Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020

«Εξηγήσεις» Σαμαρά για την απουσία του από τη Βουλή: «Για προσωπικούς λόγους»

NEWSROOM icon
NEWSROOM
«Εξηγήσεις» Σαμαρά για την απουσία του από τη Βουλή: «Για προσωπικούς λόγους»

«Ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς επικοινώνησε με τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ κ. Σταύρο Καλαφάτη και τον ενημέρωσε για τους λόγους της απουσίας του από τη σημερινή ονομαστική ψηφοφορία της τροπολογίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στη Βουλή. Οι λόγοι της απουσίας του ήταν προσωπικοί».

Με αυτή τη λακωνική ανακοίνωση η Νέα Δημοκρατία «απαντά» στο γρίφο που δημιουργήθηκε μετά την δεύτερη-και αυτή την φορά ηχηρή- απουσία του Αντώνη Σαμαρά από διαδικασία ονομαστικής ψηφοφορίας. Ο πρώην πρωθυπουργός αφότου απείχε (δικαιολογημένα) από την ιστορική ψηφοφορία της Βουλής για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, στέλνοντας μία ομολογουμένως χλιαρή επιστολή που δεν περιείχε ούτε καν το όνομα της κυρίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, δεν συμμετείχε στην υπερψήφιση της τροπολογίας για το ποδόσφαιρο που κατέθεσε η κυβέρνηση.

Και μπορεί η τροπολογία στην οποία προβλεπόταν μετατροπή της ποινής υποβιβασμού ΠΑΟΚ και Ξάνθης, σε τιμωρία αφαίρεσης πέντε έως δέκα βαθμών να εγκρίθηκε με 156 θετικές και 90 αρνητικές ψήφους, το αποτέλεσμα, όμως, αποτυπώνει δύο ψήφους λιγότερες από τις 158 της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Η μία ανήκει στον βουλευτή Χαλκιδικής Γιώργο Βαγιωνά, ο οποίος είχε αποστείλει επιστολή στην οποία δήλωνε πρόθεση υπερψήφισης της τροπολογίας. Η δεύτερη είναι του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος αιφνιδίασε και την ίδια την κυβέρνηση, η οποία δεν είχε καμία ενημέρωση. Συνεργάτες του, μάλιστα, έσπευδαν να διαψεύσουν τόσο το σενάριο της ασθενείας και νοσηλείας του σε κάποιο νοσοκομείο, όσο και την παραμονή του στις Ηνωμένες Πολιτείες που διακινούταν τις τελευταίες ώρες. Είναι καλά στην υγεία του και έχει εδώ και ημέρες επιστρέψει στην Αθήνα.

Ωστόσο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες και παρά τις εξηγήσεις για «προσωπικούς λόγους» που επέβαλαν την απουσία, δεν είχε προϊδεάσει το Μέγαρο Μαξίμου για τις προθέσεις του να μην είναι παρών στην ψηφοφορία, ούτε έστειλε επιστολή με πρόθεση ψήφου. Δια της εις άτοπον απαγωγής συμπεραίνει κανείς ότι η απουσία του ήταν θέμα επιλογής. Και αυτό, παρ’ ότι ο πρωθυπουργός έθεσε ζήτημα κομματικής πειθαρχίας. «Η κυβέρνηση είναι υπεράνω ομάδων» ήταν το μήνυμα του Μαξίμου προς τους βουλευτές της Ν.Δ., ιδίως τους βουλευτές της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά. Κατά πολλούς, η απουσία του Αντώνη Σαμαρά από την ψηφοφορία για τον ΠΑΟΚ ήταν ένα σαφές μήνυμα προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Μένει να αποδειχθεί αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα σηκώσει το γάντι. Αν και δηλωμένος Ολυμπιακός, η αδυναμία που τρέφει στην ομάδα του δεν φαίνεται να ήταν αυτή που καθόρισε την απουσία του πρώην πρωθυπουργό, σύμφωνα με πληροφορίες. Στα γαλάζια πηγαδάκια, δεν θα μπορούσε να μείνει ασχολίαστη η απουσία του Αντώνη Σαμαρά, με πολλούς βουλευτές να λένε με νόημα ότι «άρχισαν τα όργανα».

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Αυτός που αγνόησε την κομματική πειθαρχία ήταν ο κ.Σαμαράς

Την απουσία του κ.Σαμαρά σχολίασαν δηκτικά πηγές του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο αυτοεξευτελισμός της κυβέρνησης δεν έχει τέλος», σχολίασαν, σημειώνοντας ότι «σήμερα ο κ. Μητσοτάκης μέσω του εκπροσώπου του, ανακοίνωσε ότι όποιος δεν ψηφίσει την τροπολογία-παρωδία για το ποδόσφαιρο, θα διαγραφεί από τη ΝΔ».

«Προσπάθησε να μαζέψει τους βουλευτές του και να αποφύγει τον κοινοβουλευτικό διασυρμό, αλλά τελικά τα έκανε χειρότερα: Αυτός που αγνόησε την κομματική πειθαρχία ήταν ο κ. Σαμαράς. Δεν θα θέλαμε να είμαστε στη θέση του κ. Μητσοτάκη αυτές τις δύσκολες ώρες», κατέληξαν οι ίδιες πηγές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ