Σάββατο 10 Ιουνίου 2023
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΧΑΡΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Επιστολή Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης για τις οργανικές θέσεις

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Επιστολή Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης για τις οργανικές θέσεις

Την αύξηση των οργανικών θέσεων των εισαγγελικών λειτουργών όλων των βαθμών δικαιοδοσίας  ζητά εκ νέου με επιστολή της από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος.

Αναλυτικά η επιστολή:

«Aξιότιμε κ. Υπουργέ,

Μετά τη θέση σε ισχύ του άρθρου 38 Ν. 4640/2019 που αυξάνει από την 1/11/2019 σημαντικά τις οργανικές θέσεις των προέδρων εφετών με αντίστοιχη μείωση των οργανικών θέσεων των εφετών και σε συνέχεια της με αρ. πρωτ. 53/31.10.2019 επιστολής μας, με την οποία αιτούμασταν την αύξηση των οργανικών θέσεων των εισαγγελικών λειτουργών όλων των βαθμών δικαιοδοσίας, επανερχόμαστε στο αίτημά μας τονίζοντας την ιδιαίτερη εργασιακή επιβάρυνση, που πρόκειται να υποστεί μετά τις νέες διατάξεις, ειδικά ο εισαγγελικός κλάδος.

Έχοντας πάντα τον ίδιο στόχο με την Πολιτεία, δηλαδή την επιτάχυνση της ποινικής διαδικασίας, ιδίως σε μεγάλης σοβαρότητας υποθέσεις, που εκκρεμούν στις μεγάλες εισαγγελίες εφετών της χώρας και η εκδίκασή τους απαιτεί χρόνο που συχνά υπερβαίνει το δικαστικό έτος, θεωρούμε εύλογη την ανακατανομή των θέσεων των εισαγγελικών λειτουργών του δευτέρου βαθμού. Με βάση τον σημερινό αριθμό των οργανικών θέσεων των εισαγγελέων εφετών και των αντεισαγγελέων εφετών (πενήντα δύο και εκατόν τριάντα εννέα αντίστοιχα) και την ήδη ψηφισμένη ανακατανομή των θέσεων των δικαστικών λειτουργών του δεύτερου βαθμού, προτείνουμε:

Την ανακατανομή των θέσεων των εισαγγελικών λειτουργών του δεύτερου βαθμού ως εξής: Αύξηση των οργανικών θέσεων των εισαγγελέων εφετών κατά τριάντα (30) με αντίστοιχη μείωση των θέσεων των αντεισαγγελέων εφετών. Την πρότασή μας αυτή ενισχύει και το με αρ. πρωτ. 19834/18.11.2019 έγγραφο του Διευθύνοντα την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών που σας έχει κοινοποιηθεί, στο οποίο, ενδεικτικά αναφέρεται, ότι απαιτούνταν 35 εισαγγελικοί λειτουργοί για την εκδίκαση υποθέσεων αρμοδιότητας ΜΟΕ και Πενταμελών Εφετείων το μήνα Νοέμβριο 2019 (πλέον των αναπληρωτών τους), ενώ ο συνολικός αριθμός των δικαστηρίων του ίδιου μήνα ανερχόταν σε εκατόν σαράντα δύο (142), χωρίς να υπολογίζονται οι συνεδριάσεις για υποθέσεις που η εκδίκασή τους έχει αρχίσει σε προηγούμενο χρονικό διάστημα και συνεχίζεται.

Παράλληλα, παραμένει ενεργό το αίτημά μας για αναγκαία αύξηση του αριθμού των οργανικών θέσεων των εισαγγελικών λειτουργών προκειμένου να λειτουργήσουν απρόσκοπτα οι νέοι θεσμοί που εισήχθησαν στο ποινικό μας σύστημα με τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (ποινική συνδιαλλαγή, ποινική διαπραγμάτευση, ποινική διαταγή), το οποίο με τις νέες συνθήκες διαμορφώνεται ως εξής:

Α) Μία (1) θέση στο βαθμό του Αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου,

Β) Πέντε (5) θέσεις στο βαθμό του Εισαγγελέα Εφετών,

Γ) Οκτώ (8) θέσεις στο βαθμό του Αντεισαγγελέα Εφετών,

Δ) Δώδεκα (12) θέσεις στο βαθμό του Εισαγγελέα Πρωτοδικών και

Ε) Είκοσι (20) θέσεις στο βαθμό του Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών, με αντίστοιχη αύξηση του αριθμού των εισακτέων στη Σχολή Δικαστικών Λειτουργών.

Οι εισαγγελικοί λειτουργοί διατηρώντας υψηλό το αίσθημα ευθύνης τους έναντι της κοινωνίας υποβάλλουν τα ανωτέρω αιτήματα επιδιώκοντας τη βελτίωση της απονομής της δικαιοσύνης και υπογραμμίζουν ότι θα συμμετέχουν σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση αυτή».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ