Σάββατο 10 Ιουνίου 2023
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΧΑΡΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Επιχείρηση ευρωπαϊκής στήριξης Τουλουπάκη βάζει μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Επιχείρηση ευρωπαϊκής στήριξης Τουλουπάκη βάζει μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ

«Πλάτη» στην Γενική Εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη δείχνει να βάζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως καταδεικνύει η σχετική επιστολή που έστειλε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου.

Παρά το γεγονός πως η κυρία Τουλουπάκη αντιμετωπίζει την άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος της για ένα κακούργημα και πέντε πλημμελήματα σχετικά με την υπόθεση των δικονομικών χειρισμών της στην έρευνα της για τη Novartis και μόλις χθες ήρθε η απορριπτική πρόταση της αρμόδιας εισαγγελέως προς το Δικαστικό Συμβούλιο έναντι της προσφυγής από την Ελένη Τουλουπάκη που ζητούσε την ακύρωση της ποινικής της δίωξης.

Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε τον κ. Κούλογλου να στείλει επιστολής προς την Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέα Laura Codruta Kovesi, επικαλούμενος και το γεγονός πως είχε αποκαλύψει πολλές υποθέσεις και καταδικάσει τους υπεύθυνους, πριν απολυθεί από τον υπουργό Δικαιοσύνης της χώρας.

Ολόκληρη η επιστολή του Στ. Κούλογλου αναφέρει: 

Αξιότιμη κα Laura Codruţa Kövesi,

Θα ήθελα να σας συγχαρώ που επιλεχθήκατε ως η πρώτη Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέας και να σας ευχηθώ καλή δύναμη στο έργο σας. Είναι πραγματικά πολύ σημαντικό ότι διορίζεστε εσείς σε αυτή την θέση δεδομένης της μακράς πορείας σας για την καταπολέμηση της διαφθοράς, στη διάρκεια της οποίας καταφέρατε να ξεπεράσετε μια σειρά από εμπόδια που έβαζαν διεφθαρμένοι αξιωματούχοι, αντίπαλοι της κάθαρσης.

Θα ήθελα να σας ενημερώσω ωστόσο ότι μια συνάδελφός σας, στην Ελλάδα, αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα με αυτά που είχατε αντιμετωπίσει. Η κα Ελένη Τουλουπάκη, εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς, διώκεται εκδικητικά για κατάχρηση εξουσίας σε βαθμό κακουργήματος, επειδή ερευνούσε την εμπλοκή πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο Novartis, την υπόθεση όπου η μεγάλη ελβετική φαρμακευτική εταιρεία δωροδοκούσε Έλληνες κυβερνητικούς αξιωματούχους με σκοπό να επηρεάσει αποφάσεις υπέρ των φαρμάκων της. Η Novartis παραδέχθηκε την ενοχή της στη δωροδοκία στα πλαίσια ενός εξωδικαστικού συμβιβασμού με τις αρμόδιες αμερικανικές αρχές, με βάση τον οποίο υποχρεούται να καταβάλει 310 εκατ. $ για τις αθέμιτες πρακτικές της στην Ελλάδα.

Θα ήθελα, ακόμη, να σας επισημάνω και μια πανευρωπαϊκή πτυχή αυτής της τόσο σημαντικής υπόθεσης. Η Novartis δωροδοκούσε αξιωματούχους και γιατρούς στην Ελλάδα ώστε να επηρεαστούν οι τιμές των φαρμάκων της προς τα πάνω, καθώς η Ελλάδα αποτελεί χώρα καθορισμού των τιμών των φαρμάκων στην Ευρώπη. Συνεπώς οι πρακτικές διαφθοράς της εταιρείας και όσων συμμετείχαν στο σκάνδαλο δεν έβλαψαν μόνο το ελληνικό δημόσιο και τους Έλληνες πολίτες, που πλήρωναν πολλαπλάσια τα φάρμακά τους, αλλά είχαν επιπτώσεις και στην τσέπη των υπόλοιπων Ευρωπαίων πολιτών.

Η δίωξη της κας Τουλουπάκη είχε προαναγγελθεί, όταν δημοσίως ο νυν υπουργός Ανάπτυξης -και κατά την περίοδο του σκανδάλου υπουργός Υγείας- την απείλησε ότι “θα πάει στην φυλακή”. Οσο και αν μοιάζει απίστευτο, ο προαναφερθείς υπουργός έκανε τις δηλώσεις του ενώ είναι ελεγχόμενος από την κ. Τουλουπάκη για πιθανή συμμετοχή του στο σκάνδαλο.

Η προσφυγή Τουλουπάκη και η απόρριψη της εισαγγελέως

Μετά την ποινική δίωξή της για τα 6 αδικήματα, η επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς κατέθεσε αίτηση ακύρωσης προς το Δικαστικό Συμβούλιο, η οποία ωστόσο δεν έγινε δεκτή από την αρμόδια εισαγγελέα.

Η κ. Τουλουπάκη στην προσφυγή της υποστήριζε πως η αρχειοθέτηση της δικογραφίας από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Λ. Σοφουλάκη προηγείτο χρονικά της δίωξης που κατέληγε ο συνάδελφός του Ε. Ζαχαρής, με τον οποίο διενεργούσαν από κοινού την έρευνα για τις καταγγελόμενες παρεμβάσεις στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας.

Κατά την εισαγγελέα Πρωτοδικών όμως οι δύο αντεισαγγελείς, σύμφωνα και με την παραγγελία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, διενεργούσαν την έρευνα τους αυτόνομα και ισότιμα. Κατόπιν τούτου ο καθένας είχε αυτοτελές δικαίωμα να καταλήξει σε κρίση, χωρίς να τίθεται θέμα χρονικής προτεραιότητας ή αρχαιότητας. Έτσι καταλήγει στην πρότασή της προς το Δικαστικό Συμβούλιο, που έχει και τον τελευταίο λόγο, ότι πρέπει να απορριφθεί η προσφυγή της κ. Τουλουπάκη.

Η εμπλοκή του υπουργού Δικαιοσύνης

Θέμα χρόνου είναι το κατά πόσο η κυρία Τουλουπάκη θα έχει τα ηνία της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς. Μετά την άσκηση ποινικής δίωξης, ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, θα προχωρήσει σε ερώτημα στο αρμόδιο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου για το εάν η κυρία Τουλουπάκη πρέπει μέχρι την ολοκλήρωση της υπόθεσης να τεθεί σε προσωρινή αργία και να τοποθετηθεί αναπληρωτής της για τις εκκρεμείς διαδικασίες.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ