Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022

Εξωδικαστικός μηχανισμός – Επιστολή δικηγόρου στον Χρ. Σταικούρα: “Κίνδυνος πλειστηριασμών λόγω τεχνικών προβλημάτων”

Η δικηγόρος Κατερίνα Φραγκάκη με επιστολή της στον Υπουργό Οικονομικών, επισημαίνει τις δυσλειτουργίες της εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών και ζητεί να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες με στόχο την ρύθμιση οφειλών από τους χιλιάδες υπερχρεωμένους δανειολήπτες.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Εξωδικαστικός μηχανισμός – Επιστολή δικηγόρου στον Χρ. Σταικούρα: “Κίνδυνος πλειστηριασμών λόγω τεχνικών προβλημάτων”

Εξωδικαστικός μηχανισμός: Στον αέρα βρίσκονται τόσο οι δικηγόροι, όσο κυρίως και οι πολίτες και επιχειρήσεις που επιδιώκουν μία εξωδικαστική ρύθμιση των οφειλών τους προκειμένου να αποτραπεί ο πλειστηριασμός της πρώτης κατοικίας.

Ο συγκεκριμένος νόμος για την εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών ηλεκτρονικά έδωσε τεράστια ελπίδα στους υπερχρεωμένους πολίτες και τις επιχειρήσεις, προκειμένου να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η δικηγόρος Κατερίνα Φραγκάκη στην πράξη η πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού στις περισσότερες περιπτώσεις, δε λειτουργεί, λόγω τεχνικών προβλημάτων.

Πρόκειται για μία κατάσταση που έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση σε όσους δικηγόρους ασχολούνται με την συγκεκριμένη πλατφόρμα, ενώ λόγω της μη δυνατότητας υποβολής και οριστικοποίησης της αίτησης, είναι – όπως τονίζει – ορατός ο κίνδυνος να εκποιηθούν οι κατοικίες των οφειλετών.

Η κυρία Φραγκάκη, που έχει ασχοληθεί με περισσότερες από 120 σχετικές υποθέσεις, καταγράφει επιπλέον ορισμένα βασικά προβλήματα που δεν επιτρέπουν την οριστικοποίηση των αιτήσεων, όπως το ΑΜΚΑ του συζύγου, η εύρεση περιουσιακών στοιχείων ή η εύρεση οφειλών.

Για το λόγο αυτό, η Κατερίνα Φραγκάκη απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών, υπογραμμίζοντας τα προβλήματα προαναγγέλλοντας πως εάν δεν υπάρξουν διορθωτικές ενέργειες και αυτή η πρόβλεψη θα οδηγηθεί σε αποτυχία όπως και η προηγούμενη που είχε προβλεφθεί βάσει του νόμου του 2017.

Εξωδικαστικός μηχανισμός: Αναλυτικά, η επιστολή της Κατερίνας Φραγκάκη

«Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Η πλατφόρμα για την υποβολή αίτησης εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών του Νόμου 4738/2020, (η γνωστή διαδικασία των 240-420 δόσεων προς το δημόσιο και τους ιδιώτες), έχει ενεργοποιηθεί από την 1η Ιουνίου 2021. Ο συγκεκριμένος νόμος έδωσε τεράστια ελπίδα στους υπερχρεωμένους πολίτες και τις επιχειρήσεις, προκειμένου να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Ωστόσο στην πράξη διαπιστώνουμε ότι η πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού στις περισσότερες περιπτώσεις, δε λειτουργεί, λόγω τεχνικών προβλημάτων.

Η κατάσταση αυτή, έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση σε όσους δικηγόρους ασχολούνται με την συγκεκριμένη πλατφόρμα, καθώς αναγκάζονται να κάνουν διαρκώς την ίδια διαδικασία και να μην προχωρά η υποβολή, με αποτέλεσμα σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία να μην υπάρχει διέξοδος για εξωδικαστική ρύθμιση των οφειλών και να είναι ορατός ο κίνδυνος να εκποιηθούν οι κατοικίες των οφειλετών.

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να επισημάνω ότι έχω ήδη δουλέψει πάνω από 120 περιπτώσεις και έχω διαπιστώσει σε κάποιες από αυτές, τα κάτωθι προβλήματα, τα οποία δεν επιτρέπουν την οριστικοποίηση των αιτήσεων.

Ειδικότερα:

-Προβλήματα με το ΑΜΚΑ Συζύγου

Στις περιπτώσεις που υπάρχει σύζυγος του αιτούντος, μόλις γίνεται η οριστικοποίηση για τον σύζυγο, εξαφανίζεται από τα στοιχεία ο ΑΜΚΑ, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα συμπλήρωσής του εκ νέου με κάποιον τρόπο. Πατώντας εκ νέου οριστικοποίηση εμφανίζεται μήνυμα πως δεν είναι δυνατή, καθώς λείπει ο ΑΜΚΑ του συζύγου.

-Προβλήματα στην μοναδικοποίηση περιουσιακών στοιχείων

Σε αιτήσεις που υπάρχουν περισσότερα του ενός περιουσιακά στοιχεία, αφού γίνει η μοναδικοποίηση και αντιστοίχιση του πρώτου περιουσιακού στοιχείου, αυτή χάνεται μόλις γίνει η ίδια διαδικασία για το δεύτερο περιουσιακό στοιχείο. Μόλις γίνεται εκ νέου αντιστοίχιση του πρώτου περιουσιακού στοιχείου, εμφανίζεται σφάλμα (ότι υπάρχει ήδη άλλο ακίνητο με αυτόν τον κωδικό).

-Προβλήματα στην άντληση στοιχείων

Υπάρχουν πολλά σφάλματα στην άντληση των οφειλών του αιτούντος, αφού πολλές από τις οφειλές δεν εμφανίζονται, με αποτέλεσμα ο οφειλέτης να αναγκάζεται να κάνει ανάκτηση 3 και 4 φορές. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα δεν ανεβαίνουν όλες οι οφειλές αν και έχουν προστεθεί χειροκίνητα στην καρτέλα «οφειλές προς τρίτους». Εξωδικαστικός μηχανισμός

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Η δυσλειτουργία αυτή του εξωδικαστικού μηχανισμού, αν δεν αποκατασταθεί άμεσα, θα οδηγήσει στην αποτυχία του, όπως συνέβη με τον προηγούμενο εξωδικαστικό μηχανισμό, που προβλεπόταν στον Ν.4469/2017.

Θα ήθελα, δε, να σας επισημάνω ότι αυτό το πρόβλημα υφίσταται σε μια περίοδο, που η στρατηγική που ακολουθούν οι εισπρακτικές εταιρείες, είναι τουλάχιστον απαράδεκτη, καθώς καλούν τους πολίτες και με απειλητικό τρόπο, τους επιτάσσουν να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων, που βρίσκονται σε καθυστέρηση, ακόμα και λίγων ημερών.

Αυτή η κατάσταση συμβαίνει και σε περιπτώσεις, που οι πολίτες έχουν κάνει προσπάθειες εξωδικαστικής ρύθμισης και δεν έχουν λάβει ποτέ απάντηση.

Μάλιστα, υπάρχουν πολλά περιστατικά, που ενώ οι δανειολήπτες βρίσκονται σε διαδικασία εξωδικαστικής διαπραγμάτευσης, οι Τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης, κοινοποιούν καταχρηστικά διαταγές πληρωμής και ξεκινούν καταδιωκτικά μέτρα αναγκαστικής είσπραξης και δεν απαντούν ποτέ στα αιτήματα των οφειλετών για εξωδικαστική ρύθμιση.

Γίνεται λοιπόν σαφές ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός θα πρέπει άμεσα να λειτουργήσει, αφού αποκατασταθούν τα τεχνικά αυτά προβλήματα που μπλοκάρουν την διαδικασία, καθώς αποτελεί την μόνη ελπίδα εξωδικαστικής ρύθμισης των οφειλών, άλλως, και εν μέσω πανδημίας, θα εκποιηθούν οι κατοικίες των υπερχρεωμένων συμπολιτών μας.

Ενόψει των ανωτέρω αναφερθέντων, παρακαλώ για τις άμεσες ενέργειες σας».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ