Τετάρτη 06 Δεκεμβρίου 2023

Ευλογιά των πιθήκων: Δεύτερο κρούσμα στην Ελλάδα – Ενημέρωση κάθε Πέμπτη από τον ΕΟΔΥ

Πρόκειται για το δεύτερο εισαγόμενο περιστατικό της νόσου στη χώρα μας.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ευλογιά των πιθήκων: Δεύτερο κρούσμα στην Ελλάδα – Ενημέρωση κάθε Πέμπτη από τον ΕΟΔΥ unsplash

Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκονται οι ελληνικές για την ευλογιά των πιθήκων, καθώς δεύτερο κρούσμα του ιού εντοπίστηκε στη χώρα μας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, το Σάββατο (11/6) πραγματοποιήθηκε στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του ΕΟΔΥ, έλεγχος δείγματος ασθενούς με κλινική εικόνα συμβατή με ευλογιά των πιθήκων, για είδη non-variola orthopox ιών, στα οποία συγκαταλέγεται και ο ιός της ευλογίας των πιθήκων και ήταν θετικός.

Πρόκειται για το δεύτερο εισαγόμενο περιστατικό της νόσου στη χώρα μας και αφορά σε ασθενή 47 ετών με πρόσφατο ταξίδι στην Ισπανία.

Γενετικό υλικό θα σταλεί στο εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ για την ταυτοποίηση του είδους non Variola ORTHOPOX και την περαιτέρω φυλογενετικη ανάλυση, ενώ ο ΕΟΔΥ σημειώνει ότι ο ασθενής νοσηλεύεται σε απομόνωση, σε σταθερή κατάσταση.

Σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα ο κίνδυνος για το γενικό πληθυσμό εξακολουθεί να είναι χαμηλός, καθώς η νόσηση είναι συνήθως ήπια και αυτοπεριοριζόμενη και το νόσημα χαρακτηρίζεται από μικρή σχετικά μεταδοτικότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έχει βρεθεί μέχρι στιγμής στη χώρα μας περιστατικό της νόσου με εγχώρια μετάδοση.

Εφεξής η ενημέρωση σχετικά με τα περιστατικά ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα, θα πραγματοποιείται σε εβδομαδιαία βάση, κάθε Πέμπτη.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ