Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023

Εξαρθρώθηκε σπείρα που μετέφερε μετανάστες από την Τουρκία με κλεμμένα αυτοκίνητα – Ο τιμοκατάλογος και η δράση τους

Η εγκληματική οργάνωση είχε τέτοια δομή ώστε να διασφαλίζεται η συνεχής λειτουργία αυτής, ανεξάρτητα από τη σύλληψη οποιουδήποτε εκ των μελών της.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Εξαρθρώθηκε σπείρα που μετέφερε μετανάστες από την Τουρκία με κλεμμένα αυτοκίνητα – Ο τιμοκατάλογος και η δράση τους astynomia.gr

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση μη νομίμων μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα και στη συνέχεια στην προώθησή τους σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και στις κλοπές οχημάτων.

Στο πλαίσιο επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης 19/10, στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, συνελήφθησαν εννέα άτομα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ενώ έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται 14 επιπλέον μέλη της.

Όπως διαπιστώθηκε προανακριτικά, πρόκειται για εγκληματική οργάνωση με ιεραρχική δομή και συγκεκριμένο τρόπο δράσης, με διακριτούς  ρόλους μεταξύ των μελών της.

Πώς δρούσε η εγκληματική οργάνωση

Ως προς τον τρόπο δράσης της, τα μέλη της προέβαιναν σε κλοπές αυτοκινήτων, τα οποία χρησιμοποιούσαν για τη μεταφορά των μεταναστών. Επέλεγαν οχήματα με τα οποία να μπορούν να μεταφέρουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών.

Αφού αφαιρούσαν τα αυτοκίνητα από διάφορες περιοχές της Αττικής, με τη χρήση ειδικού τεχνικού εξοπλισμού, τα μετέφεραν στη Θεσσαλονίκη.

Στη συνέχεια, μέλη της οργάνωσης παραλάμβαναν τα οχήματα και μετέβαιναν στα σύνορα (Έβρο), κυρίως σε δασώδεις περιοχές, απ’ όπου και παραλάμβαναν τους μετανάστες.

Αφού τους επιβίβαζαν στα οχήματα, ακολουθούσαν την αντίστροφη πορεία και μετέβαιναν στη Θεσσαλονίκη, όπου χρησιμοποιούσαν εκμισθωμένα δωμάτια για τη διαμονή τους, έως ότου αποπληρώσουν και το τελευταίο μέρος των προσυμφωνηθέντων χρημάτων.

Με την ολοκλήρωση της πληρωμής, τα μέλη τη εγκληματικής οργάνωσης είτε εφοδίαζαν με πλαστά έγγραφα τους αλλοδαπών προκειμένου να ταξιδέψουν στον τελικό τους προορισμό, είτε κανόνιζαν τη μεταφορά τους οδικώς, σε κρύπτες στο εσωτερικό φορτηγών, τα οποία μετέφεραν παράλληλα και άλλα προϊόντα.

Η εγκληματική οργάνωση είχε τέτοια δομή ώστε να διασφαλίζεται η συνεχής λειτουργία αυτής, ανεξάρτητα από τη σύλληψη οποιουδήποτε εκ των μελών της.

astynomia.gr

Ο τιμοκατάλογος

Τα χρηματικά ποσά που απαιτούσαν για τη μεταφορά και τη διαμονή ενός εκάστου αλλοδαπού, είχαν διαμορφωθεί σε:

 • -6.000- ευρώ για την μεταφορά από την Τουρκία στην Ελλάδα,
 • -1.500- ευρώ για την μεταφορά από την Ελλάδα στη Βόρεια Μακεδονία,
 • -3.000- ευρώ για την μεταφορά από την Ελλάδα σε Χώρες της κεντρικής Ευρώπης
 • 800 έως 1.600 ευρώ για την έκδοση πλαστού διαβατηρίου, ανάλογα με την χώρα
 • 100 έως 300 ευρώ για την έκδοση διπλώματος οδήγησης,  ανάλογα με την χώρα

Για τις οικονομικές τους συναλλαγές χρησιμοποιούσαν είτε μετρητά σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις, είτε μεταφορές χρημάτων με τη μέθοδο «HAWALA».

Στο πλαίσιο της ίδιας επιχείρησης βρέθηκαν σε οικίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη συνολικά 25 αλλοδαποί, οι οποίοι στερούνταν νομιμοποιητικών για την παραμονή στη χώρα μας εγγράφων και είχαν εισέλθει στη χώρα μας προ ημερών από την Τουρκία.

Μετά από σωματικές έρευνες και έρευνες σε οικίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:

 • τα χρηματικά ποσά των -26.670- ευρώ, -9.000- λιρών Συρίας και 19 λιρών Τουρκίας
 • 12 αυτοκίνητα και 1 μοτοσυκλέτα
 • 3 εγκέφαλοι αυτοκινήτων
 • 1,65 γραμμ. κάνναβης και 0,5 γραμμ. κοκαΐνης
 • συσκευή προγραμματισμού κλειδιών οχημάτων και εντοπισμού ραδιοσυχνοτήτων
 • πλήθος ηλεκτρονικών συσκευών
 • πλήθος κινητών τηλεφώνων, καρτών SIM και τηλεκαρτών
 • ιδιόχειρες σημειώσεις και προσωπικά έγγραφα
 • κλειδιά αυτοκινήτων
 • 2 δαχτυλίδια

Εξιχνιάστηκαν 27 κλοπές αυτοκινήτων, τα οποία αποδόθηκαν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους. Το συνολικό όφελος που αποκόμισε η εγκληματική οργάνωση από τη δράση της υπερβαίνει τις 900.000 ευρώ.

Επιπρόσθετα, οι συλληφθέντες έχουν κατηγορηθεί και στο παρελθόν για παρόμοια αδικήματα.

Οι συλληφθέντες, με τη σχηματισθείσα σε βάρος τους δικογραφία, οδηγήθηκαν στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ