Τρίτη 16 Αυγούστου 2022

Εργατικό δυστύχημα με θύμα 26χρονο δύτη στη Ρόδο: Στο εδώλιο η εταιρεία – Οι κατηγορίες

Τους αποδίδεται ότι απασχολούσαν άτομα ως δύτες για καταδυτικές εργασίες της μονάδας, χωρίς αυτοί να διαθέτουν τα απαραίτητα τυπικά προσόντα.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Εργατικό δυστύχημα με θύμα 26χρονο δύτη στη Ρόδο: Στο εδώλιο η εταιρεία – Οι κατηγορίες freepik

Στις 14 Δεκεμβρίου 2022 θα εκδικαστεί η υπόθεση του θανατηφόρου εργατικού ατυχήματος που κόστισε την ζωή στον 26χρονο κρητικό ιχθυολόγο και δύτη σε ιχθυοκαλλιέργεια της Ρόδου τον Δεκέμβριο του 2018. Στο εδώλιο θα καθίσουν η νόμιμη εκπρόσωπος-διαχειρίστρια της εταιρείας στην οποία εργαζόταν ο άτυχος νέος, καθώς και ο σύζυγός της.

Τους αποδίδεται ότι απασχολούσαν στην μονάδα της ιχθυοκαλλιέργειας της εταιρείας, τον 26χρονο κι έναν ακόμα εργαζόμενο, Πακιστανικής καταγωγής, ως δύτες για καταδυτικές εργασίες της μονάδας, χωρίς αυτοί να διαθέτουν τα απαραίτητα τυπικά προσόντα και χωρίς η εταιρεία να διαθέτει εξειδικευμένο καταδυτικό συνεργείο όπως αυτό ορίζεται από τον σχετικό Κανονισμό Λιμένος 10.

Για την ημέρα του δυστυχήματος, στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι ο άτυχος 26χρονος καταδύθηκε εντός της ιχθυοκαλλιέργειας, μόνος του, κατ΄ εντολή των κατηγορουμένων, για την εκτέλεση συγκεκριμένης καταδυτικής εργασίας, χωρίς την συνδρομή δεύτερου δύτη ασφαλείας.

Αποτέλεσμα της παραπάνω ενέργειας των κατηγορουμένων, ήταν ο εγκλωβισμός του 26χρονου στα φθαρμένα, όπως αναφέρεται, δίκτυα των ιχθυοκλωβών και η αδυναμία απελευθέρωσής του, γεγονός που σύμφωνα με τον αρμόδιο Εισαγγελέα θα είχε με βεβαιότητα αποφευχθεί αν υπήρχε συνοδός δύτης κατά την εκτέλεση της συγκεκριμένης εργασίας, όπως ορίζει ο νόμος.

Δίκη για εργατικό ατύχημα

Unsplash

Η ενέργεια της εταιρείας να αναθέσει την διενέργεια καταδυτικών εργασιών σε ανειδίκευτους εργάτες, στερούμενους επαγγελματικής άδειας αυτοδυτών, αποδείχθηκε μοιραία για το νεαρό εργαζόμενο, με τον Εισαγγελέα να ασκεί διώξεις για παράβαση των άρθρων του Γενικού Κανονισμού Λιμένα 10 περί ορθής εκτέλεσης καταδυτικών εργασιών.

Ως προς τον δεύτερο κατηγορούμενο αναφέρεται στο κατηγορητήριο ότι ως επαγγελματίας δύτης και εργολάβος καταδυτικών εργασιών, όφειλε να γνωρίζει την ορθή πρακτική καταδυτικών εργασιών από δύτες καθώς και ότι ο 26χρονος δεν διέθετε τα απαραίτητα προσόντα και εμπειρία για την εκτέλεση καταδυτικών εργασιών, εντούτοις σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ήταν εκείνος που έδωσε εντολή στις 13/12/2018 στον θανόντα να καταδυθεί μόνος του για συγκεκριμένη καταδυτική εργασία με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο του.

Το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εταιρεία δεν διέθετε Τεχνικό Ασφαλείας για την ενημέρωση των εργαζομένων σε θέματα ασφάλειας στην εργασία όπως αυτό ορίζεται ρητά ως υποχρέωση των επιχειρήσεων, βάσει των κείμενων διατάξεων, προσθέτει ακόμα μια σημαντική παράλειψη – κατηγορία στο ήδη βαρύ κατηγορητήριο.

 Πηγή: dimokratiki.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ