Παρασκευή 03 Δεκεμβρίου 2021

Έντονη αντίδραση δικηγόρων για τις αλλαγές με την νέα ΚΥΑ – Διαφωνούν με την κατάργηση παρουσίας πληρεξουσίων

 Δεν μπορούν να εκδικάζονται υποθέσεις χωρίς την παρουσία πληρεξουσίων δικηγόρων ανεξαρτήτως της ύπαρξης ή όχι μαρτύρων

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Έντονη αντίδραση δικηγόρων για τις αλλαγές με την νέα ΚΥΑ – Διαφωνούν με την κατάργηση παρουσίας πληρεξουσίων

Για αιφνίδια και άστοχη νομοτεχνικά αλλαγή κάνει λόγο η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, σχετικά με την πρόβλεψη της νέας ΚΥΑ για τα μέτρα κατά του κορονοϊού.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, βάσει όσων ίσχυαν όλες οι υποθέσεις έπρεπε να συζητηθούν παρουσία των πληρεξουσίων δικηγόρων.

Ωστόσο, με τις νέες ρυθμίσεις ορίζεται πως εάν όλοι οι διάδικοι έχουν υποβάλει σχετική δήλωση ότι η υπόθεση θα εκδικαστεί χωρίς την εξέταση μαρτύρων, τότε αυτό μπορεί να γίνει χωρίς την παρουσία των πληρεξουσίων δικηγόρων.

Σε αντίθεση με την προηγούμενη ΚΥΑ για τα μέτρα του κορονοϊού που προέβλεπαν πως η υπόθεση συζητείται παρουσία των πληρεξουσίων δικηγόρων.

«Η Συντονιστική Επιτροπή εκφράζει τη διαμαρτυρία της για αυτήν την αιφνίδια και άστοχη νομοτεχνικά αλλαγή, η οποία δημιουργεί πλείστα νομικά προβλήματα, καθώς είναι προφανές ότι μία ρύθμιση που εισάγεται με ΚΥΑ δεν μπορεί να τροποποιήσει τις σχετικές διατάξεις του ΚΠολΔ που προβλέπουν την παράσταση των πληρεξουσίων δικηγόρων στο ακροατήριο, έχει δε ήδη ζητήσει από το Υπουργείο την άμεση διόρθωση της παραπάνω διάταξης ώστε να αποφευχθούν πιθανά προβλήματα» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής

Με τη νέα υπ’ αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ.: 6877 ΚΥΑαπό 29.1.2021 ΚΥΑ ορίζεται ότι

«Στις υποπερ. βε), βστ), βζ) πρώτο εδάφιο και βη) λαμβάνει χώρα την προτεραία της δικασίμου έγγραφη δήλωση των πληρεξουσίων δικηγόρων των διαδίκων, ότι η συγκεκριμένη υπόθεση θα εκδικασθεί χωρίς την εξέταση μαρτύρων, η οποία κοινοποιείται στις γραμματείες των δικαστηρίων με τη χρήση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.

Εφόσον όλοι οι διάδικοι έχουν υποβάλει δήλωση κατά το προηγούμενο εδάφιο, η υπόθεση συζητείται χωρίς να απαιτείται η παρουσία των πληρεξουσίων δικηγόρων των διαδίκων και χωρίς την εξέταση μαρτύρων» σε αντίθεση με τις ρυθμίσεις της προηγούμενης από 23.1.2021 ΚΥΑ που προέβλεπαν ότι «η υπόθεση συζητείται παρουσία των πληρεξουσίων δικηγόρων».

Η Συντονιστική Επιτροπή εκφράζει τη διαμαρτυρία της για αυτήν την αιφνίδια και άστοχη νομοτεχνικά αλλαγή, η οποία δημιουργεί πλείστα νομικά προβλήματα, καθώς είναι προφανές ότι μία ρύθμιση που εισάγεται με ΚΥΑ δεν μπορεί να τροποποιήσει τις σχετικές διατάξεις του ΚΠολΔ που προβλέπουν την παράσταση των πληρεξουσίων δικηγόρων στο ακροατήριο, έχει δε ήδη ζητήσει από το Υπουργείο την άμεση διόρθωση της παραπάνω διάταξης ώστε να αποφευχθούν πιθανά προβλήματα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ