Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023

Εξαρθρώθηκε πολυμελές κύκλωμα διακίνησης μεταναστών στα ελληνοτουρκικά σύνορα – Το “κόλπο” με τα αυτοκίνητα – ΦΩΤΟ

Από την έρευνα προέκυψε η παράνομη μεταφορά τουλάχιστον 60 μεταναστών, με το εκτιμώμενο οικονομικό όφελος να ξεπερνά τις 180.000 ευρώ.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Εξαρθρώθηκε πολυμελές κύκλωμα διακίνησης μεταναστών στα ελληνοτουρκικά σύνορα – Το “κόλπο” με τα αυτοκίνητα – ΦΩΤΟ astynomia.gr

Πολυμελές κύκλωμα με δράση στη διακίνηση μεταναστών εξάρθρωσαν οι αστυνομικές αρχές μετά από επιχείρηση ευρείας κλίμακας σε περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Πιερίας, ενώ μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνεται ο 48χρονος φερόμενος ως διευθύνων την οργάνωση.

Ειδικότερα, ήδη έχουν συλληφθεί 12 μέλη του κυκλώματος, ενώ έχουν ταυτοποιηθεί τα στοιχεία δύο ακόμη εμπλεκόμενων ατόμων. Πρόκειται για δώδεκα άτομα και συγκεκριμένα 3 Έλληνες και 9 αλλοδαπούς, ηλικίας από 22 έως 67 ετών.

Με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά, έχοντας διακριτούς ρόλους, οι κατηγορούμενοι ενέχονται σε περιπτώσεις προώθησης παράτυπων μεταναστών στην ελληνική επικράτεια από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, έναντι χρηματικής αμοιβής.

Σύμφωνα με την αστυνομία, από την έρευνα προέκυψε η παράνομη μεταφορά τουλάχιστον 60 μεταναστών σε 7 περιπτώσεις, με το εκτιμώμενο οικονομικό όφελος να ξεπερνά τις 180.000 ευρώ.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία, κατά περίπτωση, για εγκληματική οργάνωση, μεταφορά – προώθηση παράτυπων αλλοδαπών στο εσωτερικό της χώρας εκ κερδοσκοπίας πραττόμενη και από την οποία προέκυψε κίνδυνος ζωής, καθώς και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

αυτοκίνητα, διακίνηση μεταναστών

astynomia.gr

Πως δρούσε το κύκλωμα στη διακίνηση μεταναστών – Τα ευρήματα των αρχών

Όπως προέκυψε από την έρευνα, με εντολή του διευθύνοντα την οργάνωση, οι παράτυποι μετανάστες επιβιβάζονταν σε οχήματα με κύριο προορισμό τη Θεσσαλονίκη, ενώ μέλος του κυκλώματος λειτουργούσε ως προπομπός προκειμένου να ενημερώνει για τυχόν σημεία αστυνομικού ελέγχου.

Έχοντας διακριτούς ρόλους, τα μέλη της οργάνωσης συμμετείχαν ενεργά με τον εντοπισμό και την ένταξη νέων μελών στο κύκλωμα, την παροχή αποθηκευτικού χώρου για την απόκρυψη των αυτοκινήτων που χρησιμοποιούσαν για τη μεταφορά των παράτυπων αλλοδαπών, τη μετακίνηση των οχημάτων από το σημείο απόκρυψης ως το σημείο παραλαβής από τους οδηγούς, καθώς και τη συντήρησή τους.

Χαρακτηριστικά του τρόπου δράσης τους ήταν η ¨στρατολόγηση¨ φαινομενικά νεοεισερχόμενων αλλοδαπών στην ελληνική επικράτεια, ως οδηγοί των παράνομων μεταφορών, αποσκοπώντας στη μη διασύνδεσή των υπόλοιπων μελών της οργάνωσης με τις έκνομες ενέργειες σε περιπτώσεις σύλληψης των οδηγών.

Παράλληλα, γινόταν χρήση οχημάτων που προέρχονταν από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έφεραν προσωρινές πινακίδες κυκλοφορίας (zoll), τα οποία περιέρχονταν στην κατοχή των μελών χωρίς νόμιμες διατυπώσεις αγοράς και μεταβίβασης, προκειμένου να καθίσταται δυσχερής ο εντοπισμός των πραγματικών κατόχων.

Τέλος στοιχείο του τρόπου δράσης τους ήταν η χρήση χώρου προσωρινής φύλαξης – απόκρυψης (πριν και μετά την τέλεση των παράνομων μεταφορών) σε περιοχή του Νομού Πιερίας και η εναλλαγή πινακίδων κυκλοφορίας των εμπλεκόμενων οχημάτων, με αμφιβόλου γνησιότητας αλλοδαπές πινακίδες κυκλοφορίας.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε επίσης ότι, στο πλαίσιο της παράνομης δράσης της, η εγκληματική οργάνωση τέλεσε συνολικά επτά (7) παράνομες μεταφορές, κατά τις οποίες διακινήθηκαν τουλάχιστον 60 αλλοδαποί.

Έπειτα από έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Πιερίας, κατασχέθηκαν συνολικά (11) οχήματα, ως μέσα μεταφοράς παράτυπων αλλοδαπών, (6) ζευγάρια πινακίδων κυκλοφορίας, (4) εκ των οποίων ήταν προσωρινές (zoll), πλήθος τηλεφωνικών και ηλεκτρονικών μέσων, το χρηματικό ποσό των (420) ευρώ.

Οι συλληφθέντες, θα οδηγηθούν στην αρμόδια δικαστική Αρχή.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ