Αττική: Εξαρθρώθηκε σπείρα δήθεν τεχνικών της ΔΕΗ που εξαπατούσε ηλικιωμένους
Στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνεται και ένας 23χρονος ημεδαπός, τα στοιχεία του οποίου έχουν ταυτοποιηθεί.

Στον Εισαγγελέα οδηγούνται δύο άτομα κατηγορούμενοι ως μέλη σπείρας που εξαπατούσε ηλικιωμένους παριστάνοντας δήθεν τους υπαλλήλους της ΔΕΗ.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, εξαρθρώθηκε από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, εγκληματική ομάδα αποτελούμενη από Ρομά, τα μέλη της οποίας προφασιζόμενα ότι είναι συντηρητές ασανσέρ ή υπάλληλοι της ΔΕΗ διέπρατταν κλοπές σε οικίες ηλικιωμένων σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας και ευρύτερα της Αττικής.
Σε αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας, πρωινές ώρες χθες, Τρίτη 29 Απριλίου, σε περιοχή των Άνω Λιοσίων, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν δύο Ρομά, 39χρονος και 43χρονος, δυνάμει σχετικών ενταλμάτων σύλληψης για διακεκριμένες κλοπές, τετελεσμένες, κατά συναυτουργία, κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα, που το συνολικό τους όφελος ξεπερνά τις 120.000 ευρώ.
Επιπλέον, στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνεται και ένας 23χρονος ημεδαπός, τα στοιχεία του οποίου έχουν ταυτοποιηθεί.
Παρίσταναν τους υπαλλήλους της ΔΕΗ: Πως δρούσαν
Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι κατηγορούμενοι τουλάχιστον από τον Αύγουστο του 2024, συνέστησαν δομημένη εγκληματική οργάνωση με διαρκή δράση με σκοπό τον παράνομο πορισμό εισοδήματος, διαπράττοντας διακεκριμένες κλοπές με τη μέθοδο της απασχόλησης σε οικίες στην Αττική.
Ως προς τον, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ενεργώντας κυρίως πρωινές – μεσημβρινές ώρες σε ομάδες των δύο ή τριών ατόμων, εντόπιζαν ηλικιωμένα άτομα με εξασθενημένη διαύγεια, τα οποία ακολουθούσαν κατά την επιστροφή τους από εξωτερικές δουλειές και τα ανέμεναν στις εισόδους των οικιών τους.
Εκεί, για να πετύχουν τον σκοπό τους, προφασίζονταν ότι είναι συντηρητές ανελκυστήρων ή υπάλληλοι της ΔΕΗ και έπειθαν τα θύματά τους να τους επιτρέψουν την είσοδο στις οικίες τους προκειμένου να εξακριβώσουν υποτιθέμενη βλάβη.
Κατόπιν, οδηγούσαν τους παθόντες στο χώρο της κουζίνας, όπου τους απασχολούσαν με διάφορα προσχήματα. Μάλιστα, κάποιες φορές προφασιζόμενοι βλάβη στον ανελκυστήρα της πολυκατοικίας τους έπειθαν να τους ακολουθήσουν στο ισόγειο. Έτσι, οι συνεργοί τους έβρισκαν την κατάλληλη ευκαιρία και εισέρχονταν στην οικία, ερευνούσαν τους χώρους και αφαιρούσαν χρηματικά ποσά, κοσμήματα και τιμαλφή.
Επίσης, είχαν αναπτύξει μεταξύ τους ειδικό κώδικα επικοινωνίας, με ορολογίες προσαρμοσμένες επάνω στον τρόπο δράσης τους, ώστε να μην γίνονται αντιληπτοί από τους παθόντες.
Για παράδειγμα, χρησιμοποιούσαν τον όρο «καλώδιο» σε φράσεις όπως «να ανέβει το καλώδιο», «να έρθει το καλώδιο κοντά» κλπ. δηλώνοντας έτσι την στιγμή εισόδου ή αποχώρησης των συνεργών τους από την οικία – στόχο τους.
Επιπλέον, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, απευθυνόταν ο ένας στον άλλον με ψεύτικα ονόματα, προκειμένου να παραπλανήσουν τους παθόντες και να αποκρύψουν τα πραγματικά τους στοιχεία. Παράλληλα, διακριβώθηκε ο ρόλος καθενός κατά τη διάπραξη των κλοπών, ως εξής:
- Ο 39χρονος κατείχε κεντρικό ρόλο στην οργάνωση, καθώς συμμετείχε στην πλειοψηφία των αξιόποινων πράξεων αναλαμβάνοντας το ρόλο να προσεγγίζει τους παθόντες και να τους πείθει για την ιδιότητά του, ενώ στη συνέχεια τους απασχολούσε είτε στο χώρο του ασανσέρ είτε στο χώρο της κουζίνας με διάφορα προσχήματα προκειμένου να διευκολύνει το έργο των συνεργών του,
- Ο 43χρονος και ο 23χρονος, ήταν αυτοί που εισέρχονταν στις οικίες, όσο οι παθόντες ήταν απασχολημένοι σε διάφορους χώρους.
Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος χρυσαφικών και κοσμημάτων (αλυσίδες λαιμού, κολιέ, μενταγιόν, βραχιόλια, δαχτυλίδια, σκουλαρίκια, κ.α.), πλήθος ηλεκτρονικών συσκευών, πλήθος ρολογιών, πλήθος κινητών τηλεφώνων και καρτών sim, προσωποποιημένες κάρτες τυχερών παιγνίων και καζίνο, κάμερες ασφαλείας, tablet και συσκευή ανίχνευσης χρυσού-μετάλλων.
Από τη μέχρι στιγμής έρευνα εξιχνιάστηκαν 8 περιπτώσεις κλοπών σε οικίες σε Αθήνα, Εξάρχεια, Κυψέλη, Πατήσια, Νέα Σμύρνη, Νέα Ιωνία και Άλιμο, ενώ το συνολικό όφελος που αποκόμισαν τα μέλη της ομάδας από την εγκληματική τους δραστηριότητα ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των 170.000 ευρώ.
Σημειώνεται ότι οι κατηγορούμενοι έχουν απασχολήσει για παρόμοια αδικήματα, ενώ σε βάρος τους έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι.
Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ η έρευνα προκειμένου να εξακριβωθεί πλήρως το εύρος της εγκληματικής δραστηριότητας των μελών της εγκληματικής ομάδας συνεχίζεται.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr