Παρασκευή 03 Δεκεμβρίου 2021

Ευρωπαϊκό Δίκτυο Δικαστικών Συμβουλίων: Θέτει εκτός το Πολωνικό Δικαστικό Συμβούλιο – Δεν προστατεύει το δικαστικό σώμα

Θα έπρεπε να υπερασπίζεται τις βασικές αξίες της ανεξαρτησίας και της αυτονομίας, αναφέρεται.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ευρωπαϊκό Δίκτυο Δικαστικών Συμβουλίων: Θέτει εκτός το Πολωνικό Δικαστικό Συμβούλιο – Δεν προστατεύει το δικαστικό σώμα

Στην αποβολή του Πολωνικού Δικαστικού Συμβουλίου (KRS) προχώρησε το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Δικαστικών Συμβουλίων (European Network of Councils for the Judiciary-ENCJ).

Κατά τη Γενική Συνέλευση της 28ης Οκτωβρίου το ENCJ αποφάσισε με 92 ψήφους υπέρ, 0 κατά και 6 ψήφους αποχής να μην αποτελεί πλέον μέλος του το KRS λόγω έλλειψης ανεξαρτησίας.

«Δεν υπερασπίζεται το δικαστικό σώμα ή τους μεμονωμένους δικαστές, κατά τρόπο που να συνάδει με τον ρόλο του ως εγγυητή, έναντι οποιωνδήποτε μέτρων που απειλούν να διακυβεύσουν τις βασικές αξίες της ανεξαρτησίας και της αυτονομίας» επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην απόφαση για την αποβολή του KRS.

Εδώ και καιρό, εξάλλου, έχουν υπάρξει σφοδρές επικρίσεις και καταγγελίες από όλα τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τις ευρωπαϊκές δικαστικές ενώσεις για την επιχείρηση της πολωνικής κυβέρνησης να θέσει υπό ομηρία τη δικαστική εξουσία.

Ευρωπαϊκό Δίκτυο Δικαστικών Συμβουλίων

Για να ελέγχει το δικαστικό κλάδο, η κυβέρνηση μετέβαλε τη διαδικασία επιλογής των μελών του Εθνικού Συμβουλίου Δικαιοσύνης, το οποίο είναι αρμόδιο για την επιλογή, την αξιολόγηση και τον πειθαρχικό έλεγχο των δικαστών. Συνέστησε επίσης και ένα νέο πειθαρχικό όργανο, ως τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, τα μέλη του οποίου επιλέγονται από το ελεγχόμενο Εθνικό Συμβούλιο Δικαιοσύνης.

Συχνές είναι οι διώξεις δικαστών όπως η περίπτωση του Πολωνού Δικαστή Igor Tuleya, που βραβεύτηκε πρόσφατα όπως έγραψε το dikastiko.gr από την Ένωση Ευρωπαίων Ποινικολόγων (European Criminal Bar Association) και έλαβε το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τον από τον Έλληνα Ποινικολόγο Αλέξη Αναγνωστάκη, Πρόεδρο της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ένωσης Ευρωπαίων Ποινικολόγων.

Ο Igor Tuleya, γνωστός σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο, για τον αγώνα που δίνει για την ανεξαρτησία του βαλλόμενου δικαστικού σώματος στη χώρα του, διώκεται επειδή τον Δεκέμβριο του 2017, κατά τη διάρκεια εξέτασης υπόθεσης που του ανατέθηκε, διέταξε ανάκριση για πιθανά αδικήματα που διαπράχθησαν κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συνόδου, από μέλη του κοινοβουλίου.

Οι  Πολωνικές Αρχές, ζήτησαν την άρση της ποινικής του ασυλίας για να του απαγγελθούν ποινικές κατηγορίες, να συλληφθεί και να φυλακιστεί με ποινή έως 3 χρόνια.

Ευρωπαϊκό Δίκτυο Δικαστικών Συμβουλίων: Αναλυτικά η απόφαση του ENCJ

Τον Σεπτέμβριο του 2018 το ENCJ ανέστειλε τη συμμετοχή του KRS, του αφαιρέθηκε το δικαίωμα ψήφου και αποκλείστηκε από τη συμμετοχή σε δραστηριότητες του ENCJ. Μετά από αυτή την απόφαση, το συμβούλιο του ENCJ παρέμεινε σε επαφή με το KRS και παρακολουθούσε την κατάσταση.

Ωστόσο, το διοικητικό συμβούλιο θεώρησε ότι μετά την αναστολή δεν σημειώθηκαν βελτιώσεις στη λειτουργία του KRS. Και ουσιαστικά, η κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω. Ως εκ τούτου, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να προτείνει την αποβολή του KRS από το Δίκτυο. Ευρωπαϊκό Δίκτυο Δικαστικών Συμβουλίων

Προϋπόθεση για την ιδιότητα μέλους του ENCJ είναι τα θεσμικά όργανα να είναι ανεξάρτητα από την εκτελεστική και νομοθετική εξουσία και να διασφαλίζουν την υποστήριξη του δικαστικού σώματος στην ανεξάρτητη απόδοση δικαιοσύνης.

Το ENCJ διαπίστωσε ότι το KRS δεν συμμορφώνεται πλέον με αυτόν τον καταστατικό κανόνα. Το KRS δεν προστατεύει την ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος, δεν υπερασπίζεται το δικαστικό σώμα ή τους μεμονωμένους δικαστές, κατά τρόπο που να συνάδει με τον ρόλο του ως εγγυητή, έναντι οποιωνδήποτε μέτρων που απειλούν να διακυβεύσουν τις βασικές αξίες της ανεξαρτησίας και της αυτονομίας.

Ως εκ τούτου, σήμερα η Γενική Συνέλευση του ENCJ ψήφισε την αποβολή του KRS. Αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση μια απόφαση που μας χαροποιεί. Το KRS ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη του δικτύου και οι εκπρόσωποί τους στο Δίκτυο ήταν πολύ σεβαστοί και συνέβαλαν ιδιαίτερα στο έργο του, τόσο στο Διοικητικό Συμβούλιο όσο και σε διάφορες δραστηριότητες του ENCJ για πολλά χρόνια.

Το ENCJ ιδρύθηκε για τη βελτίωση της συνεργασίας και της καλής αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των δικαστικών συμβουλίων και των μελών του δικαστικού σώματος των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο αποκλεισμός ενός Συμβουλίου από αυτή τη συνεργασία είναι αντιφατικός και δεν είναι μια απόφαση που έχει ληφθεί επιπόλαια. Για καθένα από τα Συμβούλια που είναι παρόντα εδώ σήμερα και ψήφισαν υπέρ, αυτή είναι μια πράξη υπεράσπισης του ENCJ και των αξιών που πρεσβεύει, όπως η Ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και το Κράτος Δικαίου στην Ευρώπη.

Τα Δικαστικά Συμβούλια θα πρέπει να υποστηρίζουν κάθε δικαστικό σώμα που δέχεται επίθεση και να κάνουν ό,τι μπορούν για να πείσουν την εκτελεστική και νομοθετική εξουσία να υποστηρίξουν αυτή τη δράση που αναλαμβάνουν. Η συνετή σύμβαση σύμφωνα με την οποία οι δικαστές πρέπει να παραμένουν σιωπηλοί σε θέματα πολιτικής αντιπαράθεσης δεν πρέπει να εφαρμόζεται όταν απειλείται η ακεραιότητα και η ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος. Υπάρχει συλλογικό καθήκον της ευρωπαϊκής δικαστικής κοινότητας να δηλώσει ξεκάθαρα και πειστικά την αντίθεσή της σε προτάσεις κυβερνήσεων που τείνουν να υπονομεύουν την ανεξαρτησία των μεμονωμένων δικαστών ή των δικαστικών συμβουλίων.

Το ENCJ θέλει να καταστήσει απολύτως σαφές ότι παραμένει προσηλωμένο στην υπεράσπιση της ανεξαρτησίας του πολωνικού δικαστικού σώματος. Το ENCJ θα συνεχίσει να συνεργάζεται με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη προκειμένου να υπερασπιστεί και να αποκαταστήσει την ανεξαρτησία της πολωνικής δικαιοσύνης το συντομότερο δυνατό. Μόλις ένα Δικαστικό Συμβούλιο στην Πολωνία εκπληρώσει την απαίτηση να είναι ανεξάρτητο από την εκτελεστική και νομοθετική εξουσία και να υποστηρίξει πραγματικά τις αξίες του ENCJ, το ENCJ θα χαρεί να υποδεχτεί οποιοδήποτε τέτοιο Συμβούλιο και πάλι ως μέλος.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ