Πέμπτη 02 Μαϊου 2024

Euractiv για υποκλοπές: Έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για το Predator στην Ελλάδα

Αναφέρει πως ξεκίνησε μετά από αίτημα της Επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: "Κόλαφος για το παρακράτος Μητσοτάκη"

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Euractiv για υποκλοπές: Έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για το Predator στην Ελλάδα Freepik

Αίτημα της Επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου άνοιξε το δρόμο για έρευνα σχετικά με το Predator από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα ερευνήσει τη χρήση του παράνομου λογισμικού σε χώρες της Ε.Ε., ενώ στο επίκεντρο βρίσκεται και η Ελλάδα.

Όπως αναφέρει το Euractiv, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) έχει ξεκινήσει έρευνα σχετικά με τη χρήση παράνομου λογισμικού Predator σε ένα σκάνδαλο υποκλοπών «που έχει συγκλονίσει την ελληνική πολιτική σκηνή».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Επιτροπή PEGA που υπέβαλε το αίτημα είχε επικεντρωθεί στην παράνομη εξαγωγή του λογισμικού κατασκοπείας Predator από την Ελλάδα σε χώρες της Ασίας, της Αφρικής και αλλού, καθώς και σε πληροφορίες ότι οι εταιρείες που εμπλέκονται στη συγκεκριμένη υπόθεση είναι υπεύθυνες και για φοροδιαφυγή.

Σημειώνεται πάντως πως εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει ότι η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη. «Κατά γενικό κανόνα, δεν σχολιάζουμε τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη, ούτε επιβεβαιώνουμε δημόσια πάνω σε ποιες υποθέσεις εργαζόμαστε. Αυτό γίνεται για να μην τεθούν σε κίνδυνο η διαδικασία και τα αποτελέσματά της. Οταν μπορέσουμε να πούμε κάτι για οποιαδήποτε έρευνά μας, θα το κάνουμε δημόσια», είπε ο εκπρόσωπος της EPPO στο Euractiv.

Ευρωπαϊκή Εισαγγελία

Freepik

Ευρωπαϊκή Εισαγγελία: Τα στοιχεία των ερευνών

Όπως αναφέρεται, ο Εισαγγελέας της Ε.Ε. έλαβε, τις τελευταίες εβδομάδες, συγκεκριμένες πληροφορίες από Έλληνες δημοσιογράφους που ερευνούν το σκάνδαλο των υποκλοπών.

«Τα πρόσωπα που κατέθεσαν στους εισαγγελείς κατέθεσαν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση του (πρωθυπουργού) Κυριάκου Μητσοτάκη διευκόλυνε τη διάδοση του κατασκοπευτικού λογισμικού Predator της Intellexa σε χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, το Σουδάν, η Μαδαγασκάρη και το Μπαγκλαντές, δίνοντας άδειες εξαγωγής μέσω του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών», δήλωσε μία πηγή σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Σε νομικό επίπεδο, ο Ευρωπαίος εισαγγελέας θα διερευνήσει αν η ελληνική κυβέρνηση παρενέβη τον Κανονισμό 2021/821 της Ε.Ε. για τα λεγόμενα «προϊόντα διπλής χρήσης» (δηλαδή προϊόντα που χρειάζονται ειδική άδεια εξαγωγής γιατί έχουν ενδεχόμενες κακόβουλες χρήσεις) για να ευνοήσει την Intellexa.

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αρνηθεί επανειλημμένα οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση των υποκλοπών. Αλλά, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου παραδέχθηκε ότι το υπουργείο Εξωτερικών χορήγησε αυτές τις άδειες και δήλωσε πως ξεκίνησε έρευνα για το αν τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Παράλληλα, αναφέρει το Euractiv πως ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα ότι οι ελληνικές Αρχές δεν απάντησαν σε αίτημα παροχής πληροφοριών που εστάλη στις 14 Φεβρουαρίου, ενώ η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει επίσης παράσχει απαντήσεις στην Επιτροπή PEGA για το θέμα.

Οι αναφορές σε φοροδιαφυγή

Μια άλλη πηγή δήλωσε στην EURACTIV ότι οι πληροφορίες που έλαβε η ομάδα της εισαγγελέως της Ε.Ε., Laura Kovesi, στην Αθήνα αποκαλύπτουν «τεράστια φοροδιαφυγή» από τις εταιρείες που εμπλέκονται στο σκάνδαλο παρακολούθησης.

«Αδήλωτες πληρωμές και πλαστά τιμολόγια είναι μερικά από τα σοβαρά φορολογικά εγκλήματα που φαίνεται να έχουν διαπράξει οι ελληνικές εταιρείες Intellexa και Krikel, η ιρλανδική εταιρεία Thalestris και οι κυπριακές εταιρείες που συνδέονται με αυτές», αναφέρουν οι πληροφορίες.

«Εκατοντάδες πλαστά τιμολόγια και φορολογικές δηλώσεις έχουν υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για να τεκμηριωθεί η απάτη και πώς επηρεάζονται τα συμφέροντα της ΕΕ», σημειώνουν πηγές.

Τα στοιχεία οδηγούν στην Chadera Enterprises Limited, μια εταιρεία εγγεγραμμένη στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, σύμφωνα με έγγραφο που είδε η EURACTIV. Η Chadera ανήκει στον Tal Dilian, πρώην αξιωματικό του ισραηλινού στρατού, ο οποίος κατέχει το 65% της ελληνικής εταιρείας Intellexa. Το υπόλοιπο 35% της Intellexa ανήκει στην κυπριακή εταιρεία Santinomo Limited.

Ευρωπαϊκή Εισαγγελία

freepik

ΣΥΡΙΖΑ: “Κόλαφος για το παρακράτος Μητσοτάκη”

Επίθεση εξαπέλυσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή το δημοσίευμα του Euractiv.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

EUROKINISSI

Στην ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Ο κ. Μητσοτάκης, που στην αρχή δήθεν δεν γνώριζε για το Predator, για να αποκαλυφθεί εν συνεχεία ότι έδινε άδειες εξαγωγής του σε τρίτες χώρες, βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με τον Ευρωπαίο Εισαγγελέα.

 Και ως γνωστόν, ο ευρωπαίος εισαγγελέας δεν έχει τη συνήθεια να ψάχνει να βρει ποιος διέρρευσε την αλήθεια για να τον απειλήσει με φυλάκιση, αλλά ποιος διέπραξε το έγκλημα.

 Η παρέμβαση των ευρωπαϊκών εισαγγελικών Αρχών για τις παράνομες εξαγωγές του κακόβουλου λογισμικού παρακολούθησης με κυβερνητική άδεια από τον στενό συνεργάτη του κ. Μητσοτάκη, κ. Σμυρλή, αλλά και για εκτεταμένη φοροδιαφυγή και φορολογικές απάτες από τις εμπλεκόμενες εταιρίες, αποτελεί κόλαφο για το παρακράτος Μητσοτάκη και την επιχείρηση συγκάλυψης.

Τα περιθώρια για όσους κατέλυσαν το κράτος δικαίου στενεύουν. Μετά τις 21 Μαΐου τίποτα και κανένας δεν θα μείνει στο σκοτάδι».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ