Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023

Έρευνα Εθνικής Αρχής Διαφάνειας: Η Δικαιοσύνη…νοσεί – 7 στους 10 πολίτες θεωρούν πως κυριαρχεί διαφθορά – Κατατάσσεται στην 6η θέση μεταξύ 16 τομέων του δημοσίου βίου

Το 61,7% των πολιτών αντιλαμβάνεται ότι η εκτεταμένη διαφθορά στερεί από τους ίδιους την ισονομία και τις ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στο σύστημα υγείας, παιδείας και δικαιοσύνης.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Έρευνα Εθνικής Αρχής Διαφάνειας: Η Δικαιοσύνη…νοσεί – 7 στους 10 πολίτες θεωρούν πως κυριαρχεί διαφθορά – Κατατάσσεται στην 6η θέση μεταξύ 16 τομέων του δημοσίου βίου Freepik

Πάνω από το 80% των πολιτών σύμφωνα με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, θεωρούν ότι υπάρχουν φαινόμενα διαφθοράς στη χώρα, χαρακτηρίζοντας μάλιστα ότι κυριαρχούν σε πολύ μεγάλο και μεγάλο βαθμό στην καθημερινότητά τους.

Αυτό προκύπτει από την έρευνα της GPO για την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, όπου όπως αποκαλύπτεται, η Δικαιοσύνη διατηρεί υψηλό «σκορ» στην ύπαρξη διαφθοράς στο χώρο.

Ενδεικτικό είναι πως κατατάσσεται στην 6η θέση μεταξύ 16 φορέων του δημοσίου βίου για τους οποίους οι πολίτες κλήθηκαν να απαντήσουν εάν διακρίνουν φαινόμενα διαφθοράς.

Εθνική Αρχή Διαφάνειας

FREEPIK

Ειδικότερα, το 66,7% χαρακτήρισε μεγάλο και πολύ μεγάλο το πρόβλημα διαφθοράς στη Δικαιοσύνη, με το 29,1% να απαντά πως είναι μέτριο ή μικρό και μόλις το 2% ότι δεν υπάρχει.

Στην πρώτη πεντάδα των «πρωταθλητών» της διαφθοράς, πριν τον τομέα της Δικαιοσύνης, κατατάσσουν οι πολίτες τα ΜΜΕ, την πολιτική, την πολεοδομία, τον δημόσιο τομέα και τις δημόσιες υπηρεσίες, καθώς και την Αυτοδιοίκηση.

Ερωτηματολόγιο ΕΑΔ

Εθνική Αρχή Διαφάνειας

Στον αντίποδα, λιγότερο εκτεταμένα πιστεύουν οι πολίτες ότι είναι τα φαινόμενα διαφθοράς στον χώρο της Εκκλησίας, της Αστυνομίας, της Παιδείας, του Πολιτισμού, ενώ καλύτερη εικόνα έχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, όπου μόνο το 26% πιστεύει ότι υπάρχει διαφθορά σε μεγάλο βαθμό.

Εθνική Αρχή Διαφάνειας

freepik

Η έρευνα παρουσιάζεται σήμερα Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο του 2ου Φόρουμ Ακεραιότητας – 2st Integrity Forum που διοργανώνει η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς με κεντρικό μήνυμα «Ακεραιότητα, Λογοδοσία και Διαφάνεια στα Ανώτερα Στελέχη της Κυβέρνησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Τα αποτελέσματα της έρευνας απόψεων και στάσεων της κοινής γνώμης για τη διαφθορά «Έρευνα Απόψεων και Στάσεων της Κοινής Γνώμης απέναντι στη Διαφθορά» που πραγματοποιήθηκε για την Εθνική Αρχή Διαφάνειας από την εταιρεία «G.P.O. Έρευνα Επικοινωνία Α.Ε.» θα παρουσιαστούν στην 2 η ενότητα του Φόρουμ, που θα συντονίσουν οι δημοσιογράφοι Νίκος Ρογκάκος ΑΝΤ1 και Παναγιώτης Στάθης ΟPEN BEYOND & dikastiko.gr.

Εθνική Αρχή Διαφάνειας

Freepik

«Κλειδί» ο ψηφιακός μετασχηματισμός 

Για την πλειοψηφία των πολιτών (53,9%) η διαφθορά σχετίζεται κυρίως με την κατάχρηση της θέσης που κατέχει κάποιος εντός της δημόσιας διοίκησης, με σκοπό την εξασφάλιση αδικαιολόγητων οφελών για τον ίδιο ή για τρίτο πρόσωπο, την αξιοποίηση κομματικών προσβάσεων με στόχο την επίτευξη προσωπικών στόχων (19,2%), την κακή διαχείριση ευρωπαϊκών πόρων (15,5%), καθώς και τη μη δημοσιοποίηση της χρηματοδότησης των κομμάτων και των πολιτικών προσώπων (10,6%).

Ωστόσο, αξιοσημείωτο είναι ότι οι ενέργειες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στο πεδίο κυρίως του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους θεωρούνται από το 52,7% του συνόλου ότι βοηθούν στην αντιμετώπιση της διαφθοράς.

Ερωτηματολόγιο ΕΑΔ

Εθνική Αρχή Διαφάνειας

Σε κάθε περίπτωση, ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού που ερωτήθηκε (61,7%), αντιλαμβάνεται ότι η εκτεταμένη διαφθορά στερεί από τους ίδιους την ισονομία και τις ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στο σύστημα υγείας, παιδείας και δικαιοσύνης.

Κρίνουν μάλιστα πως σε σχέση με τα άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης η διαφθορά είναι πιο εκτεταμένη στη χώρα μας.

Εθνική Αρχή Διαφάνειας

Freepik

Η ατιμωρησία και οι ευθύνες των πολιτών

Η απουσία ή η έλλειψη εμπιστοσύνης κλονίζεται κυρίως από το αίσθημα της ατιμωρησίας που φαίνεται σύμφωνα με τους πολίτες σε ποσοστό 53,6% να επικρατεί ως γενική συμπεριφορά και επιδεινώνεται από το έλλειμμα αξιοκρατίας (29,7%), την αδιαφάνεια στην λειτουργία του κράτους (28%), την ανεπάρκεια των ελεγκτικών μηχανισμών (27,1%) και την απουσία πολιτικής βούλησης.

Ερωτηματολόγιο ΕΑΔ

Εθνική Αρχή Διαφάνειας

Σε αυτό το περιβάλλον οι πολίτες αναγνωρίζουν εμμέσως σε μεγάλο βαθμό και τις δικές τους ευθύνες, καθώς το 89,8% πιστεύει ότι η έκταση της διαφθοράς οφείλεται και στη γενικευμένη ανοχή που επιδεικνύουν οι ίδιοι απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα. Ανοχή που οφείλεται σύμφωνα με τη μεγάλη πλειοψηφία στην επικράτηση του ατομικού συμφέροντος έναντι του συλλογικού και σε μικρότερο βαθμό στο φόβο ή την απειλή που νιώθουν οι πολίτες απέναντι σε μια κατεστημένη κατάσταση.

Εθνική Αρχή Διαφάνειας

Freepik

Εθνική Αρχή Διαφάνειας: Το πρόγραμμα του Φόρουμ

Το 2ο Φόρουμ Ακεραιότητας – 2st Integrity Forum που διοργανώνει η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς, την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου (ώρα έναρξης: 09:00-14.30) πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (αίθουσα «Ν. Σκαλκώτας» (Β. Σοφίας & Κόκκαλη 1) με κεντρικό μήνυμα: «Ακεραιότητα, Λογοδοσία και Διαφάνεια στα Ανώτερα Στελέχη της Κυβέρνησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» – «Ακεραιότητα και Διαφάνεια: Καθήκον και όχι Επιλογή».

Στην 1η θεματική ενότητα «Δραστηριότητες Επιρροής / Lobbying» θα συμμετέχουν ως ομιλητές μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης, ο τ. Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων & Βουλευτής ‘Α Αθηνών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Νικόλαος Βούτσης, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει ο Καθηγητής Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος – Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Στη 2η θεματική ενότητα θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της έρευνας απόψεων και στάσεων της κοινής γνώμης για τη διαφθορά  «Έρευνα Απόψεων και Στάσεων της Κοινής Γνώμης απέναντι στη Διαφθορά» που πραγματοποιήθηκε για την Εθνική Αρχή Διαφάνειας από την εταιρεία «G.P.O. Έρευνα Επικοινωνία Α.Ε.».

Συντονίζουν οι δημοσιογράφοι Νίκος Ρογκάκος ΑΝΤ1, Παναγιώτης Στάθης ΟPEN BEYOND & dikastiko.gr

Στην 3η θεματική ενότητα «Σύγκρουση Συμφερόντων, Τοπική Αυτοδιοίκηση & Θεσμός Συμβούλου Ακεραιότητας» συμμετέχουν ως ομιλητές μεταξύ άλλων, ο κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, Πρόεδρος Επιτροπής Θεσμών της ΚΕΔΕ & Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, ο κ. Ζαχαρίας Δοξαστάκης, Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης, Τομέας Διοίκησης & Οργάνωσης και ο Δρ. Ιωάννης Σάββας, Συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης.

Συντονίζει η Τάνια Γεωργιοπούλου – Δημοσιογράφος, Καθημερινή

Ο μαθητικός διαγωνισμός

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του Φόρουμ θα προκηρυχθεί ο 2ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Μαθητικής Δημιουργίας «Ηγέτες Ακεραιότητας του Αύριο» με θέμα: «Όχι» στη Βία, «Ναι» στη Φιλία – Κάνε Block στον Εκφοβισμό

Τον διαγωνισμό διοργανώνουν η Εθνική Αρχή Διαφάνειας σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τη Βιβλιοθήκη της Βουλής και την Εκπαιδευτική Τηλεόραση της Βουλής.

Έχοντας ως «πυξίδα» τον περσινό επιτυχημένο μαθητικό διαγωνισμό (συμμετείχαν 217 μαθητές/τριες από όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες με 157 έργα και συνολικά εκπροσωπήθηκαν 37 σχολεία της χώρας) και εντοπίζοντας συγκεκριμένες παραμέτρους που θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον για τη συμμετοχή των μαθητών στη διαγωνιστική διαδικασία, επιλέχθηκε ως πλαίσιο περιεχομένου για τον 2ο Μαθητικό Διαγωνισμό, το επίκαιρο ζήτημα του σχολικού εκφοβισμού (bullying) και το κατά πόσο η εξάλειψή του συνδέεται με τον σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου, την εμπιστοσύνη, την ανεκτικότητα πέρα από την καταγωγή, το κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο, καθώς και άλλων παραγόντων που επιτείνουν αρκετές φορές την κάθε είδους διάκριση (κοινωνική, οικονομική, φυλετική, θρησκευτική κλπ).

Τις εργασίες του Φόρουμ έχουν προσκληθεί να παρακολουθήσουν Υπουργοί, Υφυπουργοί,  Γενικοί Γραμματείς, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Δήμων, Περιφερειών, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, Ανεξάρτητων Αρχών, καθώς επίσης υψηλόβαθμα στελέχη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της εκδήλωσης:

2ο Φόρουμ_Πρόγραμμα

Εθνική Αρχή Διαφάνειας

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ