Δευτέρα 06 Μαϊου 2024

Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο: SOS για την κυβερνοασφάλεια των οργάνων της Ε.Ε. – Υπερδεκαπλασιάστηκαν οι επιθέσεις μέσα σε μία τριετία

Τι αναφέρει ειδική έκθεση, η οποία εξετάζει τον βαθμό ετοιμότητας των φορέων διακυβέρνησης της Ε.Ε. κατά των κυβερνοαπειλών.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο: SOS για την κυβερνοασφάλεια των οργάνων της Ε.Ε. – Υπερδεκαπλασιάστηκαν οι επιθέσεις μέσα σε μία τριετία freepik

Κυβερνοασφάλεια: Τις εντεινόμενες απειλές των κυβερνοεπιθέσεων στα όργανα της ΕΕ επισημαίνει ειδική έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΕΣ), κάνοντας λόγο για ραγδαία αύξηση και τονίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης της ετοιμότητάς τους στον τομέα αυτό.

Ειδικότερα, τονίζεται ότι οι πόροι που διατίθενται για την κυβερνοασφάλεια ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό, καθώς διαπιστώθηκε ότι ορισμένα όργανα δαπανούν πολύ λιγότερο σε σχέση με άλλα παρόμοιου μεγέθους.

«Ο βαθμός ετοιμότητας των οργάνων αυτών στον τομέα της κυβερνοασφάλειας ποικίλλει και συνολικά δεν είναι ανάλογος των εντεινόμενων απειλών. Δεδομένης της ισχυρής αλληλοσύνδεσής τους, υπάρχει το ενδεχόμενο οι αδυναμίες του ενός να εκθέσουν τα άλλα σε απειλές κατά της ασφάλειάς τους» είναι το συμπέρασμα της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία εξέτασε τον βαθμό ετοιμότητας των φορέων διακυβέρνησης της ΕΕ κατά των κυβερνοαπειλών.

Κυβερνοασφάλεια ΕΕ

freepik

Οι ελεγκτές συνιστούν τη θέσπιση δεσμευτικών κανόνων για την κυβερνοασφάλεια και την αύξηση των πόρων που διατίθενται στην ομάδα αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών στην πληροφορική (CERT-ΕΕ). Επίσης, σύμφωνα με τους ελεγκτές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να προωθήσει την περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των ενωσιακών οργάνων, ενώ η CERT-ΕΕ και ο Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κυβερνοασφάλεια πρέπει να αυξήσουν την εστίασή τους σε αυτά που διαθέτουν μικρότερη πείρα στη διαχείριση της κυβερνοασφάλειας.

Όπως επισημαίνεται τα σημαντικά περιστατικά κυβερνοασφάλειας στα διάφορα όργανα της Ε.Ε. υπερδεκαπλασιάστηκαν μεταξύ 2018 και 2021 με την τηλεργασία να αυξάνει σημαντικά τον αριθμό των δυνητικών σημείων πρόσβασης για τους επιτιθέμενους.

Τα παραδείγματα κυβερνοεπιθέσεων

Τα σημαντικά περιστατικά προκαλούνται κατά κανόνα από πολύπλοκες κυβερνοεπιθέσεις, που συνήθως προϋποθέτουν τη χρήση νέων μεθόδων και τεχνολογιών και μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες, αν όχι μήνες, για τη διερεύνησή τους και την ανάκαμψη από αυτά.

Ενδεικτικό παράδειγμα ήταν η κυβερνοεπίθεση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, όταν διέρρευσαν ευαίσθητα δεδομένα, τα οποία παραποιήθηκαν έτσι ώστε να υπονομευθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στα εμβόλια. «Τα θεσμικά και λοιπά όργανα και οι οργανισμοί της ΕΕ αποτελούν ελκυστικούς στόχους για δυνητικούς επιτιθέμενους, ιδίως για ομάδες που είναι ικανές να εκτελούν εξαιρετικά εξελιγμένες αόρατες επιθέσεις στο πλαίσιο κυβερνοκατασκοπείας ή για άλλους κακόβουλους σκοπούς», δήλωσε η Bettina Jakobsen, μέλος του ΕΕΣ και επικεφαλής του ελέγχου.

«Επιθέσεις αυτού του είδους μπορεί να έχουν σημαντικές πολιτικές προεκτάσεις, να βλάψουν τη συνολική φήμη της Ε.Ε. και να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη στους θεσμούς της. Η Ε.Ε. πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της για την προστασία των οργανισμών της».

freepik

Η κυβερνοασφάλεια δεν αντιμετωπίζεται με συνέπεια

Κύρια διαπίστωση στην ειδική έκθεση των ελεγκτών του ΕΕΣ ήταν ότι δεν είναι πάντοτε επαρκής η προστασία των θεσμικών και λοιπών οργάνων και οργανισμών της Ε.Ε. από κυβερνοαπειλές.

«Η κυβερνοασφάλεια δεν προσεγγίζεται με συνέπεια, δεν εφαρμόζονται πάντοτε συναφείς βασικές δικλίδες και ορθές πρακτικές, ενώ δεν παρέχεται συστηματικά σχετική επιμόρφωση. Οι πόροι που διατίθενται για την κυβερνοασφάλεια ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό, καθώς διαπιστώθηκε ότι ορισμένα όργανα δαπανούν πολύ λιγότερο σε σχέση με άλλα παρόμοιου μεγέθους. Μολονότι οι διαφορές στα επίπεδα κυβερνοασφάλειας θα μπορούσαν θεωρητικά να δικαιολογηθούν από τα διαφορετικά προφίλ κινδύνου κάθε οργανισμού και τα ποικίλα επίπεδα ευαισθησίας των δεδομένων που αυτοί χειρίζονται, οι ελεγκτές τονίζουν ότι οι αδυναμίες στον τομέα της κυβερνοασφάλειας ενός ενωσιακού οργάνου μπορούν να εκθέσουν σε κυβερνοαπειλές σειρά άλλων (τα όργανα της Ε.Ε. όχι μόνο αλληλοσυνδέονται, αλλά συχνά υπάρχει σύνδεση και με δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς στα κράτη μέλη)» σημειώνεται.

Η ομάδα αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών στην πληροφορική (CCERT-ΕΕ) και ο Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κυβερνοασφάλεια (ENISA) αποτελούν τις δύο βασικές οντότητες που είναι επιφορτισμένες με την παροχή υποστήριξης σε θέματα κυβερνοασφάλειας.

Ωστόσο, υπογραμμίζεται «δεν κατάφεραν να παράσχουν στα όργανα της Ε.Ε. όλη τη στήριξη που αυτά χρειάζονται, λόγω των περιορισμένων πόρων ή του γεγονότος ότι προτεραιοποιήθηκαν άλλοι τομείς. Σύμφωνα με τους ελεγκτές, αδυναμίες παρουσιάζει επίσης η ανταλλαγή πληροφοριών: παραδείγματος χάριν, δεν προβαίνουν όλα τα όργανα της Ε.Ε. στην έγκαιρη κοινοποίηση πληροφοριών σχετικά με τα τρωτά σημεία και τα σημαντικά περιστατικά κυβερνοασφάλειας που έχουν πλήξει τα ίδια και ενδέχεται να πλήξουν και άλλα».

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ