Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

Εβδομάδα εξελίξεων: Οι 3 ανοιχτές δικογραφίες για τις “υποκλοπές” και η μάχη της Βουλής – Πότε θα υποβληθεί το “πόρισμα” Ντογιάκου

Σήμερα η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής θα ορίσει χρονοδιάγραμμα για την ακρόαση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και την προ ημερησίας συζήτηση στην Ολομέλεια- Κατατίθεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για εξεταστική - Τι ψάχνουν οι εισαγγελείς

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Εβδομάδα εξελίξεων: Οι 3 ανοιχτές δικογραφίες για τις “υποκλοπές” και η μάχη της Βουλής – Πότε θα υποβληθεί το “πόρισμα” Ντογιάκου unsplash

Υποκλοπές: Την ώρα που επισήμως από σήμερα τίθεται σε πλήρη εγρήγορση το πολιτικό προσωπικό της χώρας για να μπει στην ουσία της υπόθεσης των “νόμιμων” αλλά και καταγγελλόμενων μη σύννομων παρακολουθήσεων, μεταξύ των οποίων και του ευρωβουλευτή και μετέπειτα προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νικ. Ανδρουλάκη, η Δικαιοσύνη έχει ήδη ανοίξει τρείς διαφορετικές δικογραφίες για το ποινικό σκέλος της υπόθεσης και την αξιολόγησή του. Οι δυο πρώτες ανοίχτηκαν με εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου και η τρίτη με εντολή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Υπόθεση παρακολουθήσεων: Άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ζητά το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

 

Kουκάκης

EUROKINISSI

Ποιες είναι αυτές:

-Η πρώτη (χρονικά) αφορά την καταγγελία έγινε τον περασμένο Φεβρουάριο από ομάδα δημοσιογράφων σύμφωνα με την οποία παρακολουθούνταν ο συνάδελφός τους Σταύρος Μαλιχούδης χωρις να αναφέρεται ειδικά το παράνομο λογισμικό Predator.

-H δεύτερη αφορά τα δημοσιεύματα περι παρακολούθησης του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, που προκάλεσαν την αυτεπάγγελτη παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών στις 13 Απριλίου 2022, ενώ είχε ενημερωθεί και ζητήσει άμεση εκκαθάριση της υπόθεσης ο μέχρι τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας.

Ισίδωρος Ντογιάκος

dikastiko.gr

Οι δυο δικογραφίες για τους δημοσιογράφους συνενώθηκαν στη συνέχεια. Μάλιστα ο κ.Κουκάκης κλήθηκε απο πταισματοδίκη να καταθέσει τα στοιχεία που εχει στη διάθεσή του. Η έρευνα γίνεται απο τον προϊστάμενο της ποινικής δίωξης της Εισαγγελίας Αντώνη Ελευθεριάνο και αφορά την καρδιά του ζητήματος των παρακολουθήσεων με χρήση του παράνομου λογισμικού, όπως βέβαια και στην περίπτωση του Νικ. Ανδρουλάκη.

-Η τρίτη (δεύτερη μετά τη συνένωση των δυο πρώτων) αφορά την μηνυτήρια αναφορά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ τον περασμένο Ιούλιο , πριν ακόμα αποκαλυφθεί η με εισαγγελική έγκριση παρακολούθησή του από την ΕΥΠ , λίγο πριν διεκδικήσει και κερδίσει την προεδρία του ΠΑΣΟΚ το περασμένο φθινόπωρο. Η αναφορά περιγράφει την προσπάθεια παγίδευσης (διαπιστωμένη από το Ευρωκοινοβούλιο) του τηλεφώνου του με την αποστολή ενός συνδέσμου (ανάλογου με αυτό που εστάλη στον κ.Κουκάκη) με το κακόβουλο λογισμικό PredatorΤην έρευνα αυτή διενεργεί αυτοπροσώπως ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Κων/νος Σπυρόπουλος, ενώπιον του οποίου θα κληθεί πιθανότατα να καταθέσει και ο προεδρος του ΠΑΣΟΚ , μάρτυρες που εχει προτείνει αλλά και άλλα πρόσωπα που μπορούν να εισφέρουν στην υπόθεση εκ της θέσεως τους. Ο πολιτικός αρχηγός μάλιστα δια των πληρεξουσίων δικηγόρων του (Μιχ. Καλαντζόπουλος, Χρ. Κακλαμάνης και Μαν. Βελεγράκης) εχει ορίσει και τεχνικό σύμβουλο. Παράλληλα ήδη εχει δοθεί εντολή στην εντολή συλλογής στοιχείων στην Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Υποκλοπές: ΑΔΑΕ και ΕΥΠ στο στόχαστρο

Παράλληλα η αποκάλυψη των όσων έγιναν προκάλεσε και την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου, για παραβίαση του απορρήτου που καλύπτει θέματα εθνικής ασφάλειας με αφορμή την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Η έρευνα δεν αφορά τον πυρήνα της υπόθεσης αλλά ανοίγει ένα εξαιρετικά σοβαρό κεφάλαιο που αφορά την διασφάλιση του απορρήτου ευαίσθητων θεμάτων που άπτονται της εθνικής ασφάλειας καθώς εν προκειμένω, σύμφωνα με όσα ερευνώνται, έγιναν “σουρωτήρι” διακινώντας υλικό πλου δεν θα έπρεπε να γίνει γνωστό. Το ποινικό αντικείμενο έχει να κάνει με αδικήματα που διαταράσσουν το απόρρητο και προέρχονται από πρόσωπα τα οποία είναι εντεταλμένα να το διαφυλάσσουν. Δηλαδή στο στόχαστρο της έρευνας έχουν μπει κρατικοί λειτουργοί από την ΕΥΠ αλλά και πρόσωπα από την ΑΔΑΕ. Η ταχύτητα της έρευνας , παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται ώστε να είναι γρήγορη, δε θα συμπιεστεί χρονικά από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες που άλλωστε δεν δεσμεύουν τον εισαγγελέα.

eurokinissi

Χρόνος

Το ερώτημα που τίθεται είναι πόσος χρόνος θα χρειαστεί να υπάρξουν απαντήσεις για τις “υποκλοπές”, κυρίως στις έρευνες που αφορούν στον πυρήνα του ζητήματος, τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων και του Ανδρουλάκη με κακόβουλο λογισμικό. Ο χρόνος μπορεί να πιέζει, αλλά όλως λένε αρμόδιες πηγές, οι απαντήσεις σε τεχνικά ζητήματα δεν είναι ούτε εύκολες, ούτε στα χέρια της Εισαγγελίας. Εχουν ηδη υποβληθεί συγκεκριμένα ερωτήματα στις αρμόδιες υπηρεσίες και οι εισαγγελείς αναμένουν τις απαντήσεις, δεδομένου ότι πρέπει να εντοπιστούν αυτοί που έκαναν χρήση του παράνομου λογισμικού Predator.

Στη Βουλή οι υποκλοπές

Η σημερινή μέρα είναι η απαρχή της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, αφού στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής θα τεθεί το χρονοδιάγραμμα για την ακρόαση του πρέσβη Θεμ. Δεμίρη που θα αντικαταστήσει τον παραιτηθέντα Παν. Κοντολέωντα αλλά και τις επόμενες συνεδριάσεις. Η αντιπολίτευση και κυρίως το ΠΑΣΟΚ επιθυμεί εκεί να προσέλθουν και να καταθέσουν πρόσωπα που έχουν σχέση με την υπόθεση και κυρίως να αποκαλυφθούν οι λόγοι για τους οποίους επιλέχθηκε να παρακολουθηθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ουσιαστικά δηλαδή να συνεδριάσει άμεσα η Επιτροπή και να προσέλθουν οι νυν και πρώην ηγεσία της ΕΥΠ, οι συναρμόδιοι υπουργοί και μνα προσκομιστεί όλος ο φάκελος της υπόθεσης. Παράλληλα θα οριστεί πιθανότατα η Παρασκευή ως η μέρα που θα γίνει σε επίπεδο αρχηγών η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Εξεταστική

Παράλληλα ήδη το αίτημα σύστασης εξεταστικής Επιτροπής είναι έτοιμο από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και θα υποβληθεί, με τα υπόλοιπα κόμμα της αντιπολίτευσης να στοιχίζονται στην ψήφισή του για να φτάσει τις απαιτούμενες 120 υπογραφές. Η κυβέρνηση θα αφήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων στην αντιπολίτευση αλλά θα ζητήσει να εξεταστούν πλην του μέχρι πρότινος επικεφαλής κ. Κοντολέοντος και οι προκάτοχοί του Γιάννης Ρουμπάτης (επι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛΛ) και Θοδ. Δραβίλλας (επι συγκυβέρνησης ΝΔ- ΠΑΣΟΚ το 2012-14). 

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ