Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2024

Εντυπωσιακή Εργατική Πρωτομαγιά στο Σύνταγμα: Με αυτοκόλλητα αποστάσεων και μάσκες η πορεία του ΠΑΜΕ (φωτογραφίες+βίντεο)

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Εντυπωσιακή Εργατική Πρωτομαγιά στο Σύνταγμα: Με αυτοκόλλητα αποστάσεων και μάσκες η πορεία του ΠΑΜΕ (φωτογραφίες+βίντεο)

Χρωματιστά σημάδια στο έδαφος, αυτοκόλλητα αποστάσεων στο οδόστρωμα και μάσκες συνθέτουν το εντυπωσιακό σκηνικό της φετινής συμβολικής εργατικής Πρωτομαγιάς στο Σύνταγμα. Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ είχε από νωρίς προετοιμαστεί, ώστε να τηρηθούν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας των συμμετεχόντων, αλλά και να στηθούν με αποστάσεις ασφαλείας τα μπλοκ των εργατικών σωματείων.

“Για την προστασία της υγείας δίνεται καθημερινά σκληρή μάχη στους χώρους δουλειάς σε συνθήκες πανδημίας. Οι εργαζόμενοι όμως ξέρουν να διακρίνουν πέρα από τον αόρατο εχθρό και τον ορατό” αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter το ΠΑΜΕ και προσθέτει “Με αγώνες τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας. Με μέτρα και μέσα προστασίας όπως μόνο οι εργαζόμενοι γνωρίζουν”

Κουτσούμπας: Το βλέμμα μας στην επόμενη μέρα

“Αυτή την εργατική Πρωτομαγιά του 2020 τη γιορτάζουμε μέσα στις ειδικές, δύσκολες συνθήκες της πανδημίας του κορονοϊού αλλά με το βλέμμα όλων μας στραμμένο την επόμενη μέρα κατά την οποία θα έρχεται στην επικαιρότητα όλο και πιο επιτακτικά το βασικό δίλημμα, το βασικό ερώτημα που χρειάζεται απάντηση: Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα; Εμείς απαντάμε σοσιαλισμός.

Χρειάζεται μια νέα κοινωνία δίκαιη, με την εργατική τάξη, το λαό πραγματικά στην εξουσία. Για να προστατεύει την Υγεία του λαού, για να υπάρχει ευημερία στον ελληνικό λαό.

Καλή δύναμη, καλό κουράγιο σε όλους και όλες. Χρόνια πολλά”, ανέφερε σε δήλωσή του ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Αποτίουμε σήμερα φόρο τιμής στους 200 κομμουνιστές που εκτελέστηκαν από τους φασίστες κατακτητές, εδώ στην Καισαριανή, την Πρωτομαγιά του 1944. Συνεχίζουμε τον αγώνα τους, συνεχίζουμε για τα ιδανικά τους, μέχρι την οριστική ανατροπή του καπιταλισμού, γέννημα θρέμμα του οποίου είναι ο φασισμός. Καλή δύναμη, χρόνια πολλά» δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά την κατάθεση στεφάνου στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.

Στη συγκέντρωση που άνοιξε με το τραγούδι Bella Ciao από μέλη του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου απηύθυνε χαιρετισμό ο Παναγιώτης Πολίτης, εργάτης της ΛΑΡΚΟ, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ και πρόεδρος Συνδικάτου Μετάλλου Νομού Φθιώτιδας.

Ο Π. Πολίτης μετέφερε στη συγκέντρωση τον αγωνιστικό χαιρετισμό των απεργών της ΛΑΡΚΟ, που συμμετέχουν με ποσοστό 100% στην απεργία τονίζοντας, μεταξύ άλλων: «τα συμπεράσματα της πανδημίας του κορονοϊού φωτίζουν ότι οι εργαζόμενοι το 2020, χωρίς μέτρα προστασίας, υγιεινής και ασφάλειας, παράγουν τον πλούτο και μια χούφτα παράσιτα, χωρίς να προσφέρουν το παραμικρό στην παράγωγη, τον καρπώνονται».

Είπε ότι η ΛΑΡΚΟ αποτελεί ζωντανό παράδειγμα των δυνατοτήτων της χώρας και της εργατικής τάξης και κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι ως «συνέχεια των προηγούμενων και στην κατεύθυνση της ΕΕ, για να εξυπηρετήσει τα κέρδη λίγων, ψήφισε το νόμο εκποίησής της». Υποστήριξε ότι «αυτή τη στιγμή, η ΛΑΡΚΟ έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθεί απεριόριστα, αλλά δεν το κάνουν. Στόχος τους είναι να την εκποιήσουν παίζοντας τη συνέχιση της παραγωγικής της δραστηριότητας, κυριολεκτικά στα ζάρια μεταξύ ανταγωνισμών μεγάλων συμφερόντων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε ότι σε αυτή την επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι και οι περιοχές γύρω από τη ΛΑΡΚΟ, ο μόνος δρόμος είναι ο αγώνας των εργατών που συνεχίζεται και τόνισε τη σημασία της αλληλεγγύης της εργατικής τάξης στους εργάτες της ΛΑΡΚΟ.

Επόμενος ομιλητής ήταν ο Μιλτιάδης Κρητικός, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ο οποίος σημείωσε ότι οι σημερινές συμβολικές κινητοποιήσεις «έχουν πολύ ουσιαστικό περιεχόμενο, είναι κάλεσμα για άμεση πάλη και αγώνες, ώστε να μην πληρώσουμε ξανά τα βάρη μιας κρίσης που οι κυβερνήσεις και οι επιχειρηματικοί όμιλοι προετοιμάζουν να μεταφέρουν στις πλάτες μας».

Στη συμβολική εκδήλωση στην Αθήνα μίλησε επίσης ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο “Ευαγγελισμός” και αντιπρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, ο οποίος τόνισε ότι οι εργαζόμενοι έχουν διπλό αγώνα: «Να μείνουμε γεροί παλεύοντας για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας, το μόνο ικανό να αντιμετωπίσει κάθε πανδημία. Να εμποδίσουμε αντιλαϊκά μέτρα που η ΕΕ, το κεφάλαιο και οι αστικές δυνάμεις σχεδιάζουν εκμεταλλευόμενοι στο έπακρο την πανδημία».

Αναφέρθηκε στην κατάσταση του δημοσίου συστήματος Υγείας στον αγώνα και στα αιτήματα των υγειονομικών για να σώσουν ζωές και επισήμανε πως «η επιστήμη και η τεχνολογία έχει προχωρήσει τόσο που επιτρέπει την αντιμετώπιση μιας πανδημίας. Οι επιδημίες και οι πανδημίες επαναλαμβάνονται. Το ζούμε και τον 20ό και στον 21ο αιώνα. Το κρίσιμο ερώτημα είναι τι μέτρα παίρνει το κάθε κράτος να μειώσει τις επιπτώσεις, τι βασικό επίπεδο Υγείας έχει σε ομαλές συνθήκες ώστε να δίνει ασφάλεια στον πληθυσμό όταν βρεθεί σε δύσκολες συνθήκες, φυσικών καταστροφών ή επιδημίας. Εδώ όλα τα καπιταλιστικά κράτη πήραν μεγάλο μηδενικό. Γιατί, η κυρίαρχη αντίληψη είναι πως οι υπηρεσίας Υγείας πρέπει να παρέχουν κέρδος».

Και κατέληξε ο κ. Σιώρας: «Την ελπίδα τη γεννά η οργανωμένη πάλη για το πιο απλό πρόβλημα στο πιο σύνθετο, με μόνιμο στόχο μια άλλη κοινωνία που θα μας επιτρέπει να ζούμε ανθρώπινα. Αυτό μας δίδαξαν και χιλιάδες νεκροί της Πρωτομαγιάς, αυτό μας δίδαξαν ο Πέτρος Κόκκαλης, ο Γρηγόρης Λαμπράκης, ο Τσε Γκεβάρα. Αυτό μας δίδαξαν οι νεκροί υγειονομικοί της πανδημίας.

Διεκδικούμε:

Να παρθούν πίσω όλες οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και οι αντεργατικές διατάξεις.

Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Να καταργηθούν οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας και οι κατασχέσεις.

‘Αμεσα χρηματοδότηση κρατική του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων. Κάλυψη όλων των αναγκών σε ΜΕΘ και ΠΦΥ.

Μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

Σταθερή δουλειά με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Να ανακληθούν όλες οι απολύσεις.

Ο δρόμος μας είναι με τους λαούς που αγωνίζονται με φάρο τις εργατικές εξεγέρσεις και επαναστάσεις, τους χιλιάδες νεκρούς που άφησαν σαν ιερή παρακαταθήκη το δίκιο της εργατικής τάξης».

Η συμβολική συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με τους συμμετέχοντες να τραγουδούν τη «Διεθνή».

Kινητοποιήσεις της Εργατικής Πρωτομαγιάς στη Θεσσαλονίκη

Τους αγώνες της εργατικής τάξης και τις θυσίες όσων συνέβαλαν και έδωσαν ακόμη και τη ζωή τους για τα εργατικά δικαιώματα τίμησαν και φέτος, τηρώντας τα μέτρα αποφυγής διάδοσης του κορονοϊού, μέλη εργατικών συνδικάτων, κομμάτων, πολιτικών οργανώσεων, κοινωνικών φορέων, κ.α.

Η καθιερωμένη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) δεν πραγματοποιήθηκε φέτος, λόγω της πανδημίας. Αντί αυτής έγινε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Εργάτη μπροστά στο ΕΚΘ.

«Οι ήρωες της τάξης μας πάλεψαν για οκτάωρο, για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας. Τιμούμε σήμερα τους αγώνες των εργατών του Σικάγο, του Μάη του ’36 στη Θεσσαλονίκη, τους νεκρούς της Καισαριανής, οι αγώνες τους είναι και σήμερα απόλυτα επίκαιροι» δήλωσε ο ταμίας του ΕΚΘ Παναγιώτης Παγώνης και πρόσθεσε: «Δυστυχώς, σήμερα οι ελαστικές μορφές εργασίας είναι στο μάξιμουμ, δημιουργούν και ένα εύφορο πνεύμα για τη “μαύρη” εργασία και με τη νέα πανδημία παρατηρείται μια προσπάθεια να απεμποληθούν εργατικά δικαιώματα, που τις προηγούμενες δεκαετίες κατακτήθηκαν με αίμα και πόνο και, δυστυχώς, σήμερα δεν υπάρχουν. Αυτή η Πρωτομαγιά είναι σημαντική, για εμάς, γιατί θα ξεκινήσουμε από πολύ χαμηλά για να κατακτήσουμε και πάλι όλα αυτά».

Από την πλευρά του, το μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ Ανδρέας Στοϊμενίδης ανέφερε: «Τιμούμε σήμερα τους νεκρούς μας για όλα αυτά που κατέκτησε το εργατικό κίνημα σε μια διαχρονική πορεία. Σήμερα είναι επίκαιρο παρά ποτέ, ότι στη βάση αυτών παραδειγμάτων θα κληθούμε να δώσουμε δύσκολους αγώνες, γιατί σήμερα, ύστερα από δέκα χρόνια μνημονίων, διακυβεύεται ακόμη περισσότερο το καθεστώς των δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Αμανατίδης επισήμανε ότι «σε μια διαφορετική εποχή, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, ανάγκη και προτεραιότητα είναι η υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων και του δικαιώματος στη δουλειά. Σε αυτό θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις». Και πρόσθεσε: «Η επόμενη μέρα θα είναι διαφορετική, δύσκολη, αλλά ενωμένοι, με αλληλεγγύη και αγωνιστικά μπορεί ο κόσμος της εργασίας να πετύχει λύσεις».

Συγκέντρωση του ΠΑΜΕ πραγματοποιήθηκε στο άγαλμα του Βενιζέλου, με τήρηση των αποστάσεων για τη μη διάδοση του κορονοϊού και με μέσα ατομικής προστασίας. Ο κεντρικός ομιλητής, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης Θανάσης Κουτσουράς, ανέφερε ότι οι αγώνες της εργατικής τάξης είναι και σήμερα επίκαιροι, σε μια συγκυρία που εξαιτίας -ή και με αφορμή- την πανδημία του κορονοϊού, αυξάνεται από την εργοδοσία και το κεφάλαιο η πίεση στα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Λεωνίδας Στολτίδης και Γιάννης Δελής.

«Και η πανδημική κρίση δείχνει ότι το σύστημα είναι ξεπερασμένο, γίνεται πιο επικίνδυνο, ακριβώς για αυτό γίνεται και πιο ορατός ως πραγματικός εχθρός» δήλωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης και συνέχισε : «Με όπλα, την πείρα και τα συμπεράσματα από την οργανωμένη πάλη και με παρακαταθήκη τους αγώνες των νεκρών ηρώων της τάξης μας, που φώτισαν το δρόμο, μπορούν εργάτες και λαϊκά στρώματα να στοχεύσουν στη καρδιά αυτού του επικίνδυνου εχθρού, του καπιταλισμού και να τον στείλουν τα κιτάπια της ιστορίας. Υπάρχουν σήμερα οι όροι στην παραγωγή, για μια καλύτερη ζωή, για έναν δρόμο ανάπτυξης, που να καλύπτει τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες».

Μετά την ολοκλήρωση της κεντρικής ομιλίας, δεκαμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, της ΚΝΕ, του ΠΑΜΕ και των δυνάμεων που συσπειρώνονται σε αυτό, επισκέφθηκε τη θέση που βρισκόταν παλαιότερα το Μνημείο του Εργάτη στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Βενιζέλου και κατέθεσε στεφάνια.

Εξόρμηση με δύο αυτοκίνητα που μετέδιδαν τα συνθήματα της εργατικής Πρωτομαγιάς έκανε στο κέντρο και σε γειτονιές της πόλης αντιπροσωπεία της «Λαϊκής Ενότητας» και στη συνέχεια μαζί με άλλα κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς (ΟΚΔΕ, ΣΕΚ, κ.α.) που είχαν συγκεντρωθεί στο άγαλμα του Βενιζέλου κατέληξαν στο Μνημείο του Εργάτη μπροστά στο ΕΚΘ.

Συγκέντρωση στην Καμάρα, με μέσα ατομικής προστασίας έκαναν πρωτοβάθμια σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, κόμματα και κινήσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΛΑΑΑΣ, κ.α.) και άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου. Οι διαδηλωτές έκαναν και πορεία, τηρώντας τις αποστάσεις ασφαλείας για την πανδημία, επί της Εγνατίας και φτάνοντας στο άγαλμα του Βενιζέλου κατευθύνθηκαν και ολοκλήρωσαν την πορεία τους στο Μνημείο του Εργάτη μπροστά στο ΕΚΘ.

Διαβάστε επίσης: Η «γέννηση» της Εργατικής Πρωτομαγιάς στο Σικάγο και η πρώτη ελληνική Πρωτομαγιά

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ