Κυριακή 05 Μαϊου 2024

Ένωση Μαχόμενων Δικηγόρων σε Φλωρίδη: Επικίνδυνη αναβάθμιση των ΜΜΕ σε συλλειτουργό της Δικαιοσύνης – Η επιτάχυνση απονομής Δικαιοσύνης και το “όχι” στην αυστηροποίηση ποινών – ΦΩΤΟ

Τα μείζονα ζητήματα του κλάδου που έθεσε η αντιπροσωπεία της Ένωσης κατά τη συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης. Τι ανέδειξε στο υπόμνημα που κατέθεσε.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ένωση Μαχόμενων Δικηγόρων σε Φλωρίδη: Επικίνδυνη αναβάθμιση των ΜΜΕ σε συλλειτουργό της Δικαιοσύνης – Η επιτάχυνση απονομής Δικαιοσύνης και το “όχι” στην αυστηροποίηση ποινών – ΦΩΤΟ Ένωση Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων

Θετικό κλίμα, κρατώντας όμως… αστερίσκους, κατέγραψε η Ένωση Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων κατά την πρώτη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη, ο οποίος εξέπληξε με καλό πρόσημο την αντιπροσωπεία της Ένωσης καθώς όπως αναφέρει “ήταν ο πρώτος (μετά από καιρό) Υπουργός Δικαιοσύνης που μιλήσαμε σαν συνάδελφοι, μοιραστήκαμε σκέψεις αφού έδειξε ότι πραγματικά σκοπεύει να βελτιώσει πολλά διαχρονικά κακώς κείμενα στον χώρο της Δικαιοσύνης”. 

Ωστόσο, τα προβλήματα είναι πολλά και πολυπαραγοντικά και γι’ αυτό το λόγο η Ένωση κατέληξε πως “μένει να το δούμε! Θα είμαστε εδώ για να τον κρίνουμε”  με τον υπουργό να δηλώνει χαρακτηριστικά ότι «εγώ δεν έχω εκλογική περιφέρεια, αλλά ένα σχέδιο που θέλω να εφαρμόσω”. 

Η συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης κράτησε πάνω από δύο ώρες και δεν ήταν “εθιμοτυπική” – όπως αναφέρεται – και στην οποία συμμετείχαν τα μέλη του ΔΣ της Ένωσης (Γιάννης Γλύκας, Ιφιγένεια Βασιλοπούλου, Δημήτρης Γκαβέλας, Βαγγέλης Γκιγκιλίνης, Γιάννης Μπαρκαγιάννης και Βασίλης Ταουξής) και τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής (Θόδωρος Μαντάς, Χρίστος Βρούστης, Κώστας Ντάλτας, Βασίλης Χειρδάρης) καθώς και το πρώην μέλος του ΔΣ Αντώνης Βουλγαράκης.

Ένωση Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων: Αναβάθμιση του κύρους και ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης

Ως μείζον ζήτημα χαρακτήρισε η Ένωση κατά τη συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη, την επικίνδυνη αναβάθμιση των ΜΜΕ και ειδικότερα της τηλεόρασης και των κοινωνικών δικτύων σε συλλειτουργό της δικαιοσύνης.

“Είναι μια επικίνδυνη και εσφαλμένη εξέλιξη και θέλουμε εγκαίρως να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα, να σταματήσει ή έστω να περιοριστεί αυτό το φαινόμενο. Διευκρινίζουμε ότι δεν διαφωνούμε με την δημοσιοποίηση γεγονότων και συμβάντων που έχουν δημοσιογραφικό-δημόσιο ενδιαφέρον, αφού υπάρχει το δικαίωμα πληροφόρησης και πολλές φορές η ερευνητική δημοσιογραφία έχει βοηθήσει στην ανακάλυψη πολύ σημαντικών εγκλημάτων. Αναφερόμαστε όταν αντιστρέφονται οι ρόλοι και καταργείται το τεκμήριο αθωότητας σε τέτοιο βαθμό ώστε ο κατηγορούμενος και γενικότερα ο κάθε παράγοντας μιας ποινικής δίκης (όπως ο υποστηρίζων την κατηγορία) να χρειάζεται περισσότερο (μάλλον να υποχρεούται) την υποστήριξη τηλεοπτικού καναλιού παρά συνηγόρου, που πολλές φορές δεν είναι και ελεύθερης του επιλογής”, τόνισε η Ένωση στο υπόμνημά της και κατά τη συνάντηση με τον κ. Φλωρίδη.

Στο πλαίσιο της συνάντησης τέθηκε όπως ήταν αναμενόμενο το θέμα της επιτάχυνσης στην απονομή Δικαιοσύνης που πρέπει να είναι και ορθή και ποιοτική, ενώ διατυπώθηκε εκ νέου η αντίθεση των δικαστικών λειτουργών στην (διαρκή μάλιστα) αυστηροποίηση των ποινών και στην ανάγκη νομοθετικής ειρήνης (όχι συνεχή νομοσχέδια με βάση την επικαιρότητα).

Ένωση Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων

Ένωση Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων

Ασφαλιστικές δικλείδες για αξιοποίηση μετά την αφυπηρέτηση

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Ένωσης, “τοποθετηθήκαμε για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, ζητώντας να σταματήσει το φαινόμενο της αξιοποίησης δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών αμέσως μετά την αφυπηρέτηση τους τονίζοντας την αναγκαιότητα ύπαρξης ασφαλιστικών δικλείδων, στο θέμα των κτιριακών υποδομών στην Αθήνα, Πειραιά, αλλά και σ΄ όλη τη χώρα, θέσαμε το θέμα της ουσιαστικής νομικής βοήθειας (και για τον κατηγορούμενο και για τον συνήγορο του), το θέμα της κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος, το θέμα της κατάργησης άλλως μείωσης του ΦΠΑ στις δικαστηριακές υπηρεσίες, της επέκτασης της απαλλαγής αυτού μέχρι τις 25.000 ευρώ (ετήσιο εισόδημα), αλλά και το θέμα της τριτοκοσμικής κατάστασης του Υποθηκοφυλακείου-Κτηματολογικού Γραφείου Αθηνών και όχι μόνο”. 

Σύσταση ενιαίου οργάνου των συλλειτουργών Δικαιοσύνης

Στη συνάντηση ιδιαίτερη έμφαση έδωσε η Ένωση Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων και στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για “τη σύσταση ενός οργάνου Δικαστών-Εισαγγελέων, Δικηγόρων και Δικαστικών Υπαλλήλων (που αφενός θα λειτουργεί ως θεσμικός φορέας συνεργασίας – ως ισότιμων συλλειτουργών – κι όχι αντιπαλότητας αυτών των τριών παραγόντων της δικαιοσύνης, αφετέρου θα επεξεργάζεται και θα προωθεί από κοινού προτάσεις επίλυσης των κοινών προβλημάτων, όπως αυτό της αναγκαιότητας επιτάχυνσης της απονομής δικαιοσύνης), βλέπουμε το τελευταίο διάστημα να υλοποιείται και από την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων και την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων”. 

“Συζητήσαμε διεξοδικά (πραγματικός και ουσιαστικός διάλογος εργασίας) τοποθετήθηκαν όλοι οι παρόντες, για την πρωτοβουλία του για τα διαχειριστικά αδικήματα, αναφερθήκαμε και συζητήσαμε το θέμα των δημόσιων διερμηνέων (ειδικό τμήμα διερμηνέων και μεταφραστών στα πλαίσια της δικαστικής αστυνομίας, ως μόνιμοι δικαστικοί υπάλληλοι), της δημιουργίας ειδικής υπηρεσίας χημείου, στη διεύθυνση εγκληματολογικών ερευνών, για την ταχεία επεξεργασία και αποστολή των αποτελεσμάτων πριν την εισαγωγή της υπόθεσης για άσκηση ποινικής δίωξης και περαιτέρω για ανακριση”, επισημαίνει η Ένωση.

Επαναφορά Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής στο υπουργείο Δικαιοσύνης

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από την Ένωση στην αναγκαιότητα επαναφοράς του Γεν. Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, τα προβλήματα με τις συνθήκες λειτουργίας των δικαστηρίων, τις δυσκολίες της νέας τακτικής διαδικασίας, τη μεταφορά ύλης σε Δικηγόρους και για άλλα ειδικότερα θέματα επί του πρακτέου πάντα (όπως μας προέτρεψε και ασμένως δεχτήκαμε) και όχι θεωρητικά, επιχειρώντας στα πλαίσια αυτής της πρώτης μας επαφής, να θέσουμε (και οι δύο πλευρές) σωστές βάσεις για μια δημιουργική και με περιεχόμενο συνέχεια.

Και όπως καταλήγει: “Ο Υπουργός γνώστης άλλωστε του αντικειμένου, κρατούσε σημειώσεις, τις οποίες στη συνέχεια ανάπτυξε, όπως και τους προβληματισμούς του. Μας δήλωσε ότι είναι εναντίον των “φαραωνικών παρεμβάσεων”, αλλά υπέρ των διαρκών σημειακών παρεμβάσεων που θα μπορέσουν να αφομοιωθούν”. 

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ