ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΧΑΡΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Καταδίκη της Ελλάδας για την ατμοσφαιρική ρύπανση στη Θεσσαλονίκη – ΒΙΝΤΕΟ

Οι έλεγχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις τιμές των αιωρούμενων μικροσωματιδίων με διάμετρο 10 (ΑΣ10) στη χώρα μας ξεκίνησαν το 2005.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Καταδίκη της Ελλάδας για την ατμοσφαιρική ρύπανση στη Θεσσαλονίκη – ΒΙΝΤΕΟ Eurokinissi

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα για το επίπεδο των μικροσωματιδίων, που υπάρχουν στον αέρα της Θεσσαλονίκης και ευθύνονται για την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Συγκεκριμένα, το φαινόμενο αυτό παρατηρείται έντονα την τελευταία δεκαετία και σύμφωνα με το Δικαστήριο φαίνεται πως η χώρα δεν έλαβε τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπισή του.

Ειδικότερα, οι έλεγχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις τιμές των αιωρούμενων μικροσωματιδίων με διάμετρο 10 (ΑΣ10) στη χώρα μας ξεκίνησαν το 2005. Η επιτροπή διαπίστωσε ότι σε πολλούς οικισμούς υπήρχε πρόβλημα, καθώς μετρήθηκαν υπερβάσεις στις οριακές τιμές για σημαντικό αριθμό ημερών.

Η επιτροπή απηύθυνε προειδοποιητική επιστολή στη χώρα το 2009 και συμπληρωματική προειδοποιητική επιστολή το 2013, υποστηρίζοντας ότι πέρα από τη διαρκή παραβίαση των οριακών τιμών, η Ελλάδα δεν έλαβε τα κατάλληλα μέτρα ώστε η περίοδος των υπερβάσεων να είναι όσο το δυνατόν συντομότερη σε δύο πόλεις (Αθήνα και Θεσσαλονίκη).

Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα για υπέρβαση των ορίων αέριας ρύπανσης στην Αθήνα και έκτοτε εκκρεμούσε ανάλογη απόφαση και για τη Θεσσαλονίκη, όπως είχε γράψει το dikastiko.gr.

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Η πρώτη καταδίκη

Τελικώς, οι συστηματικές υπερβάσεις στις τιμές των μικροσωματιδίων συνεχίστηκαν, κυρίως στη Θεσσαλονίκη και έτσι το 2021 η Ελλάδα παραπέμφθηκε στο Ευρωδικαστήριο με την πρώτη καταδίκη της πόλης για το θέμα να ανακοινώνεται στις 23 Μαρτίου.

«Με τη σημερινή του απόφαση το δικαστήριο διαπιστώνει ότι η Ελλάδα παραβίασε τις υποχρεώσεις που υπέχει από την κοινοτική νομοθεσία, παραλείποντας να μεριμνήσει ώστε να μην υπάρξει υπέρβαση, κατά τρόπο συστηματικό και διαρκή, της ημερήσιας οριακής τιμής για τα ΑΣ10 από το 2005 έως και το 2012, στη διάρκεια του 2014 και, εν συνεχεία, εκ νέου από το 2017 έως και το 2019 στον οικισμό Θεσσαλονίκης», αναφέρει η ανακοίνωση του Ευρωδικαστηρίου.

«Επίσης, το δικαστήριο κατέληξε ότι η Ελλάδα, παραλείποντας να θεσπίσει από τις 11 Ιουνίου 2010 κατάλληλα μέτρα για τη διασφάλιση της συμμορφώσεως προς την ημερήσια οριακή τιμή για τα ΑΣ10 στον ίδιο οικισμό, παραβίασε τις υποχρεώσεις της που πηγάζουν από την οδηγία και ειδικότερα την υποχρέωση να διασφαλίσει ότι τα σχέδια για την ποιότητα του αέρα θεσπίζουν κατάλληλα μέτρα ώστε η περίοδος υπέρβασης της εν λόγω οριακής τιμής να είναι όσο το δυνατόν συντομότερη».

Οι απαντήσεις των ελληνικών αρχών δεν ικανοποίησαν την επιτροπή – μάλιστα το επιχείρημα των ελληνικών αρχών, ότι μεγάλο μέρος της ρύπανσης οφείλεται στη μεταφορά σκόνης από τη Σαχάρα απορρίφθηκε, καθώς «οι υπερβάσεις παρέμειναν στη Θεσσαλονίκη ακόμη και μετά την αφαίρεση της συμβολής των φυσικών πηγών (π.χ. σκόνη Σαχάρας)».

Σημειώνεται πως κύρια πηγή των αιωρούμενων μικροσωματιδίων είναι η καύση ορυκτών καυσίμων και βιομάζας, βιομηχανικές δραστηριότητες και η κυκλοφορία οχημάτων. Οι αυξημένες τιμές των μικροσωματιδίων πλήττουν πνεύμονες και κυκλοφορικό.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ