Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024

Επιδόματα δικαστικών λειτουργών: Περικομμένα και καθηλωμένα στα επίπεδα του 1997 – Η θετική εισήγηση Τσιάρα και η στάση του πρωθυπουργού

Οι δικαστές ζητούν να αναπροσαρμοστούν τα επιδόματα που λαμβάνουν και παραμένουν καθηλωμένα στα επίπεδα του 1997 (αφού περικόπηκαν το 2008) και ουσιαστικά έχουν εξανεμιστεί από την έκρηξη του κόστους ζωής. Ως δίκαια τα περιέγραψε ο υπουργός Δικαιοσύνης, θετική διάθεση στο Μαξίμου για την αποδοχή τους.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Επιδόματα δικαστικών λειτουργών: Περικομμένα και καθηλωμένα στα επίπεδα του 1997 – Η θετική εισήγηση Τσιάρα και η στάση του πρωθυπουργού freepik

Την επικαιροποίηση (αύξηση) στα επιδόματα των δικαστικών λειτουργών που σχετίζονται με το κόστος ζωής και τις ειδικές συνθήκες άσκησης του λειτουργήματός τους ζητούν οι δικαστικές ενώσεις από την κυβέρνηση, προβάλλοντας αφενός την έκρηξη του κόστους ζωής και αφετέρου το γεγονός ότι αυτά περικόπηκαν το 2008 και είναι καθηλωμένα στα επίπεδα του 1997!

Πρόκειται για επιδόματα αποζημιωτικού χαρακτήρα και το αίτημα των δικαστών αφορά την επαναφορά τους στα επίπεδα του 2008, τη στιγμή που η κυβέρνηση προχωρεί σε αναπροσαρμογές προς τα πάνω σε συντάξεις και βασικό μισθό και με τον πληθωρισμό να καλπάζει. Μάλιστα, για να γίνει σαφές, τα επιδόματα αυτά έχουν σχέση με τις ειδικές συνθήκες του λειτουργήματος (δηλαδή προσφορά υπηρεσιών σε παραμεθόριες και ακριτικές περιοχές, προσφορά υπηρεσιών δίχως ωράριο, κατ’ οίκον εργασία κλπ) και τα ανελαστικά έξοδα όπως για π.χ:

-αγορά βιβλίων, συνδρομές σε τράπεζες νομικών πληροφοριών, αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού, διπλή κατοικία, έξοδα μετάβασης στον τόπο υπηρεσίας κλπ.

Τα έξοδα αυτά είναι δεδομένα για τους δικαστές – εισαγγελείς και με το ποσό που λαμβάνουν μετά την αύξηση του κόστους ζωής, εξανεμίζονται.

Επιδόματα Δικαστικών Λειτουργών

Freepik

Επιδόματα Δικαστικών Λειτουργών: Ποια είναι

Οι δικαστές ζητούν:

α) την επαναφορά από 1.1.2023 των τριών δικαστικών επιδομάτων (αντισταθμιστικό, πάγια αποζημίωση και αποζημίωση εξόδων παράστασης) στο επίπεδο, που αυτά προβλέπονταν το έτος 2008 και

β) τη θέσπιση ρύθμισης αντίστοιχης με το άρθρο 57 παρ. 3 περ. β΄ του ν. 3691/2008, περί αυτόματης κατ’ έτος επικαιροποίησης των επιδομάτων αυτών, αναλόγως της αύξησης του κόστους ζωής, στο πρότυπο της ισχύουσας για τις συντάξεις.

Τα επιδόματα αυτά δεν αποτελούν εισόδημα, αλλά έχουν χαρακτήρα αποζημιωτικό των δαπανών, στις οποίες υποβάλλονται οι Δικαστικοί Λειτουργοί κατά την άσκηση του λειτουργήματός τους.

Επιπλέον, η πάγια αποζημίωση τελεί σε άμεση συνάρτηση με το κόστος ζωής, εξ αυτού του λόγου, άλλωστε, είχε οριστεί, ότι από 1.1.2009 αναπροσαρμόζεται κατ’ έτος αυτόματα σύμφωνα με το ποσοστό της εκάστοτε εισοδηματικής πολιτικής.

Όπως λένε οι δικαστές, εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης του κόστους ζωής κατά τα τελευταία έτη και της καθήλωσης των ανωτέρω επιδομάτων στα επίπεδα του 1997, αυτά έχουν πλέον απωλέσει τον αντισταθμιστικό και αποζημιωτικό χαρακτήρα βάσει του οποίου έχουν θεσπισθεί.

Πρόστιμο σε εταιρείες κινητής τηλεφωνίας

FREEPIK

Επιδόματα Δικαστικών Λειτουργών: Θετική διάθεση

Όπως δημόσια είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, έχει ήδη εισηγηθεί θετικά για την αποδοχή των αιτημάτων ενώ και οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων δήλωσαν στη Γενική Συνέλευση ότι στηρίζουν το αίτημά (πλην Ελληνικής Λύσης που δεν απέστειλε εκπρόσωπο).

Θετική διάθεση για ικανοποίηση των αιτημάτων υπάρχει σύμφωνα με πληροφορίες και στο Μέγαρο Μαξίμου.

Καταδίκη για ξυλοδαρμό

freepik

Τα δώρα

Όπως αναφέρει το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Δικαστών Εισαγγελέων, κατά πλειοψηφία (63 μέλη έναντι 34) αποφάσισαν τα εξής:

Δίδουν εντολή στο Δ.Σ., ώστε μέχρι τέλη Ιανουαρίου 2023 να διεκδικήσει από τα αρμόδια υπουργεία την επιστροφή των Δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας.

Στην περίπτωση που η διοίκηση αρνηθεί ή δεν απαντήσει στο αίτημα, να ανατεθεί σε δικηγορικό γραφείο εγνωσμένου κύρους η σύνταξη των δικογράφων και ο διαμοιρασμός τους στα μέλη της Ένωσης μέχρι τα τέλη Απριλίου 2023.

Το αίτημα υπέβαλλαν τα μέλη του ΔΣ, Χριστόφορος Σεβαστίδης, Χαράλαμπος Σεβαστίδης, Παντελής Μποροδήμος, Μιχάλης Τσέφας, Ιωάννης Ασπρογέρακας, Ευθαλία Κώστα. Υπενθυμίζεται ότι το θέμα είχε τεθεί από τις 12-12-2018 όταν ο τότε πρόεδρος Χρ. Σεβαστίδης κάλεσε τα μέλη της Ένωσης να υποβάλουν αιτήσεις διακοπής παραγραφής για να διεκδικήσουν τα δώρα (χωρίς να καλλιεργούνται υπερβολικές προσδοκίες, όπως ανέφερε η σχετική αποστροφή). 

Στο μεσοδιάστημα υπήρξαν ανακοινώσεις και τοποθετήσεις για επαναφορά των δώρων σ’ όλο το Δημόσιο Τομέα. Όμως η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ’ αριθμ. 1310/2019 απόφασή της, είχε απορρίψει το σχετικό αίτημα δημοσίων υπαλλήλων και μάλιστα χαμηλόμισθων.

Η μειοψηφία του ΔΣ στη συνεδρίασή του στις 4-11-2022 υπέβαλλε αίτημα για επαναφορά των δώρων σ’ όλο το Δημόσιο Τομέα . Η θέση της τότε μειοψηφίας και νυν διοίκησης υπό την Μαργαρίτα Στενιώτη ήταν εξ αρχής πως δεν νομιμοποιείται η Ένωση να υποβάλλει τέτοιο αίτημα για τους δημοσίους υπαλλήλους, γιατί δεν έχει έννομο συμφέρον.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ