Ένωση Ποινικολόγων και Μαχόμενων κατά Σ. Μπαλάσκα: Τα “εσύ δεν ξέρεις” και “όταν μιλάω εγώ θα χαλαρώνετε” δεν περνούν στους δικηγόρους – BINTEO

"«Το διαίρει και βασίλευε» πρέπει να πάρει επιτέλους τέλος " επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ένωση Ποινικολόγων και Μαχόμενων κατά Σ. Μπαλάσκα: Τα “εσύ δεν ξέρεις” και “όταν μιλάω εγώ θα χαλαρώνετε” δεν περνούν στους δικηγόρους – BINTEO

Σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε σήμερα η Ένωση Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων “για τις απαράδεκτες συμπεριφορές εναντίον Δικηγόρων” αναφερόμενη στον δημόσιο λόγο με βολές κατά δικηγόρων εκ μέρους αστυνομικών. Αφορμή στάθηκε ο διάλογος στον τηλεοπτικό αέρα μεταξύ του συνδικαλιστή της ΕΛΑΣ Στ. Μπαλάσκα και του ποινικολόγου Θοδ. Μαντά: «Κύριε Μαντά χαλαρώστε. Όταν θα μιλάω εγώ για αυτά θα χαλαρώνετε κύριε Μαντά. Όταν μιλάω σε αυτά θα χαλαρώνετε κ. Μαντά», είπε χτυπώντας το χέρι στο τραπέζι.

«Τι λέτε τώρα, σε ποιον απευθύνεστε έτσι» του απάντησε ο Θεόδωρος Μαντάς, με τον Σταύρο Μπαλάσκα να λέει με ειρωνικό ύφος «πιείτε λίγο καφέ κύριε Μαντά».

Ο γνωστός ποινικολόγος σε έντονο ύφος του απάντησε: «αν αυτό είναι το ύφος και ο τρόπος των αστυνόμων που μετέρχονται την αστυνομία με τον πολίτη καταλαβαίνεται τι γίνεται έξω. Αν γίνονται αυτά στον αέρα, αυτές οι συμπεριφορές από θεσμικούς παράγοντες, φανταστείτε τι γίνεται πίσω από τις κάμερες».

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

✔«Το διαίρει και βασίλευε» πρέπει να πάρει επιτέλους τέλος!

  • Ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας κ.Μπαλάσκας, δηλαδή ο εκπρόσωπος της Δημόσιας Αρχής που έχει ως σκοπό να προστατεύει τους Έλληνες πολίτες από βίαιες, κακοποιητικές και υβριστικές συμπεριφορές, Οφείλει να έχει ήθος, ευγένεια και αγωγή, αλλιώς πρέπει να απομακρυνθεί και να πάει εκεί όπου του επιτρέπουν να χτυπάει το χέρι του στο τραπέζι και να λέει στους οικείους του του να «χαλαρώσουν και να πιούν καφέ….»
  • Όχι όμως Δημόσια (στη τηλεόραση και στον Τύπο εν γένει), ‘Οχι ως εκπρόσωπος δημόσιας αρχής, Όχι σε βάρος συνηγόρου, που έχει θεσμικό ρόλο στη Δημοκρατία και στην Πολιτεία, της οποίας μάλιστα τυγχάνει υπάλληλος και δη μισθοδοτούμενος από τους Έλληνες φορολογούμενους.

Για όσουν «αγνοούν», ο Δικηγόρος είναι:

  • Δημόσιος λειτουργός και συλλειτουργός στην απονομή της δικαιοσύνης.
  • Το λειτούργημα του αποτελεί θεμέλιο του κράτους δικαίου και είναι η φωνή του κοινού περι δικαίου αισθήματος.#
  • Η θέση και η συμμετοχή του στην απονομή της Δικαιοσύνης είναι θεμελιώδης, ισότιμη με τους άλλους συλλειτουργούς και ανεξάρτητη, Για αυτό
  • ΚΑΙ δεν «ΧΑΛΑΡΩΝΕΙ» μπροστά σε υβριστικές, αναξιοπρεπείς και εν γενεί απρεπείς συμπεριφορές από όπου και αν προέρχονται
  • και δη από εκπροσώπους άλλων θεσμικών οργάνων, καταδικάζοντας τέτοιες συμπεριφορές.

Δυστυχώς όμως το τελευταίο χρονικό διάστημα γινόμαστε μάρτυρες απαράδεκτων γεγονότων και προσβλητικών αντιδράσεων αντιπροσώπων της Ελληνικής Αστυνομίας, εις βάρος Δικηγόρων.

Τόσο οι επιθετικές συμπεριφορές εις βάρος του Προέδρου της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, Δημήτριου Βερβεσού, “εσύ δεν ξέρεις” αμφισβητώντας νομικές γνώσεις συνηγόρου, ισχυριζόμενος ότι ως αστυνομικό όργανο γνωρίζει περισσότερα εκφράζοντας δήθεν την αυθεντία της άποψης όσο και η απαξιωτική συμπεριφορά κατά του συναδέλφου πρώην προέδρου της Ένωσης μας και μέλος της επιστημονικής μας Επιτροπής Θεόδωρου Μαντά, “όταν μιλάω εγώ θα χαλαρώνετε – χτυπώντας επιδεικτικά το χέρι με δύναμη στο τραπέζι και με ένταση στη φωνή” σε τηλεοπτικές συζητήσεις, αποδεικνύουν πλέον περίτρανα, χωρίς διακρίσεις και χωρίς δισταγμό, την παγιωμένη τακτική των εκπροσώπων της Ελλάς να περιορίζουν με προσβλητικό ύφος και αντιδράσεις τον ελεύθερο λόγο των συλλειτουργών της δικαιοσύνης.

Αυτές οι συμπεριφορές, δεν μπορούν να χωρέσουν σε ένα κράτος δικαίου και η ίδια η Ελλ. Αστυνομία οφείλει να αποκαταστήσει όλον αυτόν τον φαύλο κύκλο, όπως και την πραγματική θέση που έχει τον πρόσωπο του αστυνομικού στην καθημερινότητα και την ασφάλεια μας.

Η τοποθέτηση των συλλειτουργών αποσκοπεί στην ορθή έκφραση και ερμηνεία των συνταγματικών αρχών, την οποία με όρκο πρεσβεύουν.

  • ΔΕΝ διαπραγματευόμαστε την αξιοπρέπεια και επιστημονικότητα μας.
  • ΔΕΝ επικροτούμε.
  • ΔΕΝ ενστερνιζόμαστε, και είμαστε. ΑΠΕΝΑΝΤΙ σε τέτοιες συμπεριφορές !

“Όταν ο νηφάλιος και καλόπιστος διάλογος υποχωρεί σε προσβλητικές συμπεριφορές, ο συνήγορος με το θεσμικό του ρόλο θα συνεχίζει να διατηρεί το αναγκαίο επίπεδο στο δημόσιο διάλογο υπερασπιζόμενος το νομικό μας πολιτισμό. Και μπροστά και πίσω από τις κάμερες…”

«Το διαίρει και βασίλευε» πρέπει να πάρει επιτέλους τέλος!

Διοικητικό Συμβούλιο

Πρόεδρος : Γιάννης Γλύκας Α! Αντιπρόεδρος: Ιφιγένεια Βασιλοπούλου

Β! Αντιπρόεδρος: Χριστίνα Βαθειά

Γ! Αντιπρόεδρος: Δημήτριος Γκαβέλας

Γεν.Γραμματέας: Βαγγέλης Γκιγκιλίνης

Ταμίας: Γιάννης Μπαρκαγιάννης

Επίτιμος Πρόεδρος: Βασίλης Ταουξής

Επίτιμη Αντιπρόεδρος : Γιώτα Παντελεάκη

Μέλος :Κωνσταντίνος Μαντζουράνης

ΒΙΝΤΕΟ: MEGATV

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ