Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021

Ερώτηση Τσιγκρή: Στην Ελλάδα διαπράττονται 4.500 βιασμοί τον χρόνο και καταγγέλλεται το 6%

Μέτρα για τον εξορθολογισμό στην απονομή δικαιοσύνης σε εγκλήματα σεξουαλικής βίας καλεί να λάβει το υπουργείο Δικαιοσύνης με ερώτησή του ο βουλευτής της Ν.Δ και καθηγητής εγκληματολογίας Άγγελος Τσιγκρής.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ερώτηση Τσιγκρή: Στην Ελλάδα διαπράττονται 4.500 βιασμοί τον χρόνο και καταγγέλλεται το 6%

Στο παράδοξο κοινωνικό φαινόμενο της ενοχοποίησης των θυμάτων βιασμού, τόσο από τα άτομα του ευρύτερου κοινού, όσο και από τους φορείς του επίσημου κοινωνικού ελέγχου του εγκλήματος αναφέρεται ο βουλευτής της Ν.Δ και καθηγητής εγκληματολογίας Άγγελος Τσιγκρής.

Σε ερώτησή του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης επισημαίνει πως «η κοινωνική απόρριψη που βιώνει το θύμα με τόσο έντονο τρόπο, έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός γενικευμένου κλίματος σιωπής και απροθυμίας για καταγγελία». Και καλεί τον υπουργό να προβεί σε πρωτοβουλίες ώστε η προανάκριση των εγκλημάτων σεξουαλικής βίας να ανατεθεί αποκλειστικά σε γυναίκες αστυνομικούς και να παρέχεται ειδική εκπαίδευση, επιμόρφωση και μετεκπαίδευση στους  δικαστικούς λειτουργούς, στο πλαίσιο της Εθνικής Σχολής Δικαστών.

Αναλυτικά η ερώτηση:

Προς: Υπουργό Δικαιοσύνης.

Θέμα: Εξορθολογισμός στην απονομή δικαιοσύνης στα εγκλήματα σεξουαλικής βίας.

Kύριε Υπουργέ,

Ο βιασμός είναι το μοναδικό έγκλημα βίας που το θύμα στιγματίζεται περισσότερο από το δράστη. Η κοινωνική απόρριψη που βιώνει το θύμα με τόσο έντονο τρόπο, έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός γενικευμένου κλίματος σιωπής και απροθυμίας για καταγγελία.

Έχει αποδειχθεί ότι κάθε χρόνο διαπράττονται στην Ελλάδα περίπου 4.500 βιασμοί, από τους οποίους μόνο 270 (6%) καταγγέλλονται στην Αστυνομία, μόνο 183 καταλήγουν σε σύλληψη κάποιου υπόπτου, μόνο 47 φτάνουν στο ακροατήριο για να εκδικασθούν, μόνο 20 καταλήγουν σε καταδικαστική απόφαση και τελικά μόνο σε λιγότερους από 10 βιαστές επιβάλλεται κάθειρξη, δηλαδή στερητική της ελευθερία ποινή άνω των 5 ετών (βλ. Άγγελος Τσιγκρής: «Βιασμός: Το αθέατο έγκλημα», Εκδόσεις Σάκκουλα, 1996).

Οι πλατιά διαδεδομένες αντιλήψεις σχετικά με την παθητικότητα και την προκλητικότητα της γυναίκας και τη σεξουαλική παρορμητικότητα και επιθετικότητα του άνδρα, έχουν οδηγήσει στο παράδοξο φαινόμενο της ενοχοποίησης των θυμάτων βιασμού, τόσο από τα άτομα του ευρύτερου κοινού, όσο και από τους φορείς του επίσημου κοινωνικού ελέγχου του εγκλήματος.

Το όλο κλίμα της δυσπιστίας με την οποία αντιμετωπίζονται τα θύματα σεξουαλικών επιθέσεων, τους δημιουργεί συναισθήματα αυτο-ενοχοποίησης.

Έξι (6) στα δέκα (10) θύματα βιώνουν συναισθήματα ενοχής για την επίθεση που δέχθηκαν. Το παραπάνω αποτέλεσμα -αν συνδυαστεί με το 35% των θυμάτων που πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να είχαν αποφύγει το βιασμό τους αν είχαν συμπεριφερθεί διαφορετικά- οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η μεγάλη πλειοψηφία των θυμάτων αυτο-ενοχοποιούνται (βλ. Άγγελος Τσιγκρής: «Τα Σεξουαλικά Εγκλήματα», Εκδόσεις Σάκκουλα, 2000).

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα θα πρέπει να ανατεθεί η προανάκριση των εγκλημάτων σεξουαλικής βίας και κακοποίησης, αποκλειστικά σε γυναίκες αστυνομικούς, ενώ θα πρέπει να προβλεφθεί η ειδική εκπαίδευση, επιμόρφωση και μετεκπαίδευση των δικαστικών λειτουργών στο πλαίσιο της Εθνικής Σχολής Δικαστών.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο αρμόδιος Υπουργός, σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου: α) να ανατεθεί η προανάκριση των εγκλημάτων σεξουαλικής βίας αποκλειστικά σε γυναίκες αστυνομικούς και

β) να παρέχεται ειδική εκπαίδευση, επιμόρφωση και μετεκπαίδευση στους  δικαστικούς λειτουργούς, στο πλαίσιο της Εθνικής Σχολής Δικαστών;

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ