Δευτέρα 02 Δεκεμβρίου 2024

Έτοιμο να τεθεί σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια – Πότε θα ψηφιστεί και τι αλλάζει 

 Μετά από τέσσερις δεκαετίες έρχονται καθοριστικές αλλαγές στο Οικογενειακό Δίκαιο με το νομοσχέδιο που θέτει άμεσα σε διαβούλευση το υπουργείο Δικαιοσύνης. Καθοριστικής σημασίας η καθιέρωση της συνεπιμέλειας.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Έτοιμο να τεθεί σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια – Πότε θα ψηφιστεί και τι αλλάζει 

Ριζικές αλλαγές στο Οικογενειακό Δίκαιο φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που τίθεται το επόμενο διάστημα σε δημόσια διαβούλευση με στόχο μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 να αποτελεί νόμο του κράτους, έχοντας όπως μέχρι στιγμής έχει διαφανεί και τη στήριξη σε βασικά σημεία και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Μετά από τέσσερις σχεδόν δεκαετίες, οι νέες ρυθμίσεις που επέρχονται θα ικανοποιήσουν κρίσιμα αιτήματα για τις σχέσεις των γονιών με τα παιδιά τους σε περίπτωση ιδίως που αυτοί βρίσκονται σε διάσταση ή έχουν πάρει διαζύγιο. Κυρίαρχο είναι η καθιέρωση της συνεπιμέλειας, που αποτελεί και το θεμέλιο λίθο του νέου νομοθετήματος.

Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο το παιδί θα πρέπει να έχει επικοινωνία τουλάχιστον το 1/3 της βδομάδας, του μήνα ή του έτους με τον γονέα που δεν έχει την επιμέλεια, καθώς και να καθορίζονται από κοινού κρίσιμα θέματα για την ανατροφή των παιδιών, όπως για παράδειγμα η επιλογή σχολείου, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η ονοματοδοσία, ο τόπος διαμονής καθώς και άλλα θέματα που αφορούν την καθημερινότητά τους.

Ο όρος της αποξένωσης

Για πρώτη φορά εισάγεται επίσης ο όρος της αποξένωσης. Προβλέπεται, συγκεκριμένα, ειδική μέριμνα ώστε να μην υπάρξει γονεϊκή αποξένωση. Όπως προβλέπεται, το δικαστήριο θα πρέπει να συνεκτιμά για την απόφαση του, που αφορά τη σχέση γονιού-τέκνου, την ικανότητα και πρόθεση καθενός από τους γονείς να σέβεται τα δικαιώματα του άλλου, την εν γένει συμπεριφορά του κατά το προηγούμενο διάστημα, αλλά κυρίως την αποτροπή αποξένωσης του παιδιού από τον γονιό που δεν μένει μαζί του.

Όπως είχε αναφέρει το dikastiko.gr στο σκεπτικό της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για το νέο θεσμικό πλαίσιο επισημαινόταν πως «το συμφέρον του τέκνου, που εξυπηρετείται πρωτίστως από την ισόχρονη και ουσιαστική παρουσία και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του τέκνου, καθώς επίσης από την αποτροπή αποξένωσής του από καθέναν απ’ αυτούς, πρέπει να αποβλέπει και η απόφαση του δικαστηρίου, όταν καλείται αυτό να αποφασίσει».

Παράλληλα, προβλέπεται πως «οι γονείς δεν έχουν το δικαίωμα να εμποδίζουν την επικοινωνία του τέκνου με τρίτους που έχουν αναπτύξει μαζί του κοινωνικοσυναισθηματική σχέση οικογενειακής φύσης, εφόσον με την επικοινωνία εξυπηρετείται το συμφέρον του τέκνου».

Σύμφωνα με τους ειδικούς της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, υπό την προεδρία του επίτιμου εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Τέντε, εκτιμάται πως θα συμβάλλει τόσο στην ανάδειξη του κοινού ρόλου των γονέων όσο και στη μείωση των αντιδικιών σε περιπτώσεις διάστασης ή διαζυγίων.

Ο ρόλος του διαμεσολαβητή

Για πρώτη φορά επίσης καθιερώνεται ο θεσμός του «οικογενειακού διαμεσολαβητή», ο οποίος θα αναλαμβάνει εξωδικαστικά τις διαφωνίες μετά διαζευγμένων γονέων. Δηλαδή θα αναλαμβάνει τον διακανονισμό και την επίλυση των όποιων τριβών και αντιδικιών εκτός δικαστηρίων, ειδικός διαμεσολαβητής, από αυτούς που ήδη υπάρχουν και στους οποίους ανατίθεται η λύση και αυτών των ευαίσθητων οικογενειακών διαφορών.

Παράλληλα, το δικαστήριο μπορεί να διατάξει πραγματογνωμοσύνη ή να ληφθεί οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέτρο όπως διαταγή διαμεσολάβησης ή επανάληψή της. Με την απόφαση του δικαστηρίου μπορεί να ορίζεται και ο «οικογενειακός διαμεσολαβητής», ο οποίος θα αναλάβει να δράσει πυροσβεστικά μεταξύ των διαφωνιών που έχουν οι διαζευγμένοι γονείς.

Για την λήψη της απόφασής του το δικαστήριο λαμβάνει υπόψη του έως τότε δεσμούς του τέκνου με τους γονείς και τους αδελφούς του, καθώς και τις τυχόν συμφωνίες που έκαναν οι γονείς του τέκνου σχετικά με την άσκηση της γονικής μέριμνας.

Αφαίρεση επιμέλειας

Σύμφωνα με το προσχέδιο που είχε παρουσιάσει το  dikastiko.gr με τις νέες διατάξεις προβλέπεται ακόμη και η αφαίρεση επιμέλειας στις εξής 6 περιπτώσεις:

α) υπαίτια μη συμμόρφωση προς αποφάσεις και πράξεις δικαστικών αρχών που αφορούν στο τέκνο ή προς τυχόν υπάρχουσα συμφωνία των γονέων για την άσκηση της γονικής μέριμνας,

β) διατάραξη της συναισθηματικής σχέσης του τέκνου με τον άλλο γονέα και την οικογένειά του και η με κάθε τρόπο πρόκληση αποξένωσης του τέκνου από αυτούς,

γ) υπαίτια παράβαση των όρων της συμφωνίας των γονέων ή της δικαστικής απόφασης για την επικοινωνία του τέκνου με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει και η με κάθε άλλο τρόπο παρεμπόδιση της επικοινωνίας,

δ) κακή άσκηση και η υπαίτια παράλειψη της άσκησης του δικαιώματος επικοινωνίας από τον δικαιούχο γονέα,

ε) αδικαιολόγητη άρνηση του γονέα να καταβάλλει την διατροφή που επιδικάστηκε στο τέκνο από το δικαστήριο ή συμφωνήθηκε μεταξύ των γονέων,

στ) τέλεση υπό οποιαδήποτε μορφή ενδοοικογενειακής βίας του γονέα προς το τέκνο.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ