Σάββατο 20 Ιουλίου 2024

Επιχείρηση Valentino: Εξάρθρωσε κύκλωμα trafficking αλλοδαπών γυναικών – Πώς τις “στρατολογούσαν” – 9 συλλήψεις – BINTEO

Τις ανάγκαζαν να εκδίδονται 55 φορές ημερησίως και στο τέλος της ημέρας τους έδιναν 10 ευρώ

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Επιχείρηση Valentino: Εξάρθρωσε κύκλωμα trafficking αλλοδαπών γυναικών – Πώς τις “στρατολογούσαν” – 9 συλλήψεις – BINTEO unsplash

Κύκλωμα trafficking, που εμπορευόταν αλλοδαπές γυναίκες, με σκοπό την οικονομική και σεξουαλική εκμετάλλευσή τους, εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Κατά τη διάρκεια ειδικής αστυνομικής επιχείρησης με την κωδική ονομασία Valentino, που πραγματοποιήθηκε σε οίκους ανοχής στο κέντρο της Αθήνας, βραδινές ώρες της Παρασκευής 14 Οκτωβρίου, με τη συμμετοχή στελεχών της Γενικής Γραμματείας της Interpol και αστυνομικών του αρμόδιου τμήματος καταπολέμησης εμπορίας ανθρώπων της Μολδαβικής Αστυνομίας και με τη συνδρομή αστυνομικών της Ο.Π.Κ.Ε, συνελήφθησαν 9 μέλη του κυκλώματος, μεταξύ των οποίων τα δύο ηγετικά, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ. 

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για τα, κατά περίπτωση, αδικήματα της εμπορίας ανθρώπων, μαστροπείας, παραβίασης σφραγίδων και των νομοθεσιών για την προστασία από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και την νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται ακόμα 2 άτομα.

Παράλληλα, προσήχθησαν 7 γυναίκες από οίκους ανοχής, εκ των οποίων οι 2 ταυτοποιήθηκαν ως θύματα εμπορίας ανθρώπων. Σε όλες παρασχέθηκε αρωγή και ψυχολογική υποστήριξη από εξειδικευμένους κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους.

Εμπορία ανθρώπων

eurokinissi

Κύκλωμα trafficking: Τις ανάγκαζαν να εκδίδονται 55 φορές ημερησίως

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, το κύκλωμα, τουλάχιστον από τα τέλη του 2019, πλησίαζε και στρατολογούσε ευάλωτες γυναίκες από τη Μολδαβία, εκμεταλλευόμενο τη δεινή οικονομική και οικογενειακή τους κατάσταση, ενώ με τη χρήση απατηλών μέσων για εξασφάλιση νόμιμης εργασίας στην Ελλάδα, αποσπούσαν τη συναίνεσή τους για να έρθουν στην Αθήνα.

Στη συνέχεια, το κύκλωμα εγκαθιστούσε τις αλλοδαπές σε διαμέρισμα, όπου διέμεναν και τα αρχηγικά μέλη του κυκλώματος, τα οποία τις επιτηρούσαν και τις υποχρέωναν να πληρώνουν υψηλό μηνιαίο μίσθωμα. Οι κατηγορούμενοι, με το πρόσχημα της αποπληρωμής του υπέρογκου χρέους, που όφειλαν οι γυναίκες στα μέλη του κυκλώματος λόγω της μεταφοράς τους στην Ελλάδα, τις υποχρέωναν να απασχοληθούν ως εκδιδόμενες σε τουλάχιστον 6 οίκους ανοχής, παρακρατώντας μεγάλο μέρος των εσόδων από την σεξουαλική εκμετάλλευσή τους.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ τις ανάγκαζαν να εκδίδονται 55 φορές ημερησίως και στο τέλος της ημέρας τους έδιναν 10 ευρώ

Σημειώνεται, ότι μεγάλο μέρος του οικονομικού οφέλους, που αποκόμιζε το κύκλωμα από την εγκληματική δράση του, το διοχέτευε σε επιχείρηση που διέθετε με σκοπό την ενσωμάτωσή του στη νόμιμη οικονομία.

Εμπορία ανθρώπων

EUROKINISSI

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων:

  • πλήθος εγγράφων και ιδιόχειρων σημειώσεων που αφορούσαν τη λειτουργία των οίκων ανοχής και της νομιμοποίησης εσόδων από την εγκληματική δραστηριότητα,
  • καταγραφικά μηχανήματα επιτήρησης χώρων οίκων ανοχής,
  • ψηφιακά πειστήρια και μέσα αποθήκευσης,
  • αυτοκίνητο ως μέσο μεταφοράς των γυναικών,
  • κινητά τηλέφωνα και 
  • το χρηματικό ποσό των -2.358- ευρώ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ