Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020

Ερντογάν: Δεν είμαστε φιλοξενούμενοι, αλλά οικοδεσπότες στην Ανατολική Μεσόγειο

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ερντογάν: Δεν είμαστε φιλοξενούμενοι, αλλά οικοδεσπότες στην Ανατολική Μεσόγειο

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,   μίλησε και πάλι σήμερα για το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου, επισημαίνοντας ότι το θέμα βρίσκεται στην ατζέντα πολλών κρατών. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο Ερντογάν σημείωσε ότι κάθε βήμα της Τουρκίας έχει γίνει «έχοντας υπόψιν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας», εξηγώντας ότι τα ενεργειακά αποθέματα δεν είναι το μόνο ζήτημα που ενδιαφέρει την Άγκυρα.

«Είμαστε οικοδεσπότες, όχι φιλοξενούμενοι στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε ακολούθως, υπογραμμίζοντας ότι «η οθωμανική ειρήνη που είχε επιτευχθεί στη Μεσόγειο αντικαταστάθηκε από τις ιδέες του ιμπεριαλισμού που μετέτρεψε τη Μεσόγειο σε μια θάλασσα αίματος και δακρύων». Αμέσως μετά, ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία είναι υπέρ της συνεργασίας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης, ενώ αναφέροντας και την Ελλάδα είπε ότι «η Μεσόγειος είναι η θάλασσα που μας φέρνει πιο κοντά».

Πάντως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, καταλήγοντας, ο Τούρκος πρόεδρος δεν παρέλειψε να κατηγορήσει την Ελλάδα και την Κύπρο για «μαξιμαλιστικές ιδέες».

Αναφερόμενος στη διαμάχη για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ο Ερντογάν χρησιμοποίησε σκληρά λόγια, παίρνοντας ευθέως θέση απέναντι στην Αρμενία. Σύμφωνα με το TRT, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι ο μόνος δρόμος για να επιτευχθεί η ειρήνη στην περιοχή είναι να αποχωρήσουν οι Αρμένιοι από τα κατεχόμενα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν.

«Ο λαός του Αζερμπαϊτζάν ζητά επί 30 χρόνια να λυθεί το ζήτημα. Σε ποιον ανήκουν αυτά τα εδάφη; Στο Αζερμπαϊτζάν. Και σήμερα ζουν στην περιοχή οι κατακτητές. (…) Το Αζερμπαϊτζάν πλέον είπε ότι πρέπει να αποδοθούν ευθύνες. Έπρεπε να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους», τόνισε χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ