Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021

Επιστολή ευρωβουλευτών στον Μπορέλ για το άνοιγμα των Βαρωσίων και την παρεμβατικότητα της Τουρκίας – Συνυπογράφει ο Παπαδημούλης

Οι ευρωβουλευτές καλούν τον Ζ. Μπορέλ να αναλάβει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, έτσι ώστε η Τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί πλήρως τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τα Βαρώσια και να σταματήσει να υπονομεύει με τις παρεμβάσεις της την Τουρκοκυπριακή κοινότητα. 

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Επιστολή ευρωβουλευτών στον Μπορέλ για το άνοιγμα των Βαρωσίων και την παρεμβατικότητα της Τουρκίας – Συνυπογράφει ο Παπαδημούλης

Το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του ευρωκοινοβουλίου.

Επιστολή στον Ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, για το άνοιγμα των Βαρωσίων και την παρεμβατικότητα της Τουρκίας στα ζητήματα της Τουρκοκυπριακής κοινότητας απέστειλαν επτά ευρωβουλευτές από τρεις Πολιτικές Ομάδες – Αριστερά, Σοσιαλιστές, Πράσινοι-, μετά από πρωτοβουλία του Τουρκοκύπριου ευρωβουλευτή της Αριστεράς, Νιαζί Κιζίλγιουρεκ.

 

 

Την επιστολή συνυπογράφουν ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, οι Συμπρόεδροι της Ευρωομάδας της Αριστεράς, Μανόν Ομπρί και Μάρτιν Σίντερβαν, ο Τουρκοκύπριος ευρωβουλευτής της Αριστεράς, Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, οι ευρωβουλευτές των Σοσιαλιστών, Κάτι Πίρι και Έβιν Ίντσιρ, και ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Ρομέο Φραντζ.

 

 

Κάνοντας λόγο για μια «άνευ προηγουμένου παρεμβατικότητα» της Τουρκίας στα ζητήματα της Τουρκοκυπριακής κοινότητας τους τελευταίους μήνες, «η οποία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των πρόσφατων εκλογών για την ανάδειξη του Τουρκοκύπριου ηγέτη» οι συνυπογράφοντες ευρωβουλευτές καλούν «την Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να σταματήσει η Τουρκία να υπονομεύει την Τουρκοκυπριακή κοινότητα».

«Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, η Τουρκία με διαφορετικά μέσα παρενέβη ανοιχτά, φτάνοντας μέχρι το σημείο να ανοίξει ένα μέρος της σφραγισμένης πόλης των Βαρωσίων. Αυτή η κίνηση αποτελεί σαφή παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών» επισημαίνουν οι ευρωβουλευτές και ζητούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναληφθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, «έτσι ώστε η Τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί πλήρως τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τα Βαρώσια και να σταματήσει άμεσα τις παρεμβάσεις της στα ζητήματα της Τουρκοκυπριακής κοινότητας».

 

 

 

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή (μεταφρασμένη στα ελληνικά):

Αξιότιμε Ύπατε Εκπρόσωπε,

Τους τελευταίους μήνες παρατηρούμε μια άνευ προηγουμένου παρεμβατικότητα της Τουρκίας στα ζητήματα της Τουρκοκυπριακής κοινότητας, η οποία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των πρόσφατων εκλογών για την ανάδειξη του Τουρκοκύπριου ηγέτη. Ως αποτέλεσμα, νικητής των εκλογών αναδείχτηκε ο υποψήφιος που υποστηρίχθηκε από την Τουρκία και ο οποίος καταγγέλλει ανοιχτά μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού που θα βασίζεται σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, όπως προβλέπεται και από τις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, η Τουρκία με διαφορετικά μέσα παρενέβη ανοιχτά, φτάνοντας μέχρι το σημείο να ανοίξει ένα μέρος της σφραγισμένης πόλης των Βαρωσίων. Αυτή η κίνηση αποτελεί σαφή παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και καταδικάστηκε τόσο από τον ΟΗΕ όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εμείς, ως μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ζητάμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει όλες τις απαραίτητες ενέργειες απέναντι στην Τουρκία -μία υποψήφια χώρα της ΕΕ-, έτσι ώστε η Τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί πλήρως τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τα Βαρώσια, και να σταματήσει άμεσα τις παρεμβάσεις της στα ζητήματα της Τουρκοκυπριακής κοινότητας. Υπογραμμίζουμε το γεγονός ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι πολίτες της ΕΕ και καλούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να σταματήσει η Τουρκία να υπονομεύει την Τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Με εκτίμηση,

Οι συνυπογράφοντες ευρωβουλευτές

Niyazi Kizilyürek (GUE/NGL), Manon Aubry (co-president GUE/NGL), Martin Schirdewan (co-president GUE/NGL), Dimitrios Papadimoulis (GUE/NGL), Kati Piri (S&D), Evin Incir (S&D), Romeo Franz (Greens)

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ