Παρασκευή 03 Δεκεμβρίου 2021

Επιστολή δικηγόρων: Να εξαιρεθούμε από το δακτύλιο με επίδειξη της επαγγελματικής ταυτότητας

Τονίζουν προς τους συναρμόδιους υπουργούς πως οι περιορισμοί δυσχεραίνουν ουσιωδώς την άσκηση των καθηκόντων τους.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Επιστολή δικηγόρων: Να εξαιρεθούμε από το δακτύλιο με επίδειξη της επαγγελματικής ταυτότητας

Δακτύλιος – Δικηγόροι: Πρεμιέρα σήμερα των νέων μέτρων για το δακτύλιο στο κέντρο της Αθήνας και οι δικηγόροι εξακολουθούν να μην εξαιρούνται παρά την πρόσφατη αντίδρασή τους και το σχετικό αίτημα που είχαν καταθέσει.

Για το λόγο αυτό επανέρχονται με επιστολή προς τους συναρμόδιους υπουργούς. Ειδικότερα, σε επιστολή του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) προς τους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Προστασίας του Πολίτη, την οποία κοινοποιούν και προς τον υπουργό Δικαιοσύνης τονίζεται πως οι περιορισμοί που τέθηκαν δυσχεραίνουν ουσιωδώς την άσκηση των καθηκόντων των δικηγόρων. Επιστολή δικηγόρων

Επισημαίνουν μάλιστα πως οι δικηγόροι είναι, κατά νόμο, άμισθοι δημόσιοι λειτουργοί και ισότιμοι συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης και η Πολιτεία οφείλει να μεριμνά για την ακώλυτη άσκηση των καθηκόντων τους. Για το λόγο αυτό, ζητούν από τους υπουργούς την εξαίρεσή τους από την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας, κατά την ενάσκηση των καθηκόντων τους και με την επίδειξη της επαγγελματικής τους ταυτότητας.

Αναλυτικά η επιστολή του ΔΣΑ:

Με την αριθ. 289738/Φ. 911/19.10.2021 (ΦΕΚ τ. Β’ 4860/20-10-2021) κοινή υπουργική απόφαση, θεσπίστηκαν περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας.

Οι περιορισμοί που τέθηκαν δυσχεραίνουν ουσιωδώς την άσκηση των καθηκόντων των δικηγόρων, λαμβανομένου υπόψη ότι οι δικηγόροι αναγκαστικά εισέρχονται ή διέρχονται του δακτυλίου κατά την προσέλευσή τους στα Δικαστήρια ή στις Δημόσιες Υπηρεσίες, στα πλαίσια της ικανοποίησης του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος δικαστικής προστασίας των πολιτών και της διεκπεραίωσης των υποθέσεών τους. Παράλληλα δε ο μεγαλύτερος αριθμός εξ αυτών διατηρεί την επαγγελματική του στέγη εντός των ορίων του δακτυλίου.

Υπενθυμίζουμε ότι οι δικηγόροι, κατά νόμο, είναι άμισθοι δημόσιοι λειτουργοί και ισότιμοι συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης (άρθρο 2 ν. 4194/2013) και η Πολιτεία οφείλει να μεριμνά για την ακώλυτη άσκηση των καθηκόντων τους. Πράγμα που έπραξε ήδη για τους δικαστικούς λειτουργούς με την εξαίρεσή τους από την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων.

Κατόπιν αυτών, ζητούμε την εξαίρεση των δικηγόρων από την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας, κατά την ενάσκηση των καθηκόντων τους και με την επίδειξη της επαγγελματικής τους ταυτότητας.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ