Τρίτη 04 Οκτωβρίου 2022

Ευρωπαϊκό – νομικό – τελεσίγραφο κατά (και της) Ελλάδας για την μη επιστροφή χρημάτων από αεροπορικές για ακυρωμένα ταξίδια

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ευρωπαϊκό – νομικό – τελεσίγραφο κατά (και της) Ελλάδας για την μη επιστροφή χρημάτων από αεροπορικές για ακυρωμένα ταξίδια

Νομική διαδικασία από την Κομισιόν κατά της Ελλάδας και άλλων χωρών ξεκινά με ζήτημα τη μη αποζημίωση επιβατών για τα αεροπορικά εισιτήρια πτήσεων που ακυρώθηκαν λόγω κορονοιού.

Το ζήτημα είναι εξαιρετικά σημαντικό και τίθεται στη βάση διερεύνησης αν οι εθνικοί κανόνες της χώρας παραβιάζουν τη νομοθεσία της Ε.Ε για τους καταναλωτές και τα δικαιώματα των ταξιδιωτών.

Το ζητούμενο για την Κομισιόν είναι η πλήρης αποζημίωση των επιβατων από την ακύρωση των αεροπορικών εισιτηρίων. Συγκεκριμένα, η Κομισιόν έστειλε σχετική προειδοποιητική επιστολή σε Ελλάδα, Κύπρο, Τσεχία, Γαλλία, Ιταλία, Κροατία, Λιθουανία, Πολωνία, Πορτογαλία και Σλοβακία επειδή- όπως αναφέρει- οι εθνικοί τους κανόνες παραβιάζουν τη νομοθεσία της Ε.Ε για τους καταναλωτές και τα δικαιώματα των ταξιδιωτών.

Η ειδική σύσταση

Στις 13 Μαΐου 2020, η Κομισιόν εξέδωσε ειδική σύσταση για τα κουπόνια, δηλαδή τα ανοιχτά εισιτήρια, στο τρέχον πλαίσιο για να υποστηρίξει τα κράτη μέλη στη δημιουργία ελκυστικών, αξιόπιστων και ευέλικτων συστημάτων κουπονιών. «Ωστόσο, σε αυτά τα 10 κράτη μέλη, εξακολουθούν να ισχύουν ειδικοί εθνικοί κανόνες για τα οργανωμένα ταξίδια που επιτρέπουν στους διοργανωτές οργανωμένων ταξιδιών να εκδίδουν κουπόνια, αντί για επιστροφή χρημάτων, για ακυρωμένα ταξίδια ή για να αναβάλουν την επιστροφή πέραν της περιόδου των 14 ημερών, όπως ορίζεται στην οδηγία για τα οργανωμένα ταξίδια», υπογραμμίζει η Κομισιόν.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ε.Ε, οι επιβάτες έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν μεταξύ της επιστροφής χρημάτων και άλλων μορφών επιστροφής χρημάτων, όπως ένα κουπόνι. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή αποφάσισε να στείλει προειδοποιητικές επιστολές στην Τσεχική Δημοκρατία, την Κύπρο, την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Κροατία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, την Πορτογαλία και τη Σλοβακία.

Τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη έχουν πλέον δύο μήνες για να απαντήσουν στην Επιτροπή και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των ελλείψεων που εντόπισε η Κομισιόν. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένες γνώμες, να προχωρήσει δηλαδή δικαστικά τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ