Δευτέρα 19 Απριλίου 2021

Eurogroup: Εγκρίθηκε η δόση των 767 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα – Τι δήλωσε ο πρωθυπουργός

Νέα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους από το Eurogroup, επαινώντας παράλληλα τη μεταρρυθμιστική πορεία της ελληνικής οικονομίας .

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Eurogroup: Εγκρίθηκε η δόση των 767 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα – Τι δήλωσε ο πρωθυπουργός

Νέα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους από το Eurogroup, επαινώντας παράλληλα τη μεταρρυθμιστική πορεία της ελληνικής οικονομίας Tο «πράσινο φως» για την επιστροφή μέρους των κερδών από ελληνικά ομόλογα (ANFAs και SMPs) που κατέχουν η ΕΚΤ και κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος, ύψους 767 εκατ. ευρώ, έδωσε το Eurogroup.

Τα εν λόγω κεφάλαια θα προέλθουν από την εκταμίευση περίπου 640 εκατ. ευρώ, που είναι τα κέρδη από ελληνικά ομόλογα, τα οποία έχουν στην κατοχή τους η ΕΚΤ και κεντρικές τράπεζες χωρών της Eυρωζώνης και από και τη μείωση στο μηδέν των επιτοκίων σε μέρος των δανείων της δεύτερης διάσωσης της χώρας.

Με τη σημερινή του ανακοίνωση το Εurogroup υπογραμμίζει ότι «όπως και στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, η πανδημία είχε σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες στην Ελλάδα. Η φθινοπωρινή πρόβλεψη της Επιτροπής δείχνει μια ισχυρή συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας και την αύξηση της ανεργίας το 2020, αν και προβλέπεται μερική ανάκαμψη για το 2021. Συγχαίρουμε τις ελληνικές αρχές για το μεγάλο σύνολο έγκαιρων, στοχευμένων και προσωρινών μέτρων στήριξης που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα για να μετριάσουν το αποτέλεσμα της πανδημίας στις επιχειρήσεις, τους εργαζομένους και τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης».

Παράλληλα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης καλούν την Ελλάδα να διατηρήσει και, όπου είναι απαραίτητο, να ενισχύσει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες για την περαιτέρω υποστήριξη της οικονομικής ανάκαμψης, να βελτιώσει την ανθεκτικότητα της οικονομίας και να στηρίξει τη δέσμευση για βελτίωση της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης.

Το Eurogroup υπογραμμίζει ότι εφόσον ολοκληρωθούν και οι απαραίτητες εγκρίσεις ορισμένων εθνικών κοινοβουλίων η Ελλάδα θα λάβει με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕSM, την επιστροφή ποσών περίπου 767 εκατ. ευρώ για την ελάφρυνση του χρέους.

Ως “καλες ειδήσεις από το Eurogroup σήμερα” περιέγραψε την απόφαση για το «πράσινο φως» που δόθηκε  για την επιστροφή μέρους των κερδών από τα  ελληνικά ομόλογα ύψους 767 εκατ. ευρώ ο Κ. Μητσοτάκης . Όπως επισημαίνει ο πρωθυπουργος εγινε αντιληπτή από τους εταίρους μας η αφοσίωση της χώρας μας στις μεταρρυθμίσεις, αλλά και η αποτελεσματικότητα των οικονομικών μέτρων ανακούφισης κατά την διάρκεια της πανδημίας

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε σχετικά με τη σημερινή απόφαση του Eurogroup:

«Σήμερα πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Eurogroup. Μεταξύ άλλων, συζητήθηκε η 8η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα.

Ήταν η 5η, συνεχόμενη, θετική Έκθεση για την Ελλάδα, μέσα σε περίπου έναν χρόνο, και η 3η επιτυχημένη Έκθεση εν μέσω της πρωτόγνωρης, σε παγκόσμιο επίπεδο, υγειονομικής κρίσης.

Εκθειάστηκε, για άλλη μια φορά, από όλους τους συμμετέχοντες, η ταχεία και αποτελεσματική αντίδραση της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των οικονομικών επιπτώσεών της. Αντίδραση η οποία, όπως υπογραμμίστηκε, συμβάλλει καθοριστικά στη γρηγορότερη επανεκκίνηση της οικονομίας, στην προστασία των θέσεων εργασίας και στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Επικροτήθηκε η πρόοδος σε σειρά μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών, παρά τις αντίξοες συνθήκες, και οι προοπτικές για ισχυρή ανάκαμψη το 2021. Προοπτικές που ενισχύονται μέσω της βέλτιστης αξιοποίησης των σημαντικών πόρων του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τους οποίους εξασφάλισε η Ελληνική Κυβέρνηση.

Επακόλουθο των ανωτέρω υπήρξε η απόφαση εκταμίευσης του τέταρτου πακέτου μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, συνολικού ύψους 767 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το τρίτο πακέτο που αποδεσμεύεται επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, μέσα σε ένα έτος, ενισχύοντας, συνολικά, τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας κατά 2,05 δισ. ευρώ.

Η Κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο της, αξιοποιώντας την εμπιστοσύνη των εταίρων, των θεσμών, των αγορών, των επενδυτών, των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης και – πρωτίστως – της ελληνικής κοινωνίας, συνεχίζουν τον σχεδιασμό και την υλοποίηση πολιτικών, με στόχο να υπερβούμε τις σημερινές δυσκολίες με τις ελάχιστες δυνατές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, να αναδιατάξουμε την οικονομία μας και να θέσουμε τις βάσεις για υψηλή, βιώσιμη, έξυπνη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ