Δευτέρα 02 Αυγούστου 2021

Έρχεται νομοθεσία για τα σεξουαλικά εγκλήματα κατά ανηλίκων – Τι ανέφερε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γ. Κώτσηρας

Δίχτυ προστασίας ετοιμάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης για την προστασία ανηλίκων από περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης. Αλλάζει ο χρόνος παραγραφής των αδικημάτων.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Έρχεται νομοθεσία για τα σεξουαλικά εγκλήματα κατά ανηλίκων – Τι ανέφερε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γ. Κώτσηρας

Δράσεις για την προάσπιση ανηλίκων σε περιπτώσεις σεξουαλικών αδικημάτων προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης. Όπως εξήγγειλε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γ. Κώτσηρας σχεδιάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τα δικαιώματα των παιδιών.

Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζεται όπως έχει ζητηθεί και από την Διαρκή Επιτροπή Παρακολούθησης των Αποτελεσμάτων του Ποινικού Κώδικα να προβλεφθεί η δυνατότητα έναρξης παραγραφής του αδικήματος από την ενηλικίωση του θύματος.

«Η προστασία των ανηλίκων αποτελεί για εμάς μείζονα προτεραιότητα» τόνισε ο κ. Κώτσηρας και διευκρίνισε μιλώντας στην ΕΡΤ πως «τους επόμενους μήνες θα υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο δράσης σε σχέση με τα δικαιώματα του παιδιού. Ένα σημαντικό κομμάτι αυτού του σχεδίου αφορά σε ζητήματα δικαιοσύνης και πρόσβασης των ανηλίκων στη δικαιοσύνη και προστασίας του».

Για τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης ανηλίκων, ο κ. Κώτσηρας επισήμανε ότι «η αντιμετώπιση τέτοιων ειδεχθών πράξεων έναντι ανηλίκων ειδικά, χρήζει ιδιαίτερης αξιολόγησης, ώστε να δημιουργηθούν πλαίσια στη δικαιοσύνη, που να προστατεύουν τους ανηλίκους και να διευκολύνονται οι καταγγελίες τέτοιων πράξεων, αλλά και μαρτυρίες από άλλους όσοι έχουν αντιληφθεί τέτοιες πράξεις, ώστε να υπάρχει ταχύτητα, εμπιστευτικότητα και ασφάλεια στο να πάει κάποιος να τα καταγγείλει».

Όπως επισήμανε για τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης, «υπάρχει μια κοινωνική διάσταση αυτού του μείζονος προβλήματος,να βγούμε από το καθεστώς φόβου και να καλλιεργήσουμε μια τέτοια κουλτούρα, ώστε ο κάθε πολίτης που έχει υποστεί τέτοιου είδους συμπεριφορές στο πρόσφατο ή στο πιο μακρινό παρελθόν να έχει την δυνατότητα, την εμπιστευτικότητα και την ασφάλεια να μπορέσει να τις καταγγείλει. Είναι ένα μείζον κοινωνικό ζήτημα και η καταγγελία στις αρμόδιες αρχές είναι πάντα επ’ ωφελεία του πολίτη και του θύματος», υπογράμμισε.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ