Τετάρτη 04 Οκτωβρίου 2023

Έρχεται νέο, πιο αυστηρό, lockdown – Τι προβλέπουν τα μέτρα από την Παρασκευή

Η εικόνα, που καταγράφεται , παρά τα μέτρα που είχαν ληφθεί, είναι αποθαρρυντική ως προς τα κρούσματα, καθώς την Τετάρτη υπήρξε νέο αρνητικό ρεκόρ με τον αριθμό των κρουσμάτων κορονοϊού να ξεπερνάει τα 2.700.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Έρχεται νέο, πιο αυστηρό, lockdown – Τι προβλέπουν τα μέτρα από την Παρασκευή

Σε αυστηρότερη καραντίνα μπαίνει όλη η χώρα, μετά τη συνεχιζόμενη έξαρση των κρουσμάτων του κορονοϊού παρά τα μέτρα που είχαν ληφθεί. Η εικόνα, που καταγράφεται είναι αποθαρρυντική ως προς τα κρούσματα, καθώς την Τετάρτη υπήρξε νέο αρνητικό ρεκόρ με τον αριθμό των κρουσμάτων κορονοϊού να ξεπερνάει τα 2.700.

Από κυβερνητικής πλευράς – δια στόματος του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά – τονίστηκε πως τις τελευταίες ημέρες καταγράφηκε περιττή κινητικότητα πολιτών, αυξάνοντας τις πιθανότητες για πολλαπλασιασμό μετάδοσης του κορονοϊού.

Για το λόγο αυτό, τίθενται σε ισχύ περιορισμοί όσον αφορά τις μετακινήσεις πολιτών. Απαγόρευση κυκλοφορίας τις βραδινές και τις πρώτες πρωϊνές ώρες είναι μεταξύ των μέτρων, που ανακοινώθηκαν, καθώς διαπιστώνεται πως γίνεται κατάχρηση των μετακινήσεων.

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς:

«1. Aπό την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου, τίθεται σε όλη την επικράτεια από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί περιορισμός των μετακινήσεων στις απολύτως αναγκαίες, δηλαδή αυστηρά και μόνο για λογούς εργασίας, υγείας και συνοδείας των κατοικίδιων ζώων κάθε νοικοκυριού και σε κοντινή απόσταση από την κατοικία. Ο λόγος του περιορισμού βασίζεται στη διαπίστωσή μας ότι πραγματοποιούνται περιττές μετακινήσεις κυρίως σε οικίες πολιτών που αυξάνουν την κινητικότητα και άρα διευκολύνουν τη μετάδοση του ιού.

Να σημειωθεί ότι και κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εξακολουθεί να απαιτείται η αποστολή SMS προς το 13033 σε περίπτωση μετακίνησης για λόγους υγείας (sms με κωδικό 1) ή συνοδείας κατοικίδιου ζώου (sms με κωδικό 6), καθώς και η βεβαίωση εργαζομένου σε περίπτωση μετακίνησης για λόγους εργασίας. Άρα από την Παρασκευή, μετά τις 9 το βράδυ και μέχρι τις 5 το πρωί, μετακίνηση μόνο για εργασία, εξαιρετικές περιπτώσεις υγείας (sms με κωδικό 1) και μικρή βόλτα κατοικιδίου πλησίον της οικίας μας με sms με κωδικό 6.

2. Σε ό,τι αφορά την ατομική άθληση διευκρινίζουμε ότι αυτή ΔΕΝ αφορά την άθληση/προπόνηση στο πλαίσιο των αθλητικών σωματείων αλλά αυστηρά και μόνο στην ατομική άθληση σε συνθέσεις έως 3 άτομα και με ισχυρή σύσταση αυτή να πραγματοποιείται κατά προτίμηση κοντά στην οικία των πολιτών.

Το κυνήγι και το ψάρεμα δεν επιτρέπονται, πόσω μάλλον που η Επιτροπή των Επιδημιολόγων ομόφωνα απέρριψε το σχετικό αίτημα, βασισμένη τόσο σε επιδημιολογικά αλλά και σε κριτήρια αποφυγής περιττών μετακινήσεων.

3. Σε ό,τι αφορά την τηλεργασία κάθε οργανισμός του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υποχρεούται από την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου να διαθέτει ανά πάσα στιγμή έκθεση που να τεκμηριώνει τη λειτουργία με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και τους εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας. Οι έλεγχοι για την εφαρμογή της τηλεργασίας και των υπολοίπων μέτρων προστασίας στους χώρους εργασίας ήδη έχουν ενταθεί σημαντικά από μικτά κλιμάκια του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και θα συνεχιστούν με αμείωτους ρυθμούς το επόμενο διάστημα».

Παράλληλα, συνέστησε και στους τηλεοπτικούς σταθμούς να προσαρμοστούν στα συγκεκριμένα κριτήρια, μειώνοντας στον απολύτως απαραίτητο αριθμό τους παρουσιαστές εκπομπών και τους προσκεκλημένους που βρίσκονται στο στούντιο.

Όπως, πάντως, διευκρινίστηκε από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, σχετικά με τη λειτουργία των take away και delivery κατά τις ώρες απαγόρευσης των μετακινήσεων, «δεν τίθεται ζήτημα απαγόρευσης των υπηρεσιών παράδοσης κατ’ οίκον (delivery) κατά τις ώρες αυτές. Επίσης, διευκρινίζουμε ότι η παραλαβή από εν λειτουργία καταστήματα (take away) συνεχίζεται μετά τις 21.00 και καθ’ όλη τη διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας τους, όχι όμως ως αυτοτελής λόγος μετακίνησης, αλλά στο πλαίσιο των επιτρεπόμενων μετακινήσεων κατά τις ώρες αυτές».

Των ανακοινώσεων προηγήθηκε τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με τους λοιμωξιολόγους, ενώ και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας από το πρωΐ της Τετάρτης είχε από τη Θεσσαλονίκη σημάνει συναγερμό, βάζοντας μάλιστα στο «κάδρο» και τη συνδρομή του στρατού για τη διακομιδή ασθενών.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ