Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022

Ευρωβουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Απάνθρωπη η συμπεριφορά της πολιτείας στον Δημάκη

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ευρωβουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Απάνθρωπη η συμπεριφορά της πολιτείας στον Δημάκη

Για εκδικητική στάση της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Σοφίας Νικολάου, λόγω της μη πραγματοποίησης των υποσχέσεών της για μεταγωγή του κρατουμένου, Βασίλη Δημάκη, στο κελί του και τον αποκλεισμό του από την εκπαιδευτική διαδικασία, κάνουν λόγο οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, Δημήτρης Παπαδημούλης, Κώστας Αρβανίτης, Αλέξης Γεωργούλης, Πέτρος Κόκκαλης και Έλενα Κουντουρά.

Σύμφωνα με επιστολή τους, «ο κρατούμενος φοιτητής, όπως είναι γνωστό, με δήλωσή του το Σάββατο 23 Μαΐου, ανακοίνωσε την πραγματοποίηση νέας απεργίας πείνας και δίψας, μετά την αθέτηση των υποσχέσεων της Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σ. Νικολάου για τη μεταγωγή του, ώστε να μπορέσει να παρακολουθήσει τις σπουδές του. Όπως ανέφερε στην επιστολή του ο Β. Δημάκης, στις 23 Μαΐου συμπλήρωσε την 29η ημέρα καραντίνας στα υπόγεια των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού και όχι στο κελί του, όπως είχε υποσχεθεί η κ. Νικολάου και όπου δικαιούται και οφείλει να βρίσκεται».

Οι Ευρωβουλευτές εκφράζουν μεταξύ άλλων την αμέριστη συμπαράστασή τους στον Βασίλη Δημάκη και τα αυτονόητα που διεκδικεί. Επισημαίνουν δε ότι η συμπεριφορά της Πολιτείας απέναντί του είναι, όχι μόνο εκτός νομικού πλαισίου αλλά και απάνθρωπη.

Παράλληλα οι έξι Ευρωβουλευτές θέτουν το θέμα της αποσυμφόρησης των φυλακών, μέτρο που έχουν προβάλλει με διαμαρτυρίες τους τόσο η Αρμόδια Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης, Dunja Mijatovic, καθώς και πληθώρα Διεθνών Οργανισμών, ως μέτρο αντιμετώπισης της εξάπλωσης της πανδημίας COVID-19, το οποίο έχει ήδη εφαρμοστεί στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες. Συγχρόνως, καλούν την Γ.Γ. του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αλλά και συνολικά την Κυβέρνηση, να υλοποιήσουν το δικαίωμα στην εκπαίδευση των κρατουμένων, όπως το περιγράφουν οι σωφρονιστικοί κανόνες του Συμβουλίου της Ευρώπης και η Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ