Τετάρτη 01 Φεβρουαρίου 2023

Ένταση στην Κιβωτό του Κόσμου: Γονείς ζητάνε τα παιδιά τους πίσω – Χιονοστιβάδα οι αποκαλύψεις – Καλεί μάρτυρες η Εισαγγελία – ΒΙΝΤΕΟ

Σύσκεψη πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μαξίμου για το μέλλον των παιδιών που φιλοξενούνται στις δομές της Κιβωτού. Σε πλήρη εξέλιξη η έρευνα των δικαστικών αρχών

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ένταση στην Κιβωτό του Κόσμου: Γονείς ζητάνε τα παιδιά τους πίσω – Χιονοστιβάδα οι αποκαλύψεις – Καλεί μάρτυρες η Εισαγγελία – ΒΙΝΤΕΟ OPEN

Ένταση στην Κιβωτό του Κόσμου στην δομή στον Κολωνό σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας, όταν γονείς που είναι από τη Συρία, εισέβαλλαν στον χώρο ζητώντας τα παιδιά τους πίσω.

Ένταση στην Κιβωτό: Γονείς ζητάνε πίσω τα παιδιά τους

Όπως μετέδωσε το OPEN, οι γονείς έσπασαν την πόρτα για να μπουν, ενώ στη συνέχεια εξήλθαν. Ένας άνδρας μιλώντας στους δημοσιογράφους είπε ότι «τους έχουν πάρει τα παιδιά» για να τα «πουλήσουν» κι ότι «πρέπει να γίνουν υιοθεσίες»

Στο μεταξύ σύσκεψη πραγματοποιείται σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου για την Κιβωτό του Κόσμου, μετά τις αποκαλύψεις που έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας.

Στο τραπέζι του Μαξίμου θα καθίσουν σήμερα μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου προκειμένου να συζητήσουν για τις προνοιακές δομές.

Κιβωτός του Κόσμου

eurokinissi

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, αρμόδια για τη διαλεύκανση της υπόθεσης είναι η Δικαιοσύνη ενώ αναμένονται κλήσεις μαρτύρων στην Εισαγγελία οι οποίοι με τις καταθέσεις τους θα “φωτίσουν” την υπόθεση.

Στο “κάδρο” των ερευνών βρίσκονται, έπειτα από τις καταγγελίες των παιδιών ο π. Αντώνιος και τρεις υπάλληλοι της δομής.

“Κλειδί” για τι έρευνες τα όσα καταγγέλλονται από ανθρώπους που σχετίζονται με τη δομή της ΜΚΟ στην Καλαμάτα

Κομβικό ρόλο στις έρευνες των Αρχών φαίνεται πως θα διαδραματίσουν οι μαρτυρίες ανθρώπων που σχετίζονται με τη δομή του οργανισμού στην Καλαμάτα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, ως “νάρκισσο” περιγράφουν οι εργαζόμενοι τον π. Αντώνιο, σημειώνοντας πως επρόκειτο για έναν άνθρωπο απόμακρο και ιδιαίτερα περίεργο. 

Όπως περιγράφουν, είχε επαφή μόνο με τα πρόσωπα του οικείου στον ίδιο περιβάλλοντος, τα οποία είχαν και σημαντικό ρόλο σε όλες της δομές της «Κιβωτού».

Ένα σημαντικό στοιχείο για τη σύνθεση του “παζλ” είναι οι συχνές μετακινήσεις παιδιών από δομή σε δομή, οι οποίες πραγματοποιούνταν χωρίς οι εργαζόμενοι να έχουν λόγο σχετικά ή να γνωρίζουν την αιτία. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες που εξασφάλισε η ΕΡΤ, ο ιερέας καλούσε στο τηλέφωνο της εκάστοτε δομής και ζητούσε να ετοιμάσουν το παιδί που θα μετακινούνταν μέσα σε μισή ή μία ώρα, ή ακόμα και να το στείλουν στην Αθήνα με το ΚΤΕΛ.

Κιβωτός του Κόσμου

EUROKINISSI

Τα παιδιά μετακινούνταν στις δομές που ζητούσε ο π. Αντώνιος όπου μπορεί να έμεναν για δύο μέρες μέχρι και ένα μήνα, ή και να μεταφέρονταν σε άλλες δομές της Κιβωτού. Σημειώνεται δε ότι επρόκειτο για παιδιά που φοιτούσαν ταυτόχρονα και σε σχολεία της Καλαμάτας, από τα οποία απουσίαζαν αδικαιολόγητα τις χρονικές περιόδους που μεταφέρονταν σε άλλες πόλεις της χώρας.

Κιβωτός του Κόσμου: Οι “διακρίσεις” μεταξύ των παιδιών – Η έρευνα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας

Οι μάρτυρες που μίλησαν στην ΕΡΤ,  κάνουν λόγο και για ιδιότυπες διακρίσεις μεταξύ των παιδιών που φιλοξενούνταν στη δομή – για παράδειγμα, κάποια από τα παιδιά είχαν ακριβά κινητά και ρούχα, ενώ άλλα είχαν ελάχιστα χρήματα στην τσέπη τους.

Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και το χρονικό διάστημα της αποχώρησης των μεγαλύτερων παιδιών από τη δομή της Καλαμάτας. Την ίδια περίοδο φέρονται να έλαβαν χώρα και αρκετά από τα περιστατικά τα οποία καταγγέλλει ο 19χρονος – δηλαδή, τα τέλη Ιανουαρίου του 2022, όταν, ξαφνικά, αποχώρησαν από τη δομή τρία παιδιά στην αρχή, για να ακολουθήσουν άλλα δύο λίγες μέρες αργότερα.

Έπειτα από την αιφνίδια υποχώρηση των παιδιών, άλλα, μικρότερα παιδιά της δομής κλήθηκαν από τον ιδρυτή της ΜΚΟ στην Αθήνα για ένα Σαββατοκύριακο ενώ, μετά την επιστροφή τους αναπτύχθηκε, εντός της δομής, η φημολογία περί κακομεταχείρισης όσων είχαν απομακρυνθεί τις προηγούμενες μέρες από την Καλαμάτα, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο τρόμο γύρω από την Αθήνα στα παιδιά που παρέμειναν στη δομή.

Κιβωτός του Κόσμου: Παρέμβαση Ιερώνυμου – Σε ανάκριση ο π. Αντώνιος

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, διέταξε τη διενέργεια ανακρίσεων για τον π. Αντώνιο, στον οποίο απαγόρευσε ιεροπραξίες μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

Κιβωτός του Κόσμου

EUROKINISSI

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Διέταξα χθες το απόγευμα τη διενέργεια κανονικών ανακρίσεων, κατόπιν επώνυμων καταγγελιών ενώπιον των αρμόδιων αρχών, σε βάρος του κληρικού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Αντωνίου Παπανικολάου, στον οποίο και επέβαλα, με απόφασή μου, την απαγόρευση ιεροπραξιών μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών ουδεμία σχέση είχε ή έχει με την Μ.Κ.Ο. «Κιβωτό του Κόσμου», η οποία και δεν υπάγεται σε αυτήν. Μόνος αρμόδιος για την διοίκηση, την διαχείριση και την όλη λειτουργία της είναι ο ως άνω κληρικός, ο οποίος ουδέποτε άλλωστε δέχθηκε να θέσει τις δομές της Μ.Κ.Ο. υπό την εποπτεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ή να συνεργαστεί με τα επιτελικά στελέχη αυτής στους τομείς της κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης με οιονδήποτε τρόπο.

Τόσο εμείς στην Εκκλησία, όσο και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία είμαστε σοκαρισμένοι στον υπέρτατο βαθμό. Σε κάθε περίπτωση όμως, η Εκκλησία ούτε πρόκειται να ανεχθεί, πολλώ δε μάλλον να συγκαλύψει, επαίσχυντες και ειδεχθείς συμπεριφορές και πράξεις, που λερώνουν το ιερό ράσο. Το ιερό ράσο, το ποτισμένο με αίμα Αγίων και Ηρώων, δεν είναι δυνατόν να το φέρουν και να το φορούν όσοι το χρησιμοποιούν ανερυθρίαστα και πρόστυχα, χωρίς φόβο Θεού και ανθρώπων, για να καλύπτουν τις ανομίες τους και για να διαπράττουν εγκλήματα που στιγματίζουν ανεξίτηλα και για πάντα τις ζωές και τις ψυχές αθώων παιδιών.

Οι λέξεις αγάπη, στοργή και φροντίδα ούτε νοητικά πυροτεχνήματα μπορούν να είναι, ούτε επικοινωνιακά εργαλεία για την χειραγώγηση ανθρώπων, και δη ανηλίκων, και για την ικανοποίηση των πάσης φύσεως διαστροφών, που γεννούν νοσηροί και σάπιοι εγκέφαλοι. Στο όνομα της προστασίας των παιδιών, δεν μπορεί να λαμβάνει χώρα η σταύρωσή τους και μάλιστα από «κληρικούς» που τα εκμεταλλεύονται και τα κακοποιούν παντοιοτρόπως έχοντας, κατά τα λοιπά, πείσει και το πανελλήνιο για τις «αγνές» τους προθέσεις. Κάτι τέτοιο δεν το χωρά ειλικρινά ο ανθρώπινος νους…

Ως Εκκλησία, είμαστε στη διάθεση των αρχών, προκειμένου να συμβάλουμε, με κάθε τρόπο, στην πλήρη διαλεύκανση αυτής της εφιαλτικής υπόθεσης. Εφόσον αποδειχθεί η αλήθεια των κατηγοριών που αποδίδονται στον συγκεκριμένο κληρικό, η Εκκλησία και εγώ προσωπικά θα αποδώσουμε στον απόλυτο βαθμό την επίγεια εκκλησιαστική δικαιοσύνη

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ