Τετάρτη 25 Μαϊου 2022

Επιστολή διαμαρτυρίας για το Κτηματολόγιο Ρόδου από την Ένωση Ασκούμενων & Νέων Δικηγόρων στον Τσιάρα

Όπως αναφέρουν μεταξύ άλλων στην επιστολή τους, η καθυστέρηση στη λειτουργία του Κτηματολογίου προκαλεί σειρά προβλημάτων και καλούν το υπουργείο να προκρίνει σύντομα την πιο συμφέρουσα λύση για την επαναλειτουργία του.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Επιστολή διαμαρτυρίας για το Κτηματολόγιο Ρόδου από την Ένωση Ασκούμενων & Νέων Δικηγόρων στον Τσιάρα

Επιστολή διαμαρτυρίας για το Κτηματολόγιο Ρόδου στον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, έστειλε η Ένωση Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Ρόδου.

Όπως αναφέρουν μεταξύ άλλων στην επιστολή τους, η καθυστέρηση στη λειτουργία του Κτηματολογίου προκαλεί σειρά προβλημάτων και καλούν το υπουργείο να προκρίνει σύντομα την πιο συμφέρουσα λύση για την επαναλειτουργία του.

“Καλούμε το Υπουργείο να αναθεωρήσει και να προκρίνει την πλέον συμφέρουσα λύση της ταυτόχρονης επισκευής του κτιρίου με τη λειτουργία του Κτηματολογίου, αφού αυτό με το μέχρι στιγμής πλάνο θα καταστεί ούτως ή άλλως κατάλληλο προς χρήση για να εισέλθουν οι υπάλληλοι και να προβούν σε απογραφή του αρχείου”, αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Ολόκληρη η επιστολή στον υπουργό Δικαιοσύνης:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Όπως ήδη γνωρίζετε από τις επιστολές του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου που έχουν προηγηθεί αλλά και από την επίσκεψη του κου Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης στη Ρόδο, το Κτηματολόγιο Ρόδου παραμένει κλειστό εδώ και έξι ολόκληρους μήνες, με συνεχόμενες αποφάσεις αναστολής της λειτουργίας του λόγω κτιριακού προβλήματος, που το κατέστησε ακατάλληλο προς χρήση.

Είναι αδιανόητο να βρίσκεται σε αναστολή λειτουργίας μία δημόσια υπηρεσία, η οποία μάλιστα αποτελεί το κέντρο των οικονομικών δραστηριοτήτων του νησιού και σε αυτήν στηρίζεται η συναλλακτική ζωή του τόπου και η επιχειρηματική δραστηριότητα άπειρων επαγγελματικών κλάδων και να μην λαμβάνεται από το Υπουργείο μία απόφαση για την άμεση τμηματική επισκευή της με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος και την ταυτόχρονη επαναλειτουργία της, όπως γίνεται σε έτερα δημόσια κτίρια και υπηρεσίες μείζονος σημασίας.

Μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί ότι η εκκένωση του κτιρίου, η οποία ζητήθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών) και προς την οποία κατευθύνθηκαν οι αρμόδιοι φορείς προκειμένου να επισκευαστεί το κτίριο και να μπορέσει να επαναλειτουργήσει, αποτελεί ένα έργο μη ρεαλιστικό και ατελέσφορο, λόγω του όγκου του αρχειακού υλικού του Κτηματολογίου Ρόδου που πρέπει να μεταφερθεί.

Και τούτο διότι θα πρέπει πρώτα να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες επισκευής για να καταστεί το κτίριο κατάλληλο προς χρήση, οι οποίες δεν έχουν καν (εδώ και έξι μήνες) ξεκινήσει, κατόπιν να εισέλθουν σε αυτό οι υπάλληλοι, οι οποίοι θα προβούν σε απογραφή του τεράστιου αρχειακού υλικού, εργασία που μπορεί να διαρκέσει μήνες (το ευχάριστο σενάριο) έως και χρόνια και τέλος το αρχείο αυτό να μεταφερθεί σε έτερο κτίριο, με τον κίνδυνο καταστροφής και απώλειας ζωτικών εγγράφων.

Ο Διευθυντής του Κτηματολογίου Ρόδου εξάλλου, που είναι ο μόνος που γνωρίζει τον όγκο και την ευαισθησία του αρχείου, τον χρόνο που θα χρειαστεί να γίνει η απογραφή και τα προβλήματα που θα προκύψουν από τη μεταφορά του, προέκρινε τις ταυτόχρονες τμηματικές εσωτερικές επισκευαστικές παρεμβάσεις με τη λειτουργία του Κτηματολογίου Ρόδου, άποψη που ωστόσο δεν υιοθετήθηκε.

Ο χρόνος που έχει μεσολαβήσει και δεν έχει γίνει καμία ενέργεια από το Υπουργείο για την επισκευή του κτιρίου του Κτηματολογίου είναι καταστροφικός για την οικονομία του νησιού, τα συμφέροντα ιδιωτών και επιχειρήσεων αλλά και του Δημοσίου και δεν επιτρέπει άλλες χρονοβόρες και επιζήμιες λύσεις.

Για το λόγο αυτό διαμαρτυρόμαστε έντονα και καλούμε το Υπουργείο να αναθεωρήσει και να προκρίνει την πλέον συμφέρουσα λύση της ταυτόχρονης επισκευής του κτιρίου με τη λειτουργία του Κτηματολογίου, αφού αυτό με το μέχρι στιγμής πλάνο θα καταστεί ούτως ή άλλως κατάλληλο προς χρήση για να εισέλθουν οι υπάλληλοι και να προβούν σε απογραφή του αρχείου.

Αναμένοντας τις άμεσες ενέργειές Σας και αποφάσεις που θα επιφέρουν επιτέλους τη λύση στο πρόβλημα της λειτουργίας του Κτηματολογίου Ρόδου.

Με εκτίμηση

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Ρόδου

Η Πρόεδρος Η Γραμματέας

Αντωνία Κωστοπούλου Έλλη Σταυριανάκη”

Πηγή: dimokratiki.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ