατεθεί όπως έγραψε το dikastiko.gr, στα δικαστήρια, με τους δικαστές να ζητούν να επιστραφεί εντόκως η εισφορά αλληλεγγύης, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων, ότι παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας καθώς για το έτος 2021 (και 2022) διατηρήθηκε η καταβολή της για τους δημοσίους υπαλλήλους ενώ είχε ανασταλεί για τους ιδιωτικούς.

Πρόκειται για εκατοντάδες ενδικοφανείς προσφυγές στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ), με αντικείμενο την επιστροφή της εισφοράς αλληλεγγύης που τους παρακρατήθηκε το 2021, διάστημα κατά το οποίο είχε ανασταλεί για τον ιδιωτικό τομέα εξαιτίας της πανδημίας.

Και η εισφορά μπορεί να καταργήθηκε για το 2023 αλλά για τα δυο προηγούμενα χρόνια γεννώνται αναδρομικές υποχρεώσεις για το κράτος, σύμφωνα με τους προσφεύγοντες.

Αν δικαιωθούν οι δικαστές και ακολουθήσουν δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι, το ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να επιστρέψει ποσό ύψους περίπου 800 εκατ. ευρώ για τα έτη 2021-22.

δυνατότητα αποκλεισμού κόμματος

Freepik

Ανάθεση σε νομικούς

Oπως έχει καταγράψει το dikastiko.gr, οι δικαστές είχαν αποφασίσει από τις 20 Νοεμβρίου του 2021 στο ΔΣ της Ένωσης Δικαστών Εισαγγελέων να αναθέσουν σε νομικούς την επεξεργασία αγωγών για τη διεκδίκηση της καταβληθείσας εισφοράς αλληλεγγύης για το έτος 2021.

Η κυβέρνηση είχε προχωρήσει από το Σεπτέμβριο του 2020 την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης για 1,2 εκατ. μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και εισοδηματίες με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

Από την αναστολή είχαν εξαιρεθεί οι δημόσιοι υπάλληλοι. Έτσι δεν αποκλείεται μετά τους δικαστές να ακολουθήσουν και υπάλληλοι του Δημοσίου, καθώς και συνταξιούχοι για τους οποίους, όπως προαναφέρθηκε, η εισφορά αλληλεγγύης δεν είχε «παγώσει» την περίοδο της υγειονομικής κρίσης.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ